Kokt fisk

Introduktion och förberedelse

Grundrecept på hel kokt fisk som gädda, torsk, lax eller annan valfri hel fisk.

Serveringsförslag

En hel eller en bit fisk

Du kan koka en hel fisk också och spara fiskköttet som blir över. Räkna då 1 msk salt, en halv lök samt 3-4 vitpepparkorn och ett lagerblad per liter vatten.

Vattnet ska täcka fisken.

Tillagningstid

Jag har skrivit tips och gjort en tabell där du kan se ungefärlig koktid för fiskar med olika tjocklek, sort, hel och som filé.

4 portioner kokt fisk

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 25 min
  • Klart på: 40 min

Ingredienser

  • 1 kg fisk utan huvud, rensad
  • 1 msk salt
  • 2 liter vatten
  • 2 msk salt till kokning
  • 1 gul lök
  • 5 vitpepparkorn
  • 1 lagerblad

Tillagning

  1. Rensa, fjälla och skölj ur gäddan om det inte redan är gjort.
  2. Gnid in insidan av fisken med salt och låt ligga i 10 minuter.
  3. Skala och strimla löken.
  4. Koka upp vatten till fiskkoket i en kastrull stor nog att rymma gäddan. Salta vattnet och tillsätt lök och vitpeppar.
  5. Sjud fisken i 25 minuter i kokvattnet.
  6. Ta upp fisken på fat och plocka ut fiskköttet från skinn och ben samt servera.
E-mail
Medel: 4 (4 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 115 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2021-09-13

Tillbehör och liknande recept: