Torredning

Torredning kan du använda när du vill reda en sås - direkt i pannan, kastrullen eller grytan. Snabbt och enkelt.

Torredning innebär att du pudrar över torr redning - som här med vetemjöl - över det du steker, rör om och sedan tillsätter vätska lite i taget till en sås eller gryta.

4 portioner torredning

  • Förberedelse: 1 min
  • Tillagning: 7 min
  • Klart på: 8 min

Ingredienser

  • 2 msk fett som smör, margarin eller olja (valfritt)
  • 2 msk vetemjöl
  • 3 dl mjölk, vatten, steksky eller buljong (eller en blandning)
  • 1 dl grädde (eller mer av vätskan ovan)
  • 1 krm salt
  • 1/2 krm svart- eller vitpeppar
  • 1 tsk kinesisk soja (för en brunare sås - valfritt)

Tillagning

  1. Bryn och stek först det du vill göra såsen med. Tillsätt fett som smör, margarin eller olja. Fett är valfritt att ha i. Du kan också enbart smälta smör eller olja som grund.
  2. Pudra över mjölet och rör om så att mjölet blandar sig med det du steker.
  3. Tillsätt sedan vätska som mjölk, vatten eller buljong (eller blanda) under omrörning. Tillsätt grädde om du vill ha i det eller ta mer av mjölk, vatten eller buljong.
  4. Låt såsen av torredningen koka på låg värme under omrörning i minst 5 minuter (så att mjölsmaken försvinner).
  5. Tillsätt soja om du vill ha det i eller annan smaksättning. Smaka av med salt och peppar.
Redningen späds med vätska direkt i pannan.
Efter mjölet tillsätter du vätska som mjölk eller buljong eller blanda. En skvätt grädde är också gott. Rör och koka ihop till önskad tjocklek.
En svampsås lagad och redd med torredning.
En svampsås som retts med torredningen. Till svampsåsen passar lite soja för färg och smak. Smaka av med salt och peppar.

Varianter

  • Du kan späda med vatten, buljong - eller vatten och buljongtärning; mjölk och/eller grädde.
  • Stek först det du vill göra såsen med i fett som smör, olja eller margarin. Exempelvis fräst strimlat kött, köttfärs, svamp eller strimlad lök.
  • Du kan också göra en naturell sås utan att steka något innan - smält enbart smör eller värm olja i pannan om du vill laga en enkel sås - pudra sedan över mjöl och rör i vätska.
  • Du kan tillsätta mer redning - vetemjöl - efter tycke tills såsen är så tjock som du vill.
  • Stuvning blir det om du tar mindre vätska och mer redning.
  • Överkurs är att späda med en hemkokt fond som grönsaksbuljong, köttbuljong, kycklingbuljong eller fiskbuljong.

Mer smak

Man kan ta i en halv eller en hel buljongtärning av grönsak, kyckling, svamp eller kött för lite mer smak. Eller flytande koncentrerad fond efter tycke. Smaka av.

Vidare passar någon tsk kinesisk soja för en mörkare sås.

Andra sätt att reda på

  • Torredning är en variant på bottenredning som innebär att man rör ut redningen i början i fett eller det man steker och sedan spär med vätka till en sås, stuvning eller gryta. Med en torredning kan man skippa fettet i början om man vill.
  • En annan variant är toppredning. Rör då i några msk maizenaredning på slutet när såsen kokar till önskad tjocklek. Eller blanda lite kall vätska - som mjölk, vatten, grädde eller buljong - i ett glas med vetemjöl, potatismjöl, arrowrot eller maizena. Blandningen rörs sedan ner lite i taget under omrörning och uppkokning.
  • En tredje variant är att reda med en mjöl- och smörblandning så kallad roux eller Beurre Manié

Några förslag där det passar att torreda

  • Svampsås: 200 gram stekt svamp eller stimlad lök du stekt i smör eller olja för svampsås eller löksås.
  • Enkel gryta: 400-500 gram stekt fläskkött, kyckling eller biff du torreder i pannan och sedan smaksätter med 2 msk fransk senap och 0,5 tsk dragon. Tillsätt en klick créme fraiche på slutet. Servera till pasta, ris eller potatis.
  • Köttfärssås: 400 gram köttfärs du steker i smör eller olja och tillsätter 2 msk tomatpuré, 1 burk krossade tomater, 1 tsk oregano, 1 krm chiliflakes samt reder med torredningen till en köttfärssås. Smaka av med salt och svartpeppar.
E-mail
Medel: 4.5 (4 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 88 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2020-10-26

Tillbehör och liknande: