Kokt kolja med äggsås

Introduktion och förberedelse

Koka fina bitar koljafilé och servera på klassiskt vis med äggsås och hackad persilja. Vidare förslag på tillbehör.

Köp MSC- eller Krav-märkt kolja.

Serveringsförslag

  • Gott med kokt potatis till som delikatesspotatis förslagsvis Amandine eller färskpotatis.
  • Kokta gröna ärtor är gott till.
  • Grönsallad som babyspenat eller annan finbladig sallad passar också till.
  • Annat som passar till är pressad potatis.

Kokt ägg

Du behöver två hårdkokta ägg - koktider för ägg hittar du här. Koka äggen hårda ca 8 minuter tycker jag blir lagom så blir de lite lösa i mitter också vilket är gott.

Att dricka till

Koljan passar även till fest med kall ljus lageröl eller om vill du ha ett vin till så passar ett Chardonnay, Pinot Gris eller Semillon.

Kokt kolja med bechamelsås med hackat ägg och persilja serverad i tallrik med tillbehör.
Kokt kolja blir mycket god med en ljus bechamelsås blandad med hackat ägg och persilja. Till fisken passar kokta gröna ärtor, babyspenat och kokt potatis som delikatesspotatis förslagsvis Amandine.

4 portioner kokt kolja med äggsås

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 25 min
  • Klart på: 45 min

Ingredienser

  • 550-600 gram koljafilé, förslagsvis skuren i 4 bitar
  • 1 krm salt
  • 5 kryddpepparkorn
  • 5 vitpepparkorn
  • 1 lagerblad
  • 1 tärning fiskbuljong
  • 1 krm salt
  • ÄGGSÅS: 50 gram smör
  • 2 msk vetemjöl
  • 3 dl mjölk, 3%
  • 1,5 dl vatten från fiskkoket
  • 2 ägg
  • 1 dl hackad persilja, kruspersilja
  • 1/2 krm vitpeppar
  • TILLBEHÖR: 300 gram kokta gröna ärtor
  • 1 påse 35 gram babyspenat
  • 4 portioner kokt potatis som delikatesspotatis, färskpotatis eller annan valfri potatis

Tillagning

  1. Skär koljafiléen i bitar - förslagsvis 4 bitar.
  2. Koka äggen hårda ca 8 minuter.
  3. Skölj och hacka färsk kruspersilja.
  4. Koka upp 8 dl vatten med kryddpepparkorn, vitpepparkorn, fiskbuljongtärning, ett krm salt och lagerblad. Använd en vid panna med höga kanter. Låt stå och sjuda.
  5. Hacka äggen.
  6. Förbered kokt potatis.
  7. Salta fisken runt om och lägg åt sidan på en tallrik.
  8. SÅS: Smält smör i en såskastrull. Rör i vetemjöl. Tillsätt lite mjölk i taget under omrörning. Rör ut klumpar. Låt stå och koka på låg värme i fem minuter. Rör då och då.
  9. Förbered och koka ärtor. Skölj babyspenat.
  10. Lägg i koljabitarna i pannan med fiskbuljongen. Låt sjuda i 3-4 minuter tills de är kokta.
  11. Ta buljong från fisk-koket och rör i såsen till önskad tjocklek. Såsen ska vara tjock men inte som stuvning.
  12. Smaka av såsen med salt och vitpeppar.
  13. Ta upp koljan med en hålslev och lägg på fat eller tallrikar.
  14. Lägg i den hackade persiljan och ägg-hacket i såsen. Blanda. Du kan också spara lite av persiljan och ägg-hacket att ha att strö över som garnering vid servering.
  15. Servera den kokta koljan med äggsåsen över samt valfria tillbehör som kokt potatis, kokta gröna ärtor, babyspenat samt gärna hackat ägg och persilja som garnering.
E-mail
Medel: 5 (1 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 454 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2020-04-24

Liknande recept: