Foliepaket med potatis

Foliepaket med krämig potatis och sås av grädde, vitlök, purjolök samt gröna ärtor.

Gott som sås och tillbehör i ett. En slags potatisgratäng i foliepaket.

Foliepaketen kan förberedas i god tid och förvaras i kylen. Sedan värms de i ugn, på grill eller i glöd till servering.

Du behöver 4 ark folie, ca 40x30 cm i storlek. Se till att använda en folie godkänd för matlagning. Kolla förpackningen.

4 portioner foliepaket med potatis

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 40 min

Ingredienser

  • ca 800 gram kokt fast potatis - fina färskpotatisar eller delikatesspotatis med skal eller skalade grovt delade stora potatisar
  • 2 msk smör
  • 1 klyfta vitlök
  • 2,5 dl grädde
  • 0,5 purjolök
  • 2 dl gröna ärtor (valfritt)
  • 4 ark folie, ca 40x30 cm i storlek

Tillagning

  1. Koka potatis mjuk. Skala gärna och dela stor potatis (4 delar) om du använder det. Koka ca 15-20 minuter.
  2. Sätt ugnen på 200 grader eller tänd utegrill.
  3. Förbered under tiden för foliepaketen: klipp ut 4 ark folie ca 40x30 cm styck.
  4. Smält smör eller mikra det mjukt.
  5. Skala och pressa samt blanda runt vitlöken med smöret. Pensla smör i mitten på folien ca 20x20 cm.
  6. Rensa, dela och skölj samt strimla purjolöken.
  7. Skiva kokt potatis grovt och fördela i foliearken.
  8. Strö över purjolök, salt och vit- eller svartpeppar.
  9. Fördela grädde över potatisen. Akta så det ej rinner ut.
  10. Vik upp kanterna på folien längs långsidan till mitten och vrid sedan ihop hörnen och vik upp dem till paket.
  11. På utegrill: lägg potatispaketen på grillen och placera gallret en bit upp. Låt de helst stå i en kvart eller 20 minuter tills de är genomvarma.
  12. I ugn: sätt foliepaketen i en långpanna och grädda dem i 20 minuter tills de är genomvarma.
  13. Värm och koka upp ärtorna (valfritt)
  14. Vik upp kanterna och servera potatispaketen ev. med ärtor över.

Serveringsförslag

  • Paketen kan förberedas i god tid och förvaras i kylen. Sedan värms hela foliepaketen i ugn, på grill eller i glöd till servering.
  • Perfekt tillbehör att värma på grillen om du samtidigt vill grilla annat som förslagsvis fisk som grillad lax, kött som entrecote, köttspett, kyckling, fläskkarré med mera.

Varianter

  • Andra rotfrukter som kålrot, palsternacka morot och rotselleri blir också gott. Här en variant med rotfukter.
  • Istället för grädde kan man ta crème fraiche eller blanda.

Kokt potatis

Förbered gärna kokt potatis eller färskpotatis i god tid. Eller använd rester på kall kokt potatis.

E-mail
Medel: 3.7 (6 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 236 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2020-10-23