Oxfilé med kantarellsås

Introduktion och förberedelse

Oxfilé med kantarellsås samt rostade rotfrukter eller klyftpotatis serverat med grönsallad med avokado, babyspenat och tomater.

Istället för rostade rotfrukter kan du ta bara potatis och laga klyftpotatis till. Istället för 2 dl förvällda kantareller kan du ta 300 gram färska rensade och grovt delade kantareller.

Du kan steka oxfilén i stekpanna eller grillpanna. Det blir också mycket gott att grilla den på utegrillen. Gnid då in dem med något krm salt, 1/2 krm svartpeppar och en tsk raps- eller majsolja innan.

En mer lättlagad sås kan du laga med maizenaredning istället för vetemjöl. Då blir den också glutenfri. Fräs kantareller i smör och tillsätt mjölk samt grädde. Rör i och koka precis upp med maizenaredning till önskad tjocklek. Smaka av som nedan med soja, salt och svartpeppar.

Använd en stektermometer:

  • 55 grader ger rött, rosa eller blodig oxfilé. 60 grader ger medium eller rosastekt oxfilé. 65 grader ger genomstekt eller välstekt oxfilé sk welldone.

4 portioner Oxfilé med kantarellsås

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 45 min

Ingredienser

  • 4 bitar oxfilé på 130-150 gram styck
  • 2 msk rapsolja
  • 1 krm salt
  • 0,5 krm svartpeppar
  • Rostade rotfrukter: 12 fasta potatisar
  • 4 morötter
  • 1 gul lök
  • 1 röd lök
  • 2 klyftor vitlök
  • 4 msk olivolja eller rapsolja
  • 1 krm salt
  • 0,5 krm svartpeppar
  • Kantarellsås: 50 gram smör
  • 2 msk vetemjöl
  • 1,5 dl mjölk
  • 2,5 dl grädde
  • 3 dl förvällda kantareller
  • 2 msk ljus soja eller någon tsk kinesisk soja
  • 1 krm salt
  • 0,5 krm vitpeppar
  • Tillbehör: 1 avokado
  • 10 cocktailtomater
  • 100 gram färsk babyspenat eller grönsallad
  • 2 msk olivolja
  • 2 msk vinäger

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 225 grader vanlig ugn.
  2. Skala potatis och morötter. Skala lök och vitlök. Skär potatis i klyftor och morötter i sneda slantar ca 1 cm breda.
  3. Klyfta löken och dela vitlöksklyftorna i 8 bitar.
  4. Blanda med olja, salt och peppar i en ugnsplåt.
  5. Rosta grönsakerna i 25 minuter i mitten av ugnen.
  6. Kantarellsås: smält smör och rör ner vetemjöl i en såskastrull. Rör ut mjölet.
  7. Tillsätt mjölk och grädde lite i taget under omrörning (rör ut klumpar) och koka upp. Låt koka på svag värme i fem minuter och rör då och då.
  8. Stek svampen i en stekpanna tills den mesta vätska stekt bort. Tillsätt 2 msk smör samt lite salt och peppar. Fräs någon minut till.
  9. Lägg svampen i den vita såsen och rör om.
  10. Smaka av kantarellsåsen med soja, salt, peppar och torkad smulad svamp.
  11. Förbered salladstillbehör: dela, kärna ur och gröp ur avokadon på ett salladsfat, skölj och dela cocktailtomater samt skölj och grovhacka babyspenaten. Lägg allt på fatet och blanda med olivolja, vinäger samt en nypa salt.
  12. Dags att steka oxfilén: torka köttet torrt, salta och peppra det runt om.
  13. Värm en stekpanna eller grillpanna (du kan också grilla den på utegrill).
  14. Bryn eller grilla oxfilén någon minut på hög värme på båda sidor. Sänk värmen och stek under lock (eller i folie på grill) - någon minut för blodig, ca 4 minuter medium och 7-8 minuter för välstekt. Alternativt så kan du sätta in pannan i ugnen och steka klart oxfilén där.
  15. Ta bort från värmen och låt vila någon minut innan servering.
  16. Servera oxfilén med de rostade rotfrukterna, kantarellsåsen och salladen.
E-mail
Medel: 4 (3 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-04-19

Författare:

Jag är matskribent samt kock med en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. På denna sida delar jag med mig av tusentals olika recept för alla smaker - noviser som hemmakockar. Alla recept har jag provlagat, skrivit och fotat så att du ska kunna laga dem med bästa resultat hemma. Läs mer om mig.