Bottenredning

Hur du lagar en bottenredning till sås eller stuvning.

Till redningen använder du fett som smör, margarin eller olja blandat med vetemjöl i botten på kastrullen.

Sedan spär du med vätska som mjölk, spad eller buljong under omrörning och kokar ihop till önskad tjocklek.

4 portioner bottenredning

  • Förberedelse: 2 min
  • Tillagning: 5 min
  • Klart på: 7 min

Ingredienser

  • 40 gram fett som smör, margarin eller olja (valfritt)
  • 2 msk vetemjöl (4 msk vetemjöl till stuvning)
  • 4 dl mjölk, vatten, steksky eller buljong (eller en blandning)
  • 1 dl grädde (valfritt - ersätt en del av vätskan ovan)
  • 1 krm salt
  • 1/2 krm svart- eller vitpeppar

Tillagning

  1. Smält smör eller margarin i en såskastrull med tjock botten. Eller värm olja om du använder det.
  2. Tillsätt och rör ut vetemjölet. Rör ut klumpar med en visp.
  3. Tillsätt sedan vätska som mjölk, vatten eller buljong (eller blanda) under omrörning. Tillsätt grädde om du vill ha i det eller ta mer av mjölk, vatten eller buljong.
  4. Låt såsen eller stuvningen koka på låg värme under omrörning i minst 5 minuter. Då försvinner mjölsmaken och såsen blir godare.
  5. Smaka av med salt och peppar.
Mjöl och smörblandningen spädes med vätska till sås eller stuvning.
Späd mjöl och smörblandningen under kraftig vispning med vätska som mjölk eller buljong och koka ihop till önskad tjocklek. Smaka av med salt och peppar.
Bottenredning till stuvade makaroner
En bottenredning kan du exempelvis använda att reda en ljus sås eller stuvning till makaroner.

Användning

Varianter

  • Du kan även ta i lite grädde på slutet.
  • Överkurs är att späda med en hemkokt fond som grönsaksbuljong, köttbuljong, kycklingbuljong eller fiskbuljong.
  • Man kan också ta i en halv buljongtärning av grönsak, kyckling, svamp eller kött för lite mer smak. Eller någon tsk kinesisk soja för en mörkare sås.
  • Istället för vetemjöl kan man reda med potatismjöl, arrowrot eller maizenastärkelse (glutenfritt, vegan och laktosfritt) eller ljus maizenaredning.

Vegan variant

Går bra att laga vegan med med mjölkfritt margarin, sojamjölk eller havremjölk samt en skvätt sojagrädde eller Oatly Imat.

Istället för bottenredning

  • Torredning är en variant på bottenredning som innebär att man rör ut redningen i början i fett eller det man steker och sedan spär med vätka till en sås, stuvning eller gryta. Med en torredning kan man skippa fettet i början om man vill.
  • En annan variant är toppredning - då blandas först kall vätska - ta en dl av mjölk, vatten, grädde eller buljong - med vetemjöl, potatismjöl, arrowrot eller maizenastärkelse. Blandningen rörs sedan ner lite i taget under omrörning och uppkokning.
  • En tredje variant är att reda med en mjöl- och smörblandning så kallad roux eller Beurre Manié
  • Man kan också reda med ljus maizenaredning enligt paket.
E-mail
Medel: 4 (6 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 89 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2022-05-09