Kokt fiskfilé

Introduktion och förberedelse

Kokt fiskfilé är lätt att laga genom att lägga i kokande vatten samt sjuda några minuter så är den klar att servera.  

Serveringsförslag

Val av fisk

Som fisk passar all slags fiskfilé som Alaska Pollock, torsk, sej eller kolja; plattfisk som spättafilé och liknande; samt laxkotletter, laxfilé eller byxad abborrfilé med flera. 

Varianter

  • Vill du sätta lite extra smak på kokvattnet (och fisken) kan du ta i 1/2 strimlad gul lök, 5 vitpepparkorn, 5 kryddpepparkorn, 1 lagerblad samt 1/2 tärning fiskbuljong. 
  • Alternativ är att koka en hel fisk eller stor bit fisk

Tillagningstid

Kolla in min tabell där du kan se ungefärlig koktid för fiskar med olika tjocklek, sort, hel och som filé.

4 portioner kokta fiskfiléer

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 15 min

Ingredienser

  • 400-600 gram fiskfilé utan ben och skinn; torsk, sej, kolja, Alaska pollock, lax, abborre med flera
  • 1 tsk salt
  • 5 dl vatten

Tillagning

  1. Tina fryst fisk i kallt vatten några timmar eller lägg övertäckt i kylen över natten.
  2. Koka upp 5 dl vatten i en traktörpanna eller vid kastrull. Tillsätt salt.
  3. Skär fisken i fyra portionsbitar om de ej är portionerade redan.
  4. Lägg ner fisken. Koka upp och låt sedan sjuda i 1 minut.
  5. Vänd fisken försiktigt och ta från värmen samt låt stå i 5 minuter.
  6. Ta upp fisken försiktigt och servera på tallrik eller fat. Slå gärna sås över så ser det aptitligare ut.
  7. Har du en sås som ex. äggsås till kan du ta någon dl av kokspadet och späda såsen med.
E-mail
Medel: 5 (1 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 105 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2022-09-29

Tillbehör och liknande recept: