Sej med äggsås
Introduktion och förberedelse
Sej med äggsås och kokt potatis. En ljus variant på bechamelsås med hackat kokt ägg är klassiskt till fisk som sej och torsk.
Förslag på tillbehör
Gott med kokt potatis och riven morot. Vidare passar kokta grönsaker som gröna ärtor, kokt broccoli, blomkål eller valfria andra grönsaker till sejen.
Det blir också gott med pressad potatis. Kokt quinoa eller råris funkar som GI tillbehör istället för potatis.
Pressad citron eller citronklyfta passar också till fisken.
Varianter
- Istället för sej kan du använda torsk. Välj helst kravmärkt eller MSC-märkt sej.
- Äggsåsen kan också smaksättas med hackad dill istället för persilja.
- Vidare kan man ha i 2 msk finhackad ansjovis istället för salt och buljongtärning.
Tillagning
- Börja skala och koka potatis om du vill ha det till.
- Koka upp 3-4 dl vatten i en traktörpanna eller kastrull med lock till fisken. Tillsätt salt.
- Skär sejen i fyra portionsbitar om de ej är portionerade redan.
- Lägg ner fisken, koka upp och sätt åt sidan i 20 minuter medan du lagar sås och tillbehör.
- Äggsås: koka äggen hårda. Förslagsvis genom att koka upp dem i kallt vatten, sedan ta tiden och koka i 7 minuter.
- Smält smör i en såskastrull.
- Rör ut mjölet i smöret.
- Tillsätt lite mjölk och grädde i taget under omrörning och koka upp.
- Tillsätt salt och vitpeppar.
- Tillsätt ev. buljongtärning.
- Låt såsen koka på medelvärme och rör då och då i minst 5 minuter.
- Skölj persilja och hacka den fint.
- Skala äggen och hacka dem.
- Tillsätt hackad persilja och hackat ägg till såsen. Spara ev. lite till garnering om du önskar.
- Smaka av såsen med salt och vitpeppar.
- Koka gröna ärtor i 3-4 minuter.
- Skölj och tärna paprika.
- Ta upp sejen och servera den med äggsåsen, kokt potatis, ärtor och gärna en klyfta citron.
Uppskattat näringsvärde per portion: 367 kcal