Kantarelltoast

Bjud på en toast med smörstekt bröd toppat med stuvade kantareller. Gott som förrätt, lunch eller lätt middag med sallad. Eller njut när som för att fira en lyckad svampskörd.

Stuvningen kan också gratineras om du river över lite lagrad ost som Västerbottenost och gratinerar lite snabbt under grillelementet. En variant är att strö över riven Västerbottenost eller lagrad riven ost och gratinera kantarellmackan och servera den varm.

Grönsallad med tomat och gurka är gott till kantarelltoast.Vidare kan man toppa med knaperstekt bacon, lufttorkade skinka eller fläsk.

Du kan använda färska kantareller, torkade eller kantareller på burk (spara då spadet till stuvning och ersätt mjölk).

Istället för kantareller så blir det gott med annan svamp som trattkantarell, karl-johan, champinjoner, skogschampinjon, shi-take eller ostronskivling. Eller varför inte leta upp en goliatmusseron (som är superdyr i Japan).

4 portioner kantarelltoast

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 15 min
  • Klart på: 25 min

Ingredienser

  • 400 gram rensade kantareller
  • 75 gram smör
  • 4 msk finhackad schalottenlök
  • 3 msk mjöl
  • 2 dl grädde
  • 1 dl mjölk
  • 0,5 dl hackad persilja
  • 3 msk ljus soja som Kikkoman (valfritt)
  • 4 skivor vitt bröd
  • 4 kvistar bladpersilja att garnera med

Tillagning

  1. Rensa och dela svampen grovt.
  2. Fräs löken i hälften av smöret i en stor kastrull och tillsätt svampen. Stek i 5 minuter.
  3. Pudra över mjölet och rör runt.
  4. Tillsätt grädde och mjölk lite i taget och rör om.
  5. Smaksätt stuvningen med salt och vitpeppar. Ljus soja ger extra smak. Finhackad persilja ger färg.
  6. Skär ev. bort kanter på brödet. Stek bröden i resten av smöret.
  7. Fördela svampstuvningen på bröden och servera. Garnera ev. med bladpersilja.
E-mail
Medel: 4.5 (4 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-09-06

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är matskribent samt kock sedan 25 år. Jag är utbildad till kock i Marinen samt kulinarisk kock och måltidskreatör från Restauranghögskolan. Vidare har jag ett WSET-diplom i drycker. Läs mer om mig.

Julgodis i klassiska och nya varianter

Julgodis för maximal julstämning. Här hittar du recept på julgodis som ischoklad, knäck, rischoklad, mandelbräck, jultryffel och mozartkulor; julstubbe, chokladdoppade marshmallows, chokladbräck och mintkyssar.

Läs mer

Pepparkladdkaka

En riktigt lyckad smak-kombo av kladdkaka med choklad och pepparkakskryddor. Gott med en klick grädde eller kula glass till fika, advent, lucia, julbord eller dessert.

Läs mer

Recept

Pepparbiscottis

En variant på pepparkakor med lite Italiensk inspiration från mandelskorpor kryddade med pepparkakskryddor.

Läs mer

Recept

Smaksätt din egen snaps

Sätt smak på din egen snaps. Här hittar du tips, fakta och recept på olika snapsar - från snabba smaksättningar som citronsnaps till de som tar lite längre tid som flädersnaps (ovan) och hemgjord besk med malört.

Läs mer