Kokt kolja med äggsås
Koka fina bitar koljafilé och servera på klassiskt vis med äggsås och hackad persilja. Vidare förslag på tillbehör.
Tillagning
- Skär koljafiléen i bitar - förslagsvis 4 bitar.
- Koka äggen hårda. Koka upp äggen i vatten och ta tiden ca 8 minuter. Häll av och lägg i kallt vatten.
- Skölj och hacka färsk kruspersilja.
- Koka upp 5 dl vatten med kryddpepparkorn, vitpepparkorn, salt och lagerblad. Använd en vid panna med höga kanter. Låt stå och sjuda.
- Hacka äggen.
- Förbered kokt potatis.
- Salta fisken runt om och lägg åt sidan på en tallrik.
- ÄGGSÅS: Smält smör i en såskastrull. Rör i vetemjöl. Tillsätt lite mjölk i taget under omrörning. Rör ut klumpar. Tillsätt fiskbuljongtärning. Låt stå och koka på låg värme i minst fem minuter. Rör då och då.
- Förbered och koka ärtor. Skölj babyspenat.
- Lägg i koljabitarna i pannan med fiskbuljongen. Låt sjuda i 3-4 minuter tills de är kokta. Vänd försiktigt efter halva tiden.
- Ta ca 1 dl kokspad från fisken och rör i såsen till önskad tjocklek.
- Smaka av såsen med salt och vitpeppar.
- Ta upp koljan med en hålslev och lägg på fat eller tallrikar.
- Lägg i den hackade persiljan och ägg-hacket i såsen. Blanda. Du kan också spara lite av persiljan och ägg-hacket att ha att strö över som garnering vid servering.
- Servera den kokta koljan med äggsåsen över samt valfria tillbehör som kokt potatis, kokta gröna ärtor, babyspenat samt gärna hackat ägg och persilja som garnering.
Serveringsförslag
- Gott med kokt potatis till som delikatesspotatis förslagsvis Amandine eller färskpotatis.
- Vidare passar kokta grönsaker som kokt morot, gröna ärtor, kokt broccoli, blomkål eller valfria andra grönsaker.
- Grönsallad som babyspenat eller annan finbladig sallad passar också till.
- Annat som passar till är pressad potatis.
- Kokt quinoa eller råris funkar som GI tillbehör istället för potatis.
Tips
Köp MSC- eller Krav-märkt kolja.
Varianter
- Istället för torsk kan du ta torsk, alaska pollock eller sej.
- Pressad citron eller citronklyfta passar också till.
- Äggsåsen kan också smaksättas med hackad dill istället för persilja.
- Vidare kan man ha i 2 msk finhackad ansjovis istället för salt och buljongtärning.
- Färsk kruspersilja kan bytas mot bladpersilja eller fryst hackad persilja.
Att dricka till
Koljan passar med kall ljus lageröl eller om vill du ha ett vin till så passar ett Chardonnay, Pinot Gris eller Semillon.
Uppskattat näringsvärde per portion: 454 kcal