Sej med äggsås

Sej med äggsås och kokt potatis. Gott med riven morot. Vidare passar gröna ärtor, kokt broccoli, blomkål eller valfria andra grönsaker till sejen.
Istället för sej kan du använda torsk. Välj helst kravmärkt eller MSC-märkt sej.
Det blir också gott med pressad potatis. Kokt quinoa funkar som GI tillbehör istället för potatis.
Äggsåsen kan också smaksättas med hackad dill istället för persilja. Vidare kan man ha i 2 msk finhackad ansjovis istället för salt och buljongtärning.
Pressad citron eller citronklyfta passar också till torsken.

4 portioner sej med äggsås

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 35 min

Ingredienser

  • 1 tsk salt
  • 600 g sejfilé eller 4 portionsbitar à ca 150 gram
  • Äggsås: 3 msk smör
  • 3 msk vetemjöl
  • 2 dl mjölk
  • 2 dl grädde
  • 0,5 tsk salt
  • 1 krm vitpeppar
  • 1 fiskbuljongtärning eller grönsaksbuljongtärning
  • 3 hårdkokta ägg
  • 4 msk hackad persilja eller 3 kvistar kruspersilja eller bladpersilja
  • Tillbehör: 12 kokta potatisar
  • 4 rivna morötter

Tillagning

  1. Börja skala och koka potatis om du vill ha det till.
  2. Koka upp 3-4 dl vatten i en traktörpanna eller kastrull med lock till fisken. Tillsätt salt.
  3. Skär sejen i fyra portionsbitar om de ej är portionerade redan.
  4. Lägg ner fisken, koka upp och sätt åt sidan i 20 minuter medan du lagar sås och tillbehör.
  5. Äggsås: koka äggen hårda. Förslagsvis genom att koka upp dem i kallt vatten, sedan ta tiden och koka i 7 minuter.
  6. Smält smör i en såskastrull.
  7. Rör ut mjölet i smöret.
  8. Tillsätt lite mjölk och grädde i taget under omrörning och koka upp.
  9. Tillsätt salt och vitpeppar.
  10. Tillsätt ev. buljongtärning.
  11. Låt såsen koka på medelvärme och rör då och då i minst 5 minuter.
  12. Skölj persilja och hacka den fint.
  13. Skala äggen och hacka dem.
  14. Tillsätt hackad persilja och hackat ägg till såsen. Spara ev. lite till garnering om du önskar.
  15. Smaka av såsen med salt och vitpeppar.
  16. Koka gröna ärtor i 3-4 minuter.
  17. Skölj och tärna paprika.
  18. Ta upp sejen och servera den med äggsåsen, kokt potatis, ärtor och gärna en klyfta citron.
E-mail
Inga röster än

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Säsong för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta. 

Läs mer

Smoothies - både gott och nyttigt

Frukt och bär går alltid hem i flytande form. Även hos de mest frukt och bär-vägrande personer. Så fram med mixern fixa läskande, nyttiga och goda smoothies. Gör en stor laddning vetja och ställ i kylen i en kanna. Vips så är den kalla goda smoothien slut och alla nyttigheter fick ni på köpet. 

Läs mer

Blanda egna drinkar och cocktails

Bli bartender för en kväll. Här är tips på hur du sätter upp en liten minibar hemma. Skippa raggargroggen och bjud på någon klassiker eller udda obskyr drink. Här är lite fakta, recept, utrustning och andra praktiska tips för att lyckas med cocktails hemma. 

Läs mer

Fixa en söt avslutning

Här är några enkla desserter alla kan laga och som kan förberedas i god tid. Och fortsätt inte med samma sura rödvin till desserten. Det är det enklaste knepet som finns att köpa ett sött gott vin till desserten för en garanterat lyckad avslutning på middagen.   

Läs mer