Pasta med kalkon, svamp och grädde

Pasta med kalkon, svamp, grädde och lök. Du kan ta valfri pasta men penne, gnocchis, tagliatelle är goda förslag. God pasta still vardagsmiddag eller lunch.

Rester kan du ta med som lunchlåda. Blir också god med kycklingfilé, quornfilé eller enbart svamp (utan ost och med sojagrädde) för vegan variant.

Detta är en vinvänlig rätt så vilket vin som helst passar till. Ett förslag är ett fylligt vitt chardonnay eller italienskt fylligt rött från ex. Valpolicella.

4 portioner pasta

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 20 min

Ingredienser

  • 350 gram penne eller valfri pasta
  • 300 g kalkonfile
  • 200 g svamp som champinjon, kantareller eller shiitake
  • 1 halv purjolök
  • 1 gul lök
  • 1 klyfta vitlök
  • 4 msk olivolja
  • 4 dl vispgrädde
  • 2 tsk soja
  • 6 msk vittvin rött
  • 2 krm salt
  • 1 krm nymalen svartpeppar
  • 1 dl hackad färsk basilika eller persilja
  • 40 g parmesanost

Tillagning

  1. Sätt på vatten till pastan.
  2. Skär under tiden filén i strimlor.
  3. Skiva svamp, hacka lök och vitlök.
  4. Bryn köttet i olivolja i en panna.
  5. Tillsätt svamp och lök. Låt fräsa några minuter under omrörning.
  6. Rör ner vin eller vinäger, grädde, soja i pannan och låt puttra.
  7. Koka pastan enligt paket.
  8. Smaka av pastasåsen med salt, nymalen svartpeppar och tillsätt basilika eller persilja.
  9. Blanda med pastan. Med några matskedar mjölk eller grädde spär du pastasåsen om du vill ha en tunnare pastasås. Servera med riven parmesan som garnering.
E-mail
Medel: 3.6 (5 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-07-21

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är matskribent samt kock sedan 25 år. Jag är utbildad till kock i Marinen samt till kulinarisk kock och måltidskreatör på Restauranghögskolan. Vidare har jag ett WSET-diplom i drycker. Läs mer om mig.