Mozzarellagratäng med aubergine, zucchini och tomat

Gott som vegetarisk gratäng till råris, pasta.
Även god som sidorätt eller GI-tillbehör till kött som stekt eller grillad kycklingfilé mm.
Istället för hela mozzarellaostar kan du ta ca 2 dl riven mozzarella.
Gott i gratängsåsen är också något krm finriven muskot.

6 portioner mozzarellagratäng med aubergine

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 35 min

Ingredienser

  • 1 aubergine
  • 1 stor zucchini
  • 6 tomater
  • 4 msk olivolja
  • 2 mozzarellaostar
  • 1 krm salt
  • 1 krm svartpeppar
  • 2 krm chiliflakes
  • Gratängsås: 50 gram smör
  • 4 msk vetemjöl
  • 5 dl mjölk
  • 2 krm salt
  • 1 krm vitpeppar
  • 1 krm riven muskot (valfritt)

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 225 grader.
  2. Skölj och skär auberginen i ca 1 cm tjocka skivor. Lägg den i en bunka och blanda den med en halv tsk salt i en skål.
  3. Gratängsås: smält smör i en kastrull.
  4. Rör ut mjölet i smöret.
  5. Tillsätt mjölken lite i taget och låt koka upp under omrörning. Smaka av med salt, peppar och ev. riven muskot. Låt sedan koka på lägsta värme och rör då och då medan du steker grönsakerna.
  6. Låt stå medan du steker zucchinin.
  7. Skölj och skiva zucchinin i ca 1 cm tjocka skivor.
  8. Stek dem i lite olivolja så att de får färg några minuter.
  9. Lägg upp dem i en gratängform.
  10. Skölj och skiva tomaterna och lägg med zucchinin.
  11. Skölj av auberginen och stek dem några minuter på varje sida tills de fått färg.
  12. Varva zucchini, tomat och aubergineskivor i snett liggande rader gratängformen.
  13. Strö över salt, svartpeppar och chiliflakes.
  14. Fördela över gratängsåsen.
  15. Skär mozzarellaosten i två delar och sedan i skivor.
  16. Fördela osten över grönsakerna.
  17. Grädda mozzarellagratängen i ca 20 minuter i mitten av ugnen tills den fått fin färg och är genomvarm.
  18. Ta ut och servera.
E-mail
Medel: 4.5 (11 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Blåbärstips

Här hittar du recept och lite intressanta fakta om blåbär - som är ett falskt bär - egentligen är det en liten frukt men vi kallar det ändå bär. Baka blåbärspaj, gör blåbärssylt eller annat gott med vora goda blåbär. 

Läs mer

Lingon - skogens röda guld

I skogen kan man ännu hitta lingon. Fram till första frosten brukar man säga att lingonen är fina att plocka. Här hittar du recepten du behöver för lingonsylt, rårörda lingon, lingondricka, lingonparfait med mera.

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer

Färsk svensk majs

Tidig höst är säsong för fin och god svensk söt majs. Enkelt och gott är kokt majskolv med smör, flingsalt och nymalen svartpeppar men det finns även mycker mer man kan laga med god majs - prova majssoppa eller plättar. Dessutom passar majs som tillbehör till det mesta. Och är du trött på burkmajs så passa på nu när majsen är billig att frysa in färsk kokt majs i lagom portionspåsar. 

Läs mer