Foliepaket med potatis

Foliepaket med potatis, grädde, vitlök, purjolök samt gröna ärtor. Gott som sås och tillbehör i ett. En slags potatisgratäng i foliepaket. Foliepaketen kan förberedas i god tid och förvaras i kylen. Sedan värms de i ugn, på grill eller i glöd till servering.

4 portioner foliepaket med potatis

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 40 min

Ingredienser

  • ca 800 gram kokt fast potatis - fina färskpotatisar eller delikatesspotatis med skal eller skalade grovt delade stora potatisar
  • 2 msk smör
  • 1 klyfta vitlök
  • 2,5 dl grädde
  • 0,5 purjolök
  • 2 dl gröna ärtor (valfritt)
  • 4 ark folie, ca 40x30 cm i storlek

Tillagning

  1. Koka potatis mjuk. Skala gärna och dela stor potatis (4 delar) om du använder det. Koka ca 15-20 minuter.
  2. Sätt ugnen på 200 grader eller tänd utegrill.
  3. Förbered under tiden för foliepaketen: klipp ut 4 ark folie ca 40x30 cm styck.
  4. Smält smör eller mikra det mjukt.
  5. Skala och pressa samt blanda runt vitlöken med smöret. Pensla smör i mitten på folien ca 20x20 cm.
  6. Rensa, dela och skölj samt strimla purjolöken.
  7. Skiva kokt potatis grovt och fördela i foliearken.
  8. Strö över purjolök, salt och vit- eller svartpeppar.
  9. Fördela grädde över potatisen. Akta så det ej rinner ut.
  10. Vik upp kanterna på folien längs långsidan till mitten och vrid sedan ihop hörnen och vik upp dem till paket.
  11. På utegrill: lägg potatispaketen på grillen och placera gallret en bit upp. Låt de helst stå i en kvart eller 20 minuter tills de är genomvarma.
  12. I ugn: sätt foliepaketen i en långpanna och grädda dem i 20 minuter tills de är genomvarma.
  13. Värm och koka upp ärtorna (valfritt)
  14. Vik upp kanterna och servera potatispaketen ev. med ärtor över.
E-mail
Medel: 4.3 (3 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad på Restauranghögskolan i Grythyttan och har ett Advanced Certificate i drycker. Jag är medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine Pro, Slowfood och Sveriges Matskribenters Förening. 

Massor med goda recept på kyckling

Nya favoriter och goda klassiker som grillad kyckling, kycklingspett, kycklingfilé, kycklinggrytor och soppor. Vi svenskar gillar kyckling i alla former - på 20 år har vi fördubblat konsumtionen.

Läs mer

Saftig babka med kanel- och valnötsfyllning

Här är det enkla receptet. 

Läs mer

Sponsrat