Kokt torsk med räksås

Introduktion och förberedelse

Kokt torsk med räksås. Koka fin torskrygg med skinn; torskfilé; eller fin norsk Skrei-torsk.

Serveringsförslag

Jag serverade torsken med en vitvinssås med handpillade räkor, kokt delikatesspotatis, kokta grönsaker samt en sallad.

Val av torsk

Här med fin MSC-märkt norsk Skrei-torsk som finns färsk från januari till april. Du kan köpa en bit torskrygg med skinn och skära i portionsbitar samt frysa in resten till senare tillfälle.

Sås

Räksåsen är en vitvinssås i grunden med vitt vin, schalottenlök, fisk- eller räkfond samt grädde toppad med fina stora handskalade räkor. Här finns ett grundrecept och film hur man lagar vitvinssås. Denna variant med egen räkfond på skalen.

Du kan också ta lite av vattnet från fisk-koket eller använd hemgjord fiskbuljong. Eller vatten och fiskbuljongtärning eller koncentrerad köp räkfond.

Val av räkor

Istället för räkor med skal så kan du använda stora skalade räkor i lag. Frysta räkor går också bra såklart. Köper du billigaste räkorna - om du ska laga räksås till många och vill hålla ner kostnaden - så kan du hacka dem grovt och röra i dem i såsen. Då kan man också garnera med några stora fina räkor om man vill.

Varianter

Hackad dill eller gräslök kan man också ha i räksåsen. Vidare kokt hackat ägg.

Variant med maizena

En enkel och glutenfri räksås kan du laga om du reder såsen med maizenastärkelse enligt paket.

4 portioner kokt torsk med räksås

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 40 min

Ingredienser

  • 4 bitar torskryggfilé med skinn à ca 140 gram styck, gärna MSC-märkt Skrei-torsk
  • Rärksås: 1 schalottenlök
  • 30 g smör
  • 1,5 msk vetemjöl
  • 2 dl vitt vin
  • 3,5 dl hemgjord fiskbuljong eller räkfond; eller 3,5 dl vatten samt en fiskbuljongtärning eller 1 msk flytande räkfond
  • 2 dl grädde
  • 1 krm salt
  • 0,5 krm vitpeppar
  • 2 msk hackad persilja, gräslök eller dill (valfritt)
  • 300 gram räkor med skal eller 150-200 gram skalade räkor
  • 1/2 morot till räkfond (valfritt)
  • 1/2 gul lök till räkfond (valfritt)
  • 2 msk olivolja eller smör till räkfond (valfritt)
  • Tillbehör: 4 portioner kokt delikatesspotatis (räkna 800 gram eller en påse)
  • 4 portioner som kokt broccoli, kokta gröna ärtor eller andra grönsaker

Tillagning

  1. Börja med räkssåsen. Med räkor med skal: pilla skalen av räkorna och lägg räkorna övertäckta på en tallrik i kylen till senare. Lägg räkskalen i en stor kastrull.
  2. Koka en räkfond av skalen: Skala och hacka en halv morot och halv gul lök. Fräs räkskalen med morot och lök i olivolja eller skal 2-3 minuter under omrörning. Tillsätt 3,5 dl vatten och koka i 10 minuter på medelvärme. Sila bort räkskalen och spara räkfonden till såsen.
  3. Skala och finhacka schalottenlök.
  4. Fräs löken i smör i en såskastrull.
  5. När löken är mjuk rör du ut mjöl och fräser några sekunder till.
  6. Rör i vitt vin och sedan räkfonden. Alternativ är fiskbuljong eller vatten och rör ut fiskbuljongtärning eller flytande köpt räkfond. Låt koka i 20 minuter på medelvärme.
  7. Förbered och koka potatis om du vill ha det till.
  8. Förbered grönsakstillbehör.
  9. Fotsätt med räksåsen: Sila bort löken eller mixa såsen slät med en stavmixer.
  10. Rör i grädde och låt småkoka i 10 minuter medan du kokar torsken.
  11. Kokt torsk: Koka upp en vid panna med ca 2 liter vatten. Tillsätt 1 tsk salt.
  12. Toppa med såsen med räkorna och vänd ev. runt några räkor i såsen och garnera med resten vid servering. Smaka av såsen med salt och peppar.
  13. Lägg i torsken och låt den sjuda i 5 minuter. Ta upp försiktigt och servera med räksåsen samt kokt potatis och grönsaker eller valfria tillbehör. Garnera gärna med persilja, gräslök eller dill.
E-mail
Medel: 4.7 (3 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 370 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-11-06

Författare:

Jag är matskribent samt kock med en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. På denna sida delar jag med mig av tusentals olika recept för alla smaker - noviser som hemmakockar. Alla recept har jag provlagat, skrivit och fotat så att du ska kunna laga dem med bästa resultat hemma. Läs mer om mig.