Kokt torsk med räksås

Kokt torsk med räksås. Koka fin torskrygg med skinn; torskfilé; eller fin norsk Skrei-torsk. Servera med en vitvinssås med handpillade räkor. Gott till är kokt delikatesspotatis, kokta grönsaker samt en sallad.

Här med fin MSC-märkt norsk Skrei-torsk som finns färsk från januari till april. Du kan köpa en bit torskrygg med skinn och skära i portionsbitar samt frysa in resten till senare tillfälle.

Räksåsen är en vitvinssås i grunden med vitt vin, schalottenlök, fisk- eller räkfond samt grädde toppad med fina stora handskalade räkor. Här finns ett grundrecept och film hur man lagar vitvinssås. Denna variant med egen räkfond på skalen. Du kan också ta lite av vattnet från fisk-koket eller använd hemgjord fiskbuljong. Eller vatten och fiskbuljongtärning eller koncentrerad köp räkfond.

Istället för räkor med skal så kan du använda stora skalade räkor i lag. Frysta räkor går också bra såklart. Köper du billigaste räkorna - om du ska laga räksås till många och vill hålla ner kostnaden - så kan du hacka dem grovt och röra i dem i såsen. Då kan man också garnera med några stora fina räkor om man vill.

Hackad dill eller gräslök kan man också ha i räksåsen. Vidare kokt hackat ägg.

Variant med maizenaredning:

En enkel och glutenfri räksås kan du laga om du byter ut vetemjölet mot ca 1-2 msk ljus maizenaredning. Följ receptet i början men uteslut vetemjöl såklart. Fräs lök i smör och koka 20 minuter som nedan med buljong och vin. Tillsätt grädden, koka upp och tillsätt maizenaredning till önskad tjocklek. Smaka av med salt och peppar.

4 portioner kokt torsk med räksås

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 40 min

Ingredienser

  • 4 bitar torskryggfilé med skinn à ca 140 gram styck, gärna MSC-märkt Skrei-torsk
  • Rärksås: 1 schalottenlök
  • 30 g smör
  • 1,5 msk vetemjöl
  • 2 dl vitt vin
  • 3,5 dl hemgjord fiskbuljong eller räkfond; eller 3,5 dl vatten samt en fiskbuljongtärning eller 1 msk flytande räkfond
  • 2 dl grädde
  • 1 krm salt
  • 0,5 krm vitpeppar
  • 2 msk hackad persilja, gräslök eller dill (valfritt)
  • 300 gram räkor med skal eller 150-200 gram skalade räkor
  • 1/2 morot till räkfond (valfritt)
  • 1/2 gul lök till räkfond (valfritt)
  • 2 msk olivolja eller smör till räkfond (valfritt)
  • Tillbehör: 4 portioner kokt delikatesspotatis (räkna 800 gram eller en påse)
  • 4 portioner som kokt broccoli, kokta gröna ärtor eller andra grönsaker

Tillagning

  1. Börja med räkssåsen. Med räkor med skal: pilla skalen av räkorna och lägg räkorna övertäckta på en tallrik i kylen till senare. Lägg räkskalen i en stor kastrull.
  2. Koka en räkfond av skalen: Skala och hacka en halv morot och halv gul lök. Fräs räkskalen med morot och lök i olivolja eller skal 2-3 minuter under omrörning. Tillsätt 3,5 dl vatten och koka i 10 minuter på medelvärme. Sila bort räkskalen och spara räkfonden till såsen.
  3. Skala och finhacka schalottenlök.
  4. Fräs löken i smör i en såskastrull.
  5. När löken är mjuk rör du ut mjöl och fräser några sekunder till.
  6. Rör i vitt vin och sedan räkfonden. Alternativ är fiskbuljong eller vatten och rör ut fiskbuljongtärning eller flytande köpt räkfond. Låt koka i 20 minuter på medelvärme.
  7. Förbered och koka potatis om du vill ha det till.
  8. Förbered grönsakstillbehör.
  9. Fotsätt med räksåsen: Sila bort löken eller mixa såsen slät med en stavmixer.
  10. Rör i grädde och låt småkoka i 10 minuter medan du kokar torsken.
  11. Kokt torsk: Koka upp en vid panna med ca 2 liter vatten. Tillsätt 1 tsk salt.
  12. Toppa med såsen med räkorna och vänd ev. runt några räkor i såsen och garnera med resten vid servering. Smaka av såsen med salt och peppar.
  13. Lägg i torsken och låt den sjuda i 5 minuter. Ta upp försiktigt och servera med räksåsen samt kokt potatis och grönsaker eller valfria tillbehör. Garnera gärna med persilja, gräslök eller dill.
E-mail
Medel: 5 (1 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-02-25

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är matskribent samt kock sedan 25 år. 2003 skapade jag Receptfavoriter. Sedan dess har jag lagat, skrivet, fotograferat och lagt upp tusentals recept. Jag är utbildad kock i Marinen samt har en Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan. Vidare har jag ett WSET-diplom i drycker. Läs mer om mig och sidan. 

Laga en värmande höstgryta.

Låt en gryta puttra på spisen till middagen. Här hittar du alla mina grytor med kött, högrev, vilt, grönsaker, vegetariska, med lamm med mera - massor med förslag.

Läs mer

Napoleonbakelsens dag 17 november

Oklart varför denna dag finns men en så god bakelse tackar inte jag nej till. Frasiga lager med smördeg, grädde smaksatt med äppelmos och så fin rosa hallonglasyr på toppen - MUMSA!

Läs mer

Recept