Grillad röding

Introduktion och förberedelse

Hel grillad röding i halster med tillbehör. Här med potatis, en enkel örtsås, grillad sparris och citron.

Hel färsk fisk som röding är prisvärt och gott. Köp gärna svensk odlad röding.

Annan laxfisk som små regnbågslax eller öring går också bra att grilla hela.

Färskpotatis eller delikatesspotatis är gott att koka till.

Andra tillbehör som passar till fisken:

Istället för att hacka färska örter kan du köpa hackade frysta örter och fylla fisken med.

Grilltips:

Du behöver en folieform på 20-30 cm att lägga i mitten på grillen. Då slår ej lågor upp samt värmen blir lite lägre. Vidare behöver du ett lock till grillen. Önskar du lite röksmak så lägger du ett lager rökflis i foliepaketet.

Grillar du med halster så är det lättare att vända, fisken fastnar ej på gallret och det är lättare att hantera fiskarna på grillen. En del halster är väldigt trånga varför du kanske får fixa till halstret så det har mer plats höjd för tjockare fiskar som röding.

Portionsberäkning:

Till fyra portioner kan du räkna en halv mindre röding vardera. En mindre röding brukar väga runt 400-500 gram. Fyra personer delar då på två fiskar.

Köper en större röding på 700-800 gram så kan den räcka till fyra. Välj helst två fiskar som är så lika i storlek som möjligt så blir de klara samtidigt.

Grilla större fisk lite längre och skär samt kolla så den är genomstekt och färdig in vid benet.

Rester:

Det kan vara lite knepigt att portionsberäkna men mitt tips är att räkna i överkant och grilla på med fisk - det blir jättegoda rester.

Överblivet fiskkött kan du plocka benen från och frysa in eller spara i kylen. Laga laxpasta eller använd likt varmrökt lax till sallad, i wrap eller i bagel.

4 portioner grillad röding

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 45 min

Ingredienser

  • 2 st hela färska rödingar à ca 450 gram, rensade med huvud och ryggben
  • 2 krm salt
  • 2 krm rosmarin
  • 2 krm timjan
  • 2 msk rapsolja
  • Tillbehör: 800 gram kokt potatis
  • 2 msk olivolja
  • 2 msk hackad dill
  • 1 knippe sparris
  • 1 dl vatten
  • 1 tärning fiskbuljong
  • 1 dl grädde
  • 2 dl crème fraiche
  • 2 msk hackad persilja
  • 2 msk hackad dill
  • 2 msk hackad gräslök
  • 1 krm salt
  • 1 citron

Tillagning

  1. Skölj fisken i kallt vatten och torka av den.
  2. Skär några sneda snitt i skinnet.
  3. Salta och peppra samt gnid in med kryddor.
  4. Kläm fast fiskarna i halster.
  5. Tänd grillen.
  6. När du har lite glöd så peta den åt kanterna och placera en folieform i mitten på botten av grillen.
  7. Lägg på rödingarna i halstret och sätt över lock. Grilla och vänd då och då i ca 25-30 minuter beroende på storlek.
  8. Förbered tillbehör som potatis, sås och sparris.
  9. Koka potatis. Vänd den kokta potatisen i lite olivolja och hackad dill samt en nypa flingsalt.
  10. Örtsås: koka upp vatten med fiskbuljongtärning. Tillsätt grädden, koka upp och smaka av med salt och lite citronsaft. Innan servering så rör du i crème fraiche och örter.
  11. Grilla sparrisen jämte fisken i ca 10 minuter. Akta så den ej bränns.
  12. Kontrollera så att rödingarna är genomstekta intill benet.
  13. Ta ur dem ur halstret och lägg upp på en stor skärbräda eller fat.
  14. Vik undan skinnet och plocka ut fiskkött. Rensa bort ben. Servera de grillade rödingarna med önskade tillbehör som kokt potatis, grillad sparris, citronklyftor, flingsalt och örtsås.
E-mail
Medel: 4.3 (10 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 291 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2022-08-09