Kokt torsk med äggsås
Kokt torsk med äggsås och hackad persilja, kokt potatis samt ärtor och paprika.
Tillagning
- Börja skala och koka potatis om du vill ha det till.
- ÄGGSÅS: Koka äggen hårda. Förslagsvis genom att koka upp dem i kallt vatten, sedan ta tiden och koka i 8 minuter.
- Smält smör i en såskastrull.
- Rör ut mjölet i smöret.
- Tillsätt lite mjölk i taget under omrörning och koka upp.
- Tillsätt salt och vitpeppar.
- Tillsätt buljongtärning.
- Låt såsen koka på medelvärme och rör då och då i minst 5 minuter.
- Skölj persilja och hacka den fint.
- Skala äggen och hacka dem.
- Tillsätt hackad persilja och hackat ägg till såsen. Spara ev. lite till garnering om du önskar.
- KOKT TORSK: Koka upp 5 dl vatten i en traktörpanna eller en vid kastrull till fisken. Tillsätt salt. Skär torsken i fyra portionsbitar om de ej är portionerade redan. Lägg ner torskbitarna, koka upp och låt sjuda 1 minut. Vänd dem försiktigt och sätt åt sidan att stå i 5 minuter.
- Späd såsen med 1 dl av kokspadet från fisken.
- Smaka av såsen med salt och vitpeppar.
- Koka gröna ärtor i 3-4 minuter.
- Skölj och tärna paprika.
- Ta upp torsken och servera den med äggsåsen, kokt potatis, kokta ärtor samt tärnad paprika eller valfria tillbehör.
Förslag på tillbehör
- Gott med kokt potatis och riven morot.
- Vidare passar kokta grönsaker som kokt morot, gröna ärtor, kokt broccoli, blomkål eller valfria andra grönsaker.
- Det blir också gott med pressad potatis.
- Kokt quinoa eller råris funkar istället för potatis.
Val av torsk
Välj helst kravmärkt eller MSC-märkt torsk. Räkna 4 portionsbitar på runt 130-150 gram styck. Det finns fina styckfrysta bitar. Godast (och dyrast) är dock färsk filé av torksrygg.
Varianter
- Istället för torsk kan du ta kolja, alaska pollock eller sej.
- Pressad citron eller citronklyfta passar också till torsken.
- Äggsåsen kan också smaksättas med hackad dill istället för persilja.
- Vidare kan man ha i 2 msk finhackad ansjovis istället för salt och buljongtärning.
- Färsk kruspersilja kan bytas mot bladpersilja eller fryst hackad persilja.
Uppskattat näringsvärde per portion: 370 kcal