Mozzarellagratäng med aubergine, zucchini och tomat
Mozzarellagratäng med aubergine, zucchini och tomat.
Tillagning
- Sätt ugnen på 225 grader vanlig ugn.
- Skölj och skär auberginen i ca 1 cm tjocka skivor. Lägg den i en bunka och blanda den med en halv tsk salt i en skål.
- GRATÄNGSÅS: Smält smör i en kastrull.
- Rör ut mjölet i smöret.
- Tillsätt mjölken lite i taget och låt koka upp under omrörning. Smaka av med salt, peppar och ev. riven muskot. Låt sedan koka på lägsta värme och rör då och då medan du steker grönsakerna.
- Låt stå medan du steker zucchinin.
- Skölj och skiva zucchinin i ca 1 cm tjocka skivor.
- Stek dem i lite olivolja så att de får färg några minuter.
- Lägg upp dem i en gratängform.
- Skölj och skiva tomaterna och lägg med zucchinin.
- Skölj av auberginen och stek dem några minuter på varje sida tills de fått färg.
- Varva zucchini, tomat och aubergineskivor i snett liggande rader gratängformen.
- Strö över salt, svartpeppar och chiliflakes.
- Fördela över gratängsåsen.
- Skär mozzarellaosten i två delar och sedan i skivor.
- Fördela osten över grönsakerna.
- Grädda mozzarellagratängen i ca 20 minuter i mitten av ugnen tills den fått fin färg och är genomvarm.
- Ta ut och servera.
Serveringsförslag
- Gott som vegetarisk gratäng till råris, pasta, gnocchi, havreris eller bulgursallad eller liknande tillbehör.
- Även god som sidorätt eller GI-tillbehör till kött som stekt eller grillad kycklingfilé med mera.
Varianter
- Istället för hela mozzarellaostar kan du ta ca 2 dl riven mozzarella eller ta annan riven ost.
- Gott i gratängsåsen är också något krm finriven muskot.
- Lägg till eller dra ifrån grönsaker efter tycke. Fler förslag i är strimlad fänkål, grönkål, spetskål, vitkål, mangold, purjolök och paprika.
- Vidare kan man pressa eller hacka någon klyfta vitlök i. Och/eller chilifrukt om man gillar lite starkare.
- Gillar du oliver kan du ha i det. Förslag är urkärnade kalamata-oliver eller liknande italienska oliver.
Uppskattat näringsvärde per portion: 330 kcal