Kokt hel fisk
Grundrecept på hel kokt fisk eller stor bit fisk som gädda, torsk, lax eller annan valfri hel fisk.
Tillagning
- Rensa, fjälla och skölj ur fisken om det inte redan är gjort.
- Gnid in insidan av fisken med salt och låt ligga i 10 minuter. Skölj sedan av saltet.
- Skala och strimla löken.
- Koka upp vatten till fiskkoket i en kastrull stor nog att rymma fisken. Salta vattnet och tillsätt lök och vitpeppar.
- Lägg i fisken och sjud i 25 minuter utan att det kokar.
- Ta upp fisken på fat. Ta loss skinnet och plocka försiktigt loss fiskköttet från benen. Lägg på fat eller tallrik samt servera med önskade tillbehör.
Serveringsförslag
- Till kokt fisk passar finriven pepparrot, skirat eller brynt smör, äggsås, hollandaisesås, vitvinssås, kall dillsås, crème fraiche-sås eller saffranssås.
- Vidare tillbehör är kokt potatis samt kokta gröna ärtor och eller kokt morot.
Tillagningstid
Kolla in min tabell där du kan se ungefärlig koktid för fiskar med olika tjocklek, sort, hel och som filé.
Varianter
Alternativ är att koka fiskfiléer.
Uppskattat näringsvärde per portion: 115 kcal