Kantarellstuvning

Introduktion och förberedelse

Kantarellstuvning med grädde du kan laga med färska kantareller. Stuvningen går även att laga med frysta eller stekta förvällda kantareller eller kantareller på burk.

Serveringsförslag

  • Stuvningen passar att toppa smörstekt toast; kantarellsnittar; gratinerad kantarellmacka eller som den är med hackad persilja på smörstekt ljust bröd; som fyllning i omelett; i krustader samt till lasagnefyllning med mera.
  • Eller servera som tjock sås och tillbehör till det mesta, speciellt stek av viltkött, nöt eller lamm men också grillad kyckling. Minskar du på redningen eller ökar på med grädde och vatten så får du en kantarellsås.

Val av kantareller

  • Du kan stuva frysta, färska eller förvällda stekta kantareller.
  • I affären finns paket frysta kantareller på 150 gram som funkar bra till nedan recept. Det finns också kantareller på burk att använda - räkna ca 4 dl avrunnen svamp.
  • Godast blir det med en liter färska rensade delade kantareller - räkna ca 250 gram. Eller 4 dl fryst förvälld stekt svamp.

Stekpanna eller såskastrull

  • Jag tycker det är smidigt att laga stuvningen direkt i en stekpanna med höga kanter.
  • Men man kan också steka svampen i en stekpanna och laga stuvningen i en såskastrull vid sidan - sedan slår man över kantarellerna i såskastrullen.

Med vetemjöl

Med eller utan soja

Smaka gärna av med soja för att få lite färg det är dock valfritt.

Vegan variant

Grädden kan bytas mot vegana alternativ som sojagrädde eller Oatly imat. Istället för smör kan du ta mjölkfritt margarin eller olivolja eller rapsolja. Red med maizena eller vetemjöl.

Med créme fraiche

Rör i 1-2 msk crème fraiche på slutet för en frisk touch på såsen.

Smalare variant

Vill du ha en smalare variant kan du ta mindre eller inget smör samt byta grädden mot mindre fet grädde eller mjölk. Kom ihåg att smaken i svamp är fettlöslig så det behövs lite fett för att få en god smak.

Stuvade kantareller i skål garnerat med persilja
Stuvade kantareller passar som fyllning i omelett, lagagne, på smörstekt bröd som toast, snittar och kantarellmacka. Eller späd med lite mer grädde och vatten så får du en sås.

4 portioner kantarellstuvning

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 5 min
  • Klart på: 15 min

Ingredienser

  • 150 gram tinade frysta kantareller (1 pkt) eller 1 liter färska (250 gram) kantareller eller 4 dl stekta och/eller förvällda kantareller
  • 25 gram smör
  • 1,5 dl vispgrädde
  • 2,5 dl vatten
  • 1/2 grönsaksbuljongtärning
  • 2-3 msk ljus maizenredning
  • 1-2 krm salt
  • 1 krm svartpeppar
  • 1/2 tsk kinesisk soja eller 1 msk ljus japansk soja typ Kikkoman
  • 1 msk persilja till garnering (valfritt)

Tillagning

  1. Rensa och grovhacka kantareller. Om du vill kan du skölja bort grus och smuts i en bunke med vatten och sedan ta upp några i taget och kolla samt lägga över i ett durkslag. Tina fryst svamp om du använder det. Använder du torkad svamp så kan du blötlägga dem i någon halv dl vatten så att de sväller i fem minuter. Häll sedan bort vattnet.
  2. Hacka kantarellerna grovt. Stek kantarellerna i en torr stekpanna med höga kanter på medelvärme tills den mest vätska ångat bort. Rör då och då. De börjar ge ifrån sig ett knäppande ljud när de är klara.
  3. Tillsätt smör och stek några minuter tills svampen fått lite färg. Salta och peppra.
  4. Häll på grädde och buljongtärning. Rör om.
  5. Tillsätt hälften av vattnet och koka upp.
  6. Tillsätt, rör i samt red tjockt med ljus maizenaredning. Koka ihop under omrörning så det tjocknar.
  7. Justera tjockleken på stuvningen som du vill ha den med resten av vattnet. Smaka av med salt och peppar samt lite soja.
  8. Använd stuvningen nygjord till det du vill. Den kan också förberedas i god tid och låta svalna samt förvaras i kylen samt värmas till servering eller fyllning.
  9. Garnera eventuellt med hackad persilja.
E-mail
Medel: 4.6 (7 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 264 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-11-06

Författare:

Jag är matskribent samt kock med en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. På denna sida delar jag med mig av tusentals olika recept för alla smaker - noviser som hemmakockar. Alla recept har jag provlagat, skrivit och fotat så att du ska kunna laga dem med bästa resultat hemma. Läs mer om mig.