Kokt torsk med äggsås
Introduktion och förberedelse
Kokt torsk med äggsås och hackad persilja, kokt potatis samt ärtor och paprika. Istället för torsk kan du ta sej, kolja eller annan fisk.
Välj helst kravmärkt eller MSC-märkt torsk. Räkna 4 portionsbitar på runt 130-150 gram styck. Det finns fina styckfrysta bitar. Godast (och dyrast) är dock färsk filé av torksrygg.
Varianter
- Du kan byta ut grönsakstillbehören mot ex. kokt broccoli, blomkål eller valfria andra grönsaker.
- Pressad citron eller citronklyfta passar också till torsken.
- Det blir också gott med pressad potatis. Kokt quinoa funkar som GI tillbehör istället för potatis.
- Äggsåsen kan också smaksättas med hackad dill istället för persilja. Vidare kan man ha i 2 msk finhackad ansjovis istället för salt och buljongtärning.
Tillagning
- Börja skala och koka potatis om du vill ha det till.
- Koka upp 3-4 dl vatten i en traktörpanna eller kastrull med lock till fisken. Tillsätt salt.
- Skär torsken i fyra portionsbitar om de ej är portionerade redan.
- Lägg ner torskbitarna, koka upp och sätt åt sidan i 20 minuter medan du lagar sås och tillbehör.
- Äggsås: koka äggen hårda. Förslagsvis genom att koka upp dem i kallt vatten, sedan ta tiden och koka i 7 minuter.
- Smält smör i en såskastrull.
- Rör ut mjölet i smöret.
- Tillsätt lite mjölk och grädde i taget under omrörning och koka upp.
- Tillsätt salt och vitpeppar.
- Tillsätt ev. buljongtärning.
- Låt såsen koka på medelvärme och rör då och då i minst 5 minuter.
- Skölj persilja och hacka den fint.
- Skala äggen och hacka dem.
- Tillsätt hackad persilja och hackat ägg till såsen. Spara ev. lite till garnering om du önskar.
- Smaka av såsen med salt och vitpeppar.
- Koka gröna ärtor i 3-4 minuter.
- Skölj och tärna paprika.
- Ta upp torsken och servera den med äggsåsen, kokt potatis, kokta ärtor samt tärnad paprika.
Uppskattat näringsvärde per portion: 370 kcal