Grillad Helleflundra med pernodsås

Grillad Helleflundra med pernodsås samt kokt potatis. Helleflundra är fast i köttet och går fint att grilla. Annars går det bra att steka Helleflundra.
En riktig fin god bit grillad fisk - dyrt jovisst men väl värt ibland. Helleflundra kan ersättas med annan fast vit fisk eller lax.
Grilla Helleflundrabiten lätt inoljad på hög värme. Rör ej fisken på några minuter så lossnar den lättare från gallret. Pilla försiktigt loss fisken. Du behöver inte vända fisken om du sätter på lock på grillen eller täcker över fisken med lite folie. Eller sätt in den i ugnen några minuter så att den blir så klar du vill ha den.
Välj Msc-märkt helleflundra (helleflundra som ej är märkt från hållbart fiske är rödlistad).

4 portioner grillad Helleflundra

  • Förberedelse: 30 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 50 min

Ingredienser

  • 4 bitar helleflundra à 140 gram, med eller utan skinn
  • 4 tomater
  • 1 gul lök
  • 4 msk olivolja
  • 1 dl pernod (anissprit)
  • 4 dl creme fraiche
  • Tillbehör: 12 medelstora färskpotatisar
  • 200 gram färska brytbönor eller haricots verts
  • 65 gram, en påse, grönsallad som maché, ruccola, babyspenat eller valfri sallad

Tillagning

  1. Tänd grill eller sätt ugnen på 175 grader.
  2. Klyfta tomater och lök.
  3. Fräs och koka ihop i olivolja i 20 minuter.
  4. Förbered och börja koka potatis.
  5. Mixa (med stavmixer eller i matberedare) eller mosa tomaterna till en sås. Sila ev. bort tomatskalen men det behövs ej.
  6. Tillsätt pernod och creme fraiche.
  7. Smaka av pernodsåsen med salt och vitpeppar. Håll varm.
  8. Smörj in fisken i olivolja, salt och vitpeppar.
  9. Stek eller grilla helleflundran brun på översidan någon minut. Använd grillpanna eller utegrill.
  10. Vänd och grilla eller stek med skinnet nedåt någon minut.
  11. Grillar du på utegrill så fortsätt grilla med skinnet nedåt i ca 7 minuter men lägg fisken åt sidan på lägre värme, justera upp grillgallret eller justera ner värmen på grillen.
  12. Grillar du i grillpanna så laga färdigt i ugnen: lägg över i en ugnsform (eller använd grillpannan om den tål ugnsvärme). Sätt in helleflundran i ugnen i ca 10 minuter för att steka klart.
  13. Ansa och koka bönor mjuka i ca 5 minuter. Skölj sallad.
  14. Servera grillad helleflundra med pernodsåsen samt kokt färskpotatis, kokta brytbönor och garnera med machésallad eller ruccolla.
E-mail
Medel: 4 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Blåbärstips

Här hittar du recept och lite intressanta fakta om blåbär - som är ett falskt bär - egentligen är det en liten frukt men vi kallar det ändå bär. Baka blåbärspaj, gör blåbärssylt eller annat gott med vora goda blåbär. 

Läs mer

Lingon - skogens röda guld

I skogen kan man ännu hitta lingon. Fram till första frosten brukar man säga att lingonen är fina att plocka. Här hittar du recepten du behöver för lingonsylt, rårörda lingon, lingondricka, lingonparfait med mera.

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer

Färsk svensk majs

Tidig höst är säsong för fin och god svensk söt majs. Enkelt och gott är kokt majskolv med smör, flingsalt och nymalen svartpeppar men det finns även mycker mer man kan laga med god majs - prova majssoppa eller plättar. Dessutom passar majs som tillbehör till det mesta. Och är du trött på burkmajs så passa på nu när majsen är billig att frysa in färsk kokt majs i lagom portionspåsar. 

Läs mer

Mexikansk streetfood

Mexikansk gatumat gillar jag skarpt - gott, nyttigt och så starkt man vill ha det. Tacomys och Texmex-buffé har sin charm - när du vill prova lite mer Mexikansk mat och laga från grunden med långstekt kött, salsor, guacamole, tostadas, chilisåser och annat gott så hittar du recept och tips här. 

Läs mer