Hälleflundra med vitvinssås

Hälleflundra med vitvinssås och gräslök. Gott med kokt delikatesspotatis eller Amandine samt grön sparris.

Vitvinssås är en sås med vitt vin, schalottenlök, fiskbuljong samt grädde. Koka gärna egen fiskbuljong eller använd en fiskbuljongtärning och vatten till nedan recept.

Köp MSC märkt hälleflundra. Min var sportfiskad med lina vid Lofoten i Norge av en kompis. Inte alla som har den lyxen dock. Köp ej trålad Hälleflundra från Norra Atlanten osv - den är akut hotad. Här är WWS fiskguide.

Variant med maizenaredning:

En enkel och glutenfri vitvinssås kan du laga om du byter ut vetemjölet mot ca 1-2 msk ljus maizenaredning. Följ receptet i början men uteslut vetemjöl såklart. Fräs lök i smör och koka 20 minuter som nedan med fiskbuljong och vin. Tillsätt grädden, koka upp och tillsätt maizenaredning till önskad tjocklek. Smaka av med salt och peppar.

2 portioner Hälleflundra med vitvinssås

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 40 min

Ingredienser

  • Vitvinssås: 1/2 schalottenlök
  • 15 g smör
  • 1 msk vetemjöl
  • 1 dl vitt vin
  • 2 dl fiskbuljong eller vatten och en fiskbuljongtärning
  • 1 dl grädde
  • 1/2 krm salt
  • 0,25 krm vitpeppar
  • 1 msk hackad gräslök (valfritt)
  • 2 bitar hälleflundra filéer på ca 140 gram styck
  • 1 msk olivolja
  • 2 krm flingsalt
  • Tillbehör: 250 gram delikatesspotatis som ex. Amandine
  • 125 gram grön sparris (ett halvt knippe)

Tillagning

  1. Vitvinssås: Skala och finhacka schalottenlök.
  2. Fräs löken i smör i en såskastrull.
  3. När löken är mjuk rör du ut mjöl och fräser några sekunder till.
  4. Rör i vitt vin och sedan fiskbuljong (eller vatten och rör ut fiskbuljongtärning). Låt koka i 20 minuter på medelvärme.
  5. Sila bort löken eller mixa såsen slät med en stavmixer.
  6. Rör i grädde och låt småkoka i 10 minuter.
  7. Smaka av såsen med salt och peppar innan servering. Håll varm och låt stå och småkoka medan du lagar fisken så blir den bara godare.
  8. Sätt ugnen på 225 grader vanlig ugn. Börja koka potatis. Skär bort det nedersta 0,5 cm på sparrisen. Skölj den och lägg i en bred kastrull och täck med vatten.
  9. Skölj hälleflundra-bitarna. Torka dem torra med lite hushållspapper. Lägg dem i en ugnsform och pensla dem runt om med olivolja. Strö över flingsalt.
  10. Baka hälleflundran i mitten av ugnen tills innertemperaturen är 40-45 grader - använd en stektermometer. Det tar ca 12-17 minuter - akta så den inte blir överstekt. Den ska precis bli vit och börja gå att dela i fiskköttet likt flagor.
  11. Koka sparrisen i 4-5 minuter. Hacka gräslök.
  12. Servera hälleflundran med en del av såsen som du skedar över fisken samt strö över hackad gräslök. Resten av såsen serverar du "A part" som man säger i köksfranskan tillsammans med kokt potatis och sparris. Man kan också ha en klyfta citron till om man vill.
E-mail
Medel: 4.4 (9 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-07-13

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är kock sedan 25 år samt matskribent och fotograf. Receptfavoriter skapade jag 2003 och sedan dess har jag provlagat, skrivet och fotograferat tusentals recept. Jag är utbildad kock med Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan samt ett WSET-diplom i vin och drycker med mera.

Smörgåstårtans dag

Fira smörgåstårtans dag den 13 november. Bjud på en krämig bit smörgåstårta som vardagslyx eller till helgen. Ett alternativ är en lyxig landgång som är lite enklare att laga till.

Läs mer

Recept

Laga en värmande höstgryta.

Låt en gryta puttra på spisen till middagen. Här hittar du alla mina grytor med kött, högrev, vilt, grönsaker, vegetariska, med lamm med mera - massor med förslag.

Läs mer