Kantarelltoast

Introduktion och förberedelse

Bjud på en toast med smörstekt bröd toppat med stuvade kantareller.

Serveringsförslag

Gott som förrätt, lunch eller lätt middag med sallad. Eller njut när du vill för att fira en lyckad svampskörd.

Grönsallad med tomat och gurka är gott till kantarelltoast.Vidare kan man toppa med knaperstekt bacon, lufttorkade skinka eller fläsk.

Gratinerad variant

Stuvningen kan också gratineras om du river över lite lagrad ost som Västerbottenost och gratinerar lite snabbt under grillelementet. En variant är att strö över riven Västerbottenost eller lagrad riven ost och gratinera kantarellmackan och servera den varm.

Val av kantareller

Du kan använda färska kantareller, torkade eller kantareller på burk (spara då spadet till stuvning och ersätt mjölk).

Med annan svamp

Istället för kantareller så blir det gott med annan svamp som trattkantarell, citronskivling, karljohan, champinjoner, skogschampinjon, shi-take, goliatmusseron eller ostronskivling.

4 portioner kantarelltoast

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 15 min
  • Klart på: 25 min

Ingredienser

  • 400 gram rensade kantareller
  • 75 gram smör
  • 4 msk finhackad schalottenlök
  • 3 msk mjöl
  • 2 dl grädde
  • 1 dl mjölk
  • 0,5 dl hackad persilja
  • 3 msk ljus soja som Kikkoman (valfritt)
  • 4 skivor vitt bröd
  • 4 kvistar bladpersilja att garnera med

Tillagning

  1. Rensa och dela svampen grovt.
  2. Fräs löken i hälften av smöret i en stor kastrull och tillsätt svampen. Stek i 5 minuter.
  3. Pudra över mjölet och rör runt.
  4. Tillsätt grädde och mjölk lite i taget och rör om.
  5. Smaksätt stuvningen med salt och vitpeppar. Ljus soja ger extra smak. Finhackad persilja ger färg.
  6. Skär ev. bort kanter på brödet. Stek bröden i resten av smöret.
  7. Fördela svampstuvningen på bröden och servera. Garnera ev. med bladpersilja.
E-mail
Medel: 4.1 (11 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 211 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-10-21

Författare:

Jag är matskribent samt kock med en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. På denna sida delar jag med mig av tusentals olika recept för alla smaker - noviser som hemmakockar. Alla recept har jag provlagat, skrivit och fotat så att du ska kunna laga dem med bästa resultat hemma. Läs mer om mig.