Kokt sej med äggsås
Kokt sej med äggsås och potatis. En ljus variant på bechamelsås med hackat kokt ägg är klassiskt till vit fisk.
Tillagning
- Tina fisken i kallt vatten om den är fryst.
- Börja skala och koka potatis om du vill ha det till.
- ÄGGSÅS: Koka äggen hårda. Förslagsvis genom att koka upp dem i kallt vatten, sedan ta tiden och koka i 8 minuter.
- Smält smör i en tjockbottnad såskastrull.
- Rör ut mjölet i smöret.
- Tillsätt lite mjölk i taget under omrörning och koka upp.
- Tillsätt buljongtärning, salt och vitpeppar. Rör ut buljongen.
- Låt såsen koka på medelvärme och rör då och då i minst 5 minuter.
- Skölj persilja, plocka bort stjälkar och hacka den fint.
- Skala äggen och hacka dem.
- Tillsätt hackad persilja och hackat ägg till såsen. Spara ev. lite till garnering om du önskar.
- Smaka av såsen med salt och vitpeppar.
- Skala och skär morötter i stavar samt koka i 10 minuter. Koka gröna ärtor i 3-4 minuter. Häll av och lägg i en skål med en klick smör på samt lite salt och peppar över.
- Koka upp 5 dl vatten i en traktörpanna eller vid kastrull. Tillsätt salt. Skär sejen i fyra portionsbitar om de ej är portionerade redan. Lägg ner fisken. Koka upp och låt sedan sjuda i 1 minut. Vänd fisken försiktigt och ta från värmen samt låt stå i 5 minuter.
- Späd såsen med ca 1 dl av kokvattnet från fisken.
- Ta upp sejen och servera den med äggsåsen, kokt potatis, ärtor och morötter . Kan garneras med persilja.
Serveringsförslag
- Gott med kokt potatis och kokt morot samt gröna ärtor.
- Vidare passar kokta grönsaker som kokt broccoli, blomkål eller valfria andra grönsaker till sejen.
- Det blir också gott med pressad potatis.
- Kokt quinoa eller råris funkar istället för potatis.
Varianter
- Istället för sej kan du använda torsk, alaska pollock eller kolja.
- Äggsåsen kan också smaksättas med hackad dill istället för persilja.
- Färsk kruspersilja kan bytas mot bladpersilja eller fryst hackad persilja.
- Vidare kan man ha i 2 msk finhackad ansjovis istället för salt och buljongtärning.
Uppskattat näringsvärde per portion: 367 kcal