Hälleflundra med vitvinssås
Hälleflundra med vitvinssås och gräslök samt förslag på tillbehör.
Vitvinssås är en sås med vitt vin, schalottenlök, fiskbuljong samt grädde.
Tillagning
- VITVINSSÅS: Skala och finhacka schalottenlök.
- Fräs löken i smör i en såskastrull.
- När löken är mjuk rör du ut mjöl och fräser några sekunder till.
- Rör i vitt vin och sedan fiskbuljong (eller vatten och rör ut fiskbuljongtärning). Låt koka i 15 minuter på medelvärme.
- Sila bort löken eller mixa såsen slät med en stavmixer.
- Rör i grädde och låt småkoka i 10 minuter.
- Smaka av såsen med salt och peppar innan servering. Håll varm och låt stå och småkoka medan du lagar fisken så blir den bara godare.
- Sätt ugnen på 225 grader vanlig ugn. Börja koka potatis. Skär bort det nedersta 0,5 cm på sparrisen. Skölj sparrisen och lägg i en bred kastrull och täck med vatten.
- Skölj hälleflundrabitarna. Torka dem torra med lite hushållspapper. Lägg dem i en ugnsform och pensla dem runt om med olivolja. Strö över flingsalt.
- Baka hälleflundran i mitten av ugnen tills innertemperaturen är 40-45 grader - använd en stektermometer. Det tar ca 12-17 minuter - akta så den inte blir överstekt. Den ska precis bli vit och börja gå att dela i fiskköttet likt flagor.
- Koka sparrisen i 4-5 minuter. Hacka gräslök.
- Servera hälleflundran med en del av såsen som du skedar över fisken samt strö över hackad gräslök. Resten av såsen serverar du "a part" som man säger i köksfranskan tillsammans med kokt potatis och sparris. Man kan också ha en klyfta citron till om man vill.
Serveringsförslag
Förutom vitvinssås hade jag till delikatesspotatis samt grön sparris.
Tips
- Koka gärna egen fiskbuljong eller använd en fiskbuljongtärning och vatten till nedan recept.
- Köp MSC märkt hälleflundra. Min var sportfiskad med lina vid Lofoten i Norge av en kompis. Inte alla som har den lyxen dock. Köp ej trålad Hälleflundra från Norra Atlanten osv - den är akut hotad. Här är WWS fiskguide.
Varianter
- Såsen kan redas med maizenastärkelse istället för vetemjöl. Då blir såsen glutenfri.
- Hälleflundran kan bytas mot annan fisk som lax, rödstrimma, torskrygg, marulk eller annan fiskfilé.
Uppskattat näringsvärde per portion: 347 kcal