Oxfilé med kantarellsås

Oxfilé med kantarellsås samt rostade rotfrukter eller klyftpotatis serverat med grönsallad med avokado, babyspenat och tomater.
Istället för rostade rotfrukter kan du ta bara potatis och laga klyftpotatis till.
Istället för 2 dl förvällda kantareller kan du ta 300 gram färska rensade och grovt delade kantareller.
Du kan oxfilén i stekpanna eller grillpanna. Det blir också mycket gott att grilla den på utegrillen. Gnid då in den med salt, peppar och olja innan.
Använd en stektermometer: 55 grader ger rött, rosa eller blodig oxfilé. 60 grader ger medium eller rosastekt oxfilé. 65 grader ger genomstekt eller välstekt oxfilé sk welldone.

4 portioner Oxfilé med kantarellsås

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 45 min

Ingredienser

  • 4 bitar oxfilé på 130-150 gram styck
  • 2 msk rapsolja
  • 1 krm salt
  • 0,5 krm svartpeppar
  • Rostade rotfrukter: 12 fasta potatisar
  • 4 morötter
  • 1 gul lök
  • 1 röd lök
  • 2 klyftor vitlök
  • 4 msk olivolja eller rapsolja
  • 1 krm salt
  • 0,5 krm svartpeppar
  • Kantarellsås: 50 gram smör
  • 2 msk vetemjöl
  • 1,5 dl mjölk
  • 2,5 dl grädde
  • 3 dl förvällda kantareller
  • 2 msk ljus soja eller någon tsk kinesisk soja
  • 1 krm salt
  • 0,5 krm vitpeppar
  • Tillbehör:
  • 1 avokado
  • 10 cocktailtomater
  • 100 gram färsk babyspenat eller grönsallad
  • 2 msk olivolja
  • 2 msk vinäger

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 225 grader.
  2. Skala potatis och morötter. Skala lök och vitlök. Skär potatis i klyftor och morötter i sneda slantar ca 1 cm breda.
  3. Klyfta löken och dela vitlöksklyftorna i 8 bitar.
  4. Blanda med olja, salt och peppar i en ugnsplåt.
  5. Rosta grönsakerna i 25 minuter i mitten av ugnen.
  6. Kantarellsås: smält smör och rör ner vetemjöl i en såskastrull. Rör ut mjölet.
  7. Tillsätt mjölk och grädde lite i taget under omrörning (rör ut klumpar) och koka upp. Låt koka på svag värme i fem minuter och rör då och då.
  8. Stek svampen i en stekpanna tills den mesta vätska stekt bort. Tillsätt 2 msk smör samt lite salt och peppar. Fräs någon minut till.
  9. Lägg svampen i den vita såsen och rör om.
  10. Smaka av kantarellsåsen med soja, salt, peppar och torkad smulad svamp.
  11. Förbered salladstillbehör: dela, kärna ur och gröp ur avokadon på ett salladsfat, skölj och dela cocktailtomater samt skölj och grovhacka babyspenaten. Lägg allt på fatet och blanda med olivolja, vinäger samt en nypa salt.
  12. Dags att steka oxfilén: torka köttet torrt, salta och peppra det runt om.
  13. Värm en stekpanna eller grillpanna (du kan också grilla den på utegrill).
  14. Bryn eller grilla oxfilén någon minut på hög värme på båda sidor. Sänk värmen och stek under lock (eller i folie på grill) - någon minut för blodig, ca 4 minuter medium och 7-8 minuter för välstekt. Alternativt så kan du sätta in pannan i ugnen och steka klart oxfilén där.
  15. Ta bort från värmen och låt vila någon minut innan servering.
  16. Servera oxfilén med de rostade rotfrukterna, kantarellsåsen och salladen.
E-mail
Medel: 3.5 (2 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Blåbärstips

Här hittar du recept och lite intressanta fakta om blåbär - som är ett falskt bär - egentligen är det en liten frukt men vi kallar det ändå bär. Baka blåbärspaj, gör blåbärssylt eller annat gott med vora goda blåbär. 

Läs mer

Lingon - skogens röda guld

I skogen kan man ännu hitta lingon. Fram till första frosten brukar man säga att lingonen är fina att plocka. Här hittar du recepten du behöver för lingonsylt, rårörda lingon, lingondricka, lingonparfait med mera.

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer

Färsk svensk majs

Tidig höst är säsong för fin och god svensk söt majs. Enkelt och gott är kokt majskolv med smör, flingsalt och nymalen svartpeppar men det finns även mycker mer man kan laga med god majs - prova majssoppa eller plättar. Dessutom passar majs som tillbehör till det mesta. Och är du trött på burkmajs så passa på nu när majsen är billig att frysa in färsk kokt majs i lagom portionspåsar. 

Läs mer

Mexikansk streetfood

Mexikansk gatumat gillar jag skarpt - gott, nyttigt och så starkt man vill ha det. Tacomys och Texmex-buffé har sin charm - när du vill prova lite mer Mexikansk mat och laga från grunden med långstekt kött, salsor, guacamole, tostadas, chilisåser och annat gott så hittar du recept och tips här. 

Läs mer