Grillad Helleflundra med pernodsås

Introduktion och förberedelse

Grillad Helleflundra med pernodsås samt kokt delikatesspotatis eller färskpotatis, haricots verts med lite machesallad.

Pernod är en pastis eller anisbrännvin som smakar lite sött lakrits från lakritsrot. Ger en jättegod mild anis-smak åt såsen tillsammans med lite tomat och crème fraiche som passar utmärkt med fisken.

Välj Msc-märkt helleflundra - helleflundra som ej är märkt från hållbart fiske är rödlistad.

Varianter

  • Helleflundra kan ersättas med annan fast vit fisk som piggvar eller en bit laxfilé.
  • Gott till är också att fräsa strimlad fänkål och ha som grönsakstillbehör till fisken.

Grilltips

Helleflundra är fast i köttet och går fint att grilla. Annars går det bra att steka helleflundran i grillpanna eller stekpanna.

Grilla lätt inoljad på hög värme. Rör ej fisken på några minuter så lossnar den lättare från gallret. Pilla försiktigt loss fisken. Du behöver inte vända fisken om du sätter på lock på grillen eller täcker över fisken med lite folie. Eller sätt in den i ugnen några minuter så att den blir så klar du vill ha den.

Helleflundra är fast i köttet och går fint att grilla. Annars går det bra att steka helleflundran.
Helleflundra är fast i köttet och går fint att grilla. Annars går det bra att steka helleflundran.

4 portioner grillad Helleflundra

  • Förberedelse: 30 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 50 min

Ingredienser

  • 4 bitar helleflundra à 140 gram, med eller utan skinn
  • Pernodsås: 4 tomater
  • 1 gul lök
  • 4 msk olivolja
  • 1 dl pernod (anissprit)
  • 4 dl creme fraiche
  • Tillbehör: 12 medelstora färskpotatisar
  • 200 gram färska brytbönor eller haricots verts
  • 65 gram, en påse, grönsallad som maché, ruccola, babyspenat eller valfri sallad

Tillagning

  1. Tänd grill eller sätt ugnen på 175 grader.
  2. Klyfta tomater och lök.
  3. Fräs och koka ihop i olivolja i 20 minuter.
  4. Förbered och börja koka potatis.
  5. Mixa (med stavmixer eller i matberedare) eller mosa tomaterna till en sås. Sila ev. bort tomatskalen men det behövs ej.
  6. Tillsätt pernod och creme fraiche.
  7. Smaka av pernodsåsen med salt och vitpeppar. Håll varm.
  8. Smörj in fisken i olivolja, salt och vitpeppar.
  9. Stek eller grilla helleflundran brun på översidan någon minut. Använd grillpanna eller utegrill.
  10. Vänd och grilla eller stek med skinnet nedåt någon minut.
  11. Grillar du på utegrill så fortsätt grilla med skinnet nedåt i ca 7 minuter men lägg fisken åt sidan på lägre värme, justera upp grillgallret eller justera ner värmen på grillen.
  12. Grillar du i grillpanna så laga färdigt i ugnen: lägg över i en ugnsform (eller använd grillpannan om den tål ugnsvärme). Sätt in helleflundran i ugnen i ca 10 minuter för att steka klart.
  13. Ansa och koka bönor mjuka i ca 5 minuter. Skölj sallad.
  14. Servera grillad helleflundra med pernodsåsen samt kokt färskpotatis, kokta brytbönor och garnera med machésallad eller ruccolla.
E-mail
Medel: 4.7 (3 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 588 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2021-03-16