Kokt torsk med äggsås

Kokt torsk med äggsås och hackad persilja, kokt potatis samt ärtor och paprika.
Istället för torsk kan du ta sej eller annan fisk. Välj helst kravmärkt eller MSC-märkt torsk. Räkna 4 portionsbitar på runt 130-150 gram styck. Det finns fina styckfrysta bitar. Godast (och dyrast) är dock färsk filé av torksrygg.
Du kan byta ut grönsakstillbehören mot ex. kokt broccoli, blomkål eller valfria andra grönsaker.
Det blir också gott med pressad potatis. Kokt quinoa funkar som GI tillbehör istället för potatis.
Äggsåsen kan också smaksättas med hackad dill istället för persilja. Vidare kan man ha i 2 msk finhackad ansjovis istället för salt och buljongtärning.
Pressad citron eller citronklyfta passar också till torsken.

4 portioner kokt torsk med äggsås

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 35 min

Ingredienser

  • 1 tsk salt
  • 600 g torskfilé
  • Äggsås: 3 msk smör
  • 3 msk vetemjöl
  • 3 dl mjölk (3%)
  • 1 dl grädde
  • 0,5 tsk salt
  • 1 krm vitpeppar
  • 1 fiskbuljongtärning eller grönsaksbuljongtärning
  • 3 hårdkokta ägg
  • 4 msk hackad persilja
  • Tillbehör: 12 kokta potatis
  • 4 dl gröna ärtor
  • 0,5 röd paprika

Tillagning

  1. Börja skala och koka potatis om du vill ha det till.
  2. Koka upp 3-4 dl vatten i en traktörpanna eller kastrull med lock till fisken. Tillsätt salt.
  3. Skär torsken i fyra portionsbitar om de ej är portionerade redan.
  4. Lägg ner torskbitarna, koka upp och sätt åt sidan i 20 minuter medan du lagar sås och tillbehör.
  5. Äggsås: koka äggen hårda. Förslagsvis genom att koka upp dem i kallt vatten, sedan ta tiden och koka i 7 minuter.
  6. Smält smör i en såskastrull.
  7. Rör ut mjölet i smöret.
  8. Tillsätt lite mjölk och grädde i taget under omrörning och koka upp.
  9. Tillsätt salt och vitpeppar.
  10. Tillsätt ev. buljongtärning.
  11. Låt såsen koka på medelvärme och rör då och då i minst 5 minuter.
  12. Skölj persilja och hacka den fint.
  13. Skala äggen och hacka dem.
  14. Tillsätt hackad persilja och hackat ägg till såsen. Spara ev. lite till garnering om du önskar.
  15. Smaka av såsen med salt och vitpeppar.
  16. Koka gröna ärtor i 3-4 minuter.
  17. Skölj och tärna paprika.
  18. Ta upp torsken och servera den med äggsåsen, kokt potatis, kokta ärtor samt tärnad paprika.
E-mail
Medel: 4 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

5 orimligt goda avokadomackor

Här är smörgåsarna som du bara måste testa.

Läs mer

Sponsrat

Lingon - skogens röda guld

I skogen kan man ännu hitta lingon. Fram till första frosten brukar man säga att lingonen är fina att plocka. Här hittar du recepten du behöver för lingonsylt, rårörda lingon, lingondricka, lingonparfait med mera.

Läs mer

Blåbärstips

Här hittar du recept och lite intressanta fakta om blåbär - som är ett falskt bär - egentligen är det en liten frukt men vi kallar det ändå bär. Baka blåbärspaj, gör blåbärssylt eller annat gott med vora goda blåbär. 

Läs mer

Färsk svensk majs

Tidig höst är säsong för fin och god svensk söt majs. Enkelt och gott är kokt majskolv med smör, flingsalt och nymalen svartpeppar men det finns även mycker mer man kan laga med god majs - prova majssoppa eller plättar. Dessutom passar majs som tillbehör till det mesta. Och är du trött på burkmajs så passa på nu när majsen är billig att frysa in färsk kokt majs i lagom portionspåsar. 

Läs mer