Helgrillad kyckling

Helgrillad kyckling i ugn. Att grilla hela kycklingar i ugnen är både enkelt, gott och billigt.
En hel kyckling räcker till 4 portioner.
Tips är att grilla två kycklingar på en gång om de får plats i ugnsformen samtidigt. Om inte all kyckling går åt så kan du spara den kyckling som blir över. Du kan ex. stycka upp den i delar (lår och bröst) eller tärna kycklingköttet. Frys sedan in och spara till senare tillfälle.

2 grillade kycklingar, 8 portioner

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 2 tim 50 min
  • Klart på: 2 tim 55 min

Ingredienser

  • 2 färska kycklingar à ca 1,4 kg
  • 30 gram smör
  • 1 tsk kinesisk soja
  • 2 krm salt
  • 1 krm svartpeppar
  • 2 krm rosmarin

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Se till att kycklingarna är urtagna.
  3. Smörj en form med hälften av smöret.
  4. Lägg i kycklingen/kycklingarna och lägg på en klick smör. Pensla med soja.
  5. Salta och peppra samt strö över rosmarin.
  6. Stek kycklingen i 30 minuter på 200 grader.
  7. Ta ut och ös kycklingen med skyn.
  8. Sänk värmen till 125 grader och stek kycklingen i ytterligare 2 timmar. Skär ett snitt vid låret och se så att det är färdigstekt - inget rött kött eller blodig saft.
  9. Sätt ugnen på grill och ös kycklingen med skyn.
  10. Låt kycklingen få färg ca 5-10 minuter.
  11. Ta ut och låt kycklingen vila ca 10 minuter innan servering. Eller låt kycklingen svalna helt och förvara i kylen. Du kan sedan värma till servering igen. Eller stycka i delar som lår och bröst och frysa in; eller plocka och tärna kött och frysa in.
E-mail
Medel: 5 (5 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Svamprecept från kocken

Vet du inte vad du ska göra med svampskörden eller är du bara sådär grymt sugen på en kantarellmacka? Här hittar du en massa tips på hur du fixar svampen i köket från Receptfavoriters kock Henrik Mattsson. 

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer