Oxfilé med kantarellsås

Oxfilé med kantarellsås samt rostade rotfrukter eller klyftpotatis serverat med grönsallad med avokado, babyspenat och tomater.

Istället för rostade rotfrukter kan du ta bara potatis och laga klyftpotatis till.

Istället för 2 dl förvällda kantareller kan du ta 300 gram färska rensade och grovt delade kantareller. Eller laga sås med trattkantareller eller blandad svamp.

4 portioner Oxfilé med kantarellsås

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 45 min

Ingredienser

  • 4 bitar oxfilé på 130-150 gram styck
  • 2 msk rapsolja
  • 1 krm salt
  • 0,5 krm svartpeppar
  • Rostade rotfrukter: 12 fasta potatisar
  • 4 morötter
  • 1 gul lök
  • 1 röd lök
  • 2 klyftor vitlök
  • 4 msk olivolja eller rapsolja
  • 1 krm salt
  • 0,5 krm svartpeppar
  • Kantarellsås: 50 gram smör
  • 2 msk vetemjöl
  • 1,5 dl mjölk
  • 2,5 dl grädde
  • 3 dl förvällda kantareller
  • 2 msk ljus soja eller någon tsk kinesisk soja
  • 1 krm salt
  • 0,5 krm vitpeppar
  • Tillbehör: 1 avokado
  • 10 cocktailtomater
  • 100 gram färsk babyspenat eller grönsallad
  • 2 msk olivolja
  • 2 msk vinäger

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 225 grader vanlig ugn.
  2. Skala potatis och morötter. Skala lök och vitlök. Skär potatis i klyftor och morötter i sneda slantar ca 1 cm breda.
  3. Klyfta löken och dela vitlöksklyftorna i 8 bitar.
  4. Blanda med olja, salt och peppar i en ugnsplåt.
  5. Rosta grönsakerna i 25 minuter i mitten av ugnen.
  6. Kantarellsås: smält smör och rör ner vetemjöl i en såskastrull. Rör ut mjölet.
  7. Tillsätt mjölk och grädde lite i taget under omrörning (rör ut klumpar) och koka upp. Låt koka på svag värme i fem minuter och rör då och då.
  8. Stek svampen i en stekpanna tills den mesta vätska stekt bort. Tillsätt 2 msk smör samt lite salt och peppar. Fräs någon minut till.
  9. Lägg svampen i den vita såsen och rör om.
  10. Smaka av kantarellsåsen med soja, salt, peppar och torkad smulad svamp.
  11. Förbered salladstillbehör: dela, kärna ur och gröp ur avokadon på ett salladsfat, skölj och dela cocktailtomater samt skölj och grovhacka babyspenaten. Lägg allt på fatet och blanda med olivolja, vinäger samt en nypa salt.
  12. Dags att steka oxfilén: torka köttet torrt, salta och peppra det runt om.
  13. Värm en stekpanna eller grillpanna (du kan också grilla den på utegrill).
  14. Bryn eller grilla oxfilén någon minut på hög värme på båda sidor. Sänk värmen och stek under lock (eller i folie på grill) - någon minut för blodig, ca 4 minuter medium och 7-8 minuter för välstekt. Alternativt så kan du sätta in pannan i ugnen och steka klart oxfilén där.
  15. Ta bort från värmen och låt vila någon minut innan servering.
  16. Servera oxfilén med de rostade rotfrukterna, kantarellsåsen och salladen.
Du kan steka oxfilén i stekpanna eller grillpanna; eller grilla den på utegrill.
Du kan steka oxfilén i stekpanna eller grillpanna; eller grilla den på utegrill.
En variant på oxfilé med kantarellsås på tallrik
En variant på oxfilén med trattkantarellsås, klyftpotatis och vaxbönor.

I panna eller grilla

Du kan steka oxfilén i stekpanna eller grillpanna. Det blir också mycket gott att grilla den på utegrillen. Gnid då in dem med något krm salt, 1/2 krm svartpeppar och en tsk raps- eller majsolja innan.

Med maizena

Såsen kan även redas med maizenastärkelse istället för vetemjöl. Då blir den glutenfri.

Använd en stektermometer:

55 grader ger rött, rosa eller blodig oxfilé. 60 grader ger medium eller rosastekt oxfilé. 65 grader ger genomstekt eller välstekt oxfilé sk welldone.

E-mail
Medel: 4.3 (4 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 543 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-11-06