Kalkonfilé i ugn med soltorkade tomater

Kalkonfilé i ugn med soltorkade tomater i sås av crème fraiche och vitt vin smaksatt med vitlök, soja och persilja. Enkelt, gott och snabblagat.

Gott med potatis som kokt potatis, klyftpotatis eller pressad potatis eller råris, basmatiris eller pasta som tagliatelle.

Grönsallad eller tomatsallad passar också till.

4 portioner kalkonfilé i ugn

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 15 min
  • Klart på: 25 min

Ingredienser

  • 500 gram kalkonfilé
  • 2 msk olivolja
  • 10 soltorkade tomater i olja
  • 0,5 dl vitt vin
  • 0,5 tärning kycklingbuljong
  • 2 tsk kinesisk soja
  • 0,5 dl hackad persilja
  • 2,5 dl crème fraiche eller grädde
  • 2 klyftor vitlök
  • 2 krm salt
  • 1 krm vitpeppar

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Förbered önskat tillbehör som ex. potatis, ris eller pasta.
  3. Skär kalkonfilén i 1 cm tjocka skivor tvärs över köttfibrerna.
  4. Ta fram en ugnsfast gratängform.
  5. Värm en stekpanna och tillsätt lite olivolja.
  6. Bryn kalkonskivorna några i taget, salta och peppra samt lägg över i formen.
  7. Strimla de soltorkade tomaterna och strö dem över kalkonen.
  8. Skala och pressa vitlöken blanda runt med kalkonen.
  9. Tillsätt vitt vin, kycklingbuljong, soja och crème fraiche.
  10. Hacka persilja och vänd i den.
  11. Sätt in i mitten av ugnen i 15 minuter.
  12. Ta ut och servera med önskade tillbehör.
E-mail
Medel: 4.1 (54 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-08-16

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är kock sedan 25 år samt matskribent och fotograf. Receptfavoriter skapade jag 2003 och sedan dess har jag provlagat, skrivet och fotograferat tusentals recept. Jag är utbildad kock med Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan samt ett WSET-diplom i vin och drycker med mera.

Smörgåstårtans dag

Fira smörgåstårtans dag den 13 november. Bjud på en krämig bit smörgåstårta som vardagslyx eller till helgen. Ett alternativ är en lyxig landgång som är lite enklare att laga till.

Läs mer

Recept

Laga en värmande höstgryta.

Låt en gryta puttra på spisen till middagen. Här hittar du alla mina grytor med kött, högrev, vilt, grönsaker, vegetariska, med lamm med mera - massor med förslag.

Läs mer