Kokt kolja med äggsås

Introduktion och förberedelse

Koka fina bitar koljafilé och servera på klassiskt vis med äggsås och hackad persilja. Vidare förslag på tillbehör.

Serveringsförslag

Tips

Köp MSC- eller Krav-märkt kolja.

Varianter

  • Istället för torsk kan du ta torsk, alaska pollock eller sej.
  • Pressad citron eller citronklyfta passar också till.
  • Äggsåsen kan också smaksättas med hackad dill istället för persilja.
  • Vidare kan man ha i 2 msk finhackad ansjovis istället för salt och buljongtärning.
  • Färsk kruspersilja kan bytas mot bladpersilja eller fryst hackad persilja. 

Att dricka till

Koljan passar med kall ljus lageröl eller om vill du ha ett vin till så passar ett Chardonnay, Pinot Gris eller Semillon.

Kokt kolja med bechamelsås med hackat ägg och persilja serverad i tallrik med tillbehör. Kokt kolja blir mycket god med en ljus bechamelsås blandad med hackat ägg och persilja. Till fisken passar kokta gröna ärtor, babyspenat och kokt potatis som delikatesspotatis förslagsvis Amandine.

4 portioner kokt kolja med äggsås

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 25 min
  • Klart på: 45 min

Ingredienser

  • 400-600 gram koljafilé, förslagsvis skuren i 4 bitar
  • 1 krm salt
  • 5 kryddpepparkorn (valfritt)
  • 5 vitpepparkorn (valfritt)
  • 1 lagerblad (valfritt)
  • ÄGGSÅS: 3 msk smör
  • 3 msk vetemjöl
  • 4 dl mjölk, 3%
  • 1 tärning fiskbuljong
  • 1 dl vatten från fiskkoket
  • 3 ägg
  • 3 msk hackad persilja, kruspersilja
  • 1/2 krm vitpeppar
  • TILLBEHÖR: 300 gram kokta gröna ärtor
  • 1 påse 35 gram babyspenat
  • 4 portioner kokt potatis som delikatesspotatis, färskpotatis eller annan valfri potatis

Tillagning

  1. Skär koljafiléen i bitar - förslagsvis 4 bitar.
  2. Koka äggen hårda. Koka upp äggen i vatten och ta tiden ca 8 minuter. Häll av och lägg i kallt vatten.
  3. Skölj och hacka färsk kruspersilja.
  4. Koka upp 5 dl vatten med kryddpepparkorn, vitpepparkorn, salt och lagerblad. Använd en vid panna med höga kanter. Låt stå och sjuda.
  5. Hacka äggen.
  6. Förbered kokt potatis.
  7. Salta fisken runt om och lägg åt sidan på en tallrik.
  8. ÄGGSÅS: Smält smör i en såskastrull. Rör i vetemjöl. Tillsätt lite mjölk i taget under omrörning. Rör ut klumpar. Tillsätt fiskbuljongtärning. Låt stå och koka på låg värme i minst fem minuter. Rör då och då.
  9. Förbered och koka ärtor. Skölj babyspenat.
  10. Lägg i koljabitarna i pannan med fiskbuljongen. Låt sjuda i 3-4 minuter tills de är kokta. Vänd försiktigt efter halva tiden.
  11. Ta ca 1 dl kokspad från fisken och rör i såsen till önskad tjocklek.
  12. Smaka av såsen med salt och vitpeppar.
  13. Ta upp koljan med en hålslev och lägg på fat eller tallrikar.
  14. Lägg i den hackade persiljan och ägg-hacket i såsen. Blanda. Du kan också spara lite av persiljan och ägg-hacket att ha att strö över som garnering vid servering.
  15. Servera den kokta koljan med äggsåsen över samt valfria tillbehör som kokt potatis, kokta gröna ärtor, babyspenat samt gärna hackat ägg och persilja som garnering.
E-mail
Medel: 4.5 (6 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 454 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2022-09-28

Tillbehör och liknande recept: