Kokt fisk

Introduktion och förberedelse

Grundrecept på hel kokt fisk som gädda, torsk, lax eller annan valfri hel fisk.

Serveringsförslag

Förslag att servera till kokt fisk är finriven pepparrot, skirat smör, kokt potatis samt gröna ärtor.

Andra goda såser till kokt fisk är hollandaisesås, vitvinssås, kall dillsås, crème fraiche-sås eller saffranssås.

En hel eller en bit fisk

Du kan koka en hel fisk också och spara fiskköttet som blir över. Räkna då 1 msk salt, en halv lök samt 3-4 vitpepparkorn och ett lagerblad per liter vatten.

Vattnet ska täcka fisken. Sjud tills du du lätt kan dra loss en fena från fisken.

4 portioner kokt fisk

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 25 min
  • Klart på: 40 min

Ingredienser

  • 1 kg fisk utan huvud, rensad
  • 1 msk salt
  • 2 liter vatten
  • 2 msk salt till kokning
  • 1 gul lök
  • 5 vitpepparkorn
  • 1 lagerblad

Tillagning

  1. Rensa, fjälla och skölj ur gäddan om det inte redan är gjort.
  2. Gnid in insidan av fisken med salt och låt ligga i 10 minuter.
  3. Skala och strimla löken.
  4. Koka upp vatten till fiskkoket i en kastrull stor nog att rymma gäddan. Salta vattnet och tillsätt lök och vitpeppar.
  5. Sjud fisken i 25 minuter i kokvattnet.
  6. Ta upp fisken på fat och plocka ut fiskköttet från skinn och ben samt servera.
E-mail
Medel: 4 (4 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 115 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-11-06

Tillbehör och liknande recept: