Helgrillad kyckling

Helgrillad kyckling i ugn. Att grilla hela kycklingar i ugnen är både enkelt, gott och billigt.
En hel kyckling räcker till 4 portioner.
Tips är att grilla två kycklingar på en gång om de får plats i ugnsformen samtidigt. Om inte all kyckling går åt så kan du spara den kyckling som blir över. Du kan ex. stycka upp den i delar (lår och bröst) eller tärna kycklingköttet. Frys sedan in och spara till senare tillfälle.

2 grillade kycklingar, 8 portioner

 • Förberedelse: 5 min
 • Tillagning: 2 tim 50 min
 • Klart på: 2 tim 55 min

Ingredienser

 • 2 färska kycklingar à ca 1,4 kg
 • 30 gram smör
 • 1 tsk kinesisk soja
 • 2 krm salt
 • 1 krm svartpeppar
 • 2 krm rosmarin

Tillagning

 1. Sätt ugnen på 200 grader.
 2. Se till att kycklingarna är urtagna.
 3. Smörj en form med hälften av smöret.
 4. Lägg i kycklingen/kycklingarna och lägg på en klick smör. Pensla med soja.
 5. Salta och peppra samt strö över rosmarin.
 6. Stek kycklingen i 30 minuter på 200 grader.
 7. Ta ut och ös kycklingen med skyn.
 8. Sänk värmen till 125 grader och stek kycklingen i ytterligare 2 timmar. Skär ett snitt vid låret och se så att det är färdigstekt - inget rött kött eller blodig saft.
 9. Sätt ugnen på grill och ös kycklingen med skyn.
 10. Låt kycklingen få färg ca 5-10 minuter.
 11. Ta ut och låt kycklingen vila ca 10 minuter innan servering. Eller låt kycklingen svalna helt och förvara i kylen. Du kan sedan värma till servering igen. Eller stycka i delar som lår och bröst och frysa in; eller plocka och tärna kött och frysa in.
E-mail
Medel: 5 (2 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Recept och tips till midsommar

Jordgubbar, matjes, färspotatis och gräddfil är klassiskt till midsommar. Sen kanske lite grill på det. Här är lite tips på klassisker samt passande rätter att fira sommaren med. 

Läs mer

Smaksätt din egen snaps

Sätt smak på din egen snaps. Här hittar du tips, fakta och recept på olika snapsar - från snabba smaksättningar som citronsnaps till de som tar lite längre tid som flädersnaps (ovan) och hemgjord besk med malört. 

Läs mer

Blanda egna drinkar och cocktails

Bli bartender för en kväll. Här är tips på hur du sätter upp en liten minibar hemma. Skippa raggargroggen och bjud på någon klassiker eller udda obskyr drink. Här är lite fakta, recept, utrustning och andra praktiska tips för att lyckas med cocktails hemma. 

Läs mer

Fixa en söt avslutning

Här är några enkla desserter alla kan laga och som kan förberedas i god tid. Och fortsätt inte med samma sura rödvin till desserten. Det är det enklaste knepet som finns att köpa ett sött gott vin till desserten för en garanterat lyckad avslutning på middagen.   

Läs mer