Helgrillad kyckling

Introduktion och förberedelse

Helgrillad kyckling i ugnen blir jättegott och är lätt att laga. Här ett grundrecept med kyckling med smör, en skvätt soja, rosmarin och lite citron - en klassisk kryddning som passar mycket bra till kyckling.

Tips är att grilla två kycklingar på en gång - som på bilden - om de får plats i ugnsformen samtidigt. Det går såklart bra att bara steka en kyckling till fyra portioner.

Middagsförslag:

Spara gärna skyn och laga sås på samt servera kycklingen till middag med kokt potatis, klyftpotatis eller råris samt en grönsallad och tomatsallad samt marinerade linser.

Rester:

Om inte all kyckling går åt så kan du spara den kyckling som blir över. Du kan ex. stycka upp den i delar (lår och bröst) eller tärna kycklingköttet. Frys sedan in och spara till senare tillfälle. Mitt tips är att ha strimlat kycklingkött till tacomyset, laga jättegoda burritos eller kycklingquesadillas.

1 grillad kyckling, 4 portioner

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 1 tim 50 min
  • Klart på: 2 tim

Ingredienser

  • 1 färsk kyckling på ca 1,2 -1,4 kg
  • 2 msk mjukt smör
  • 1/2 tsk kinesisk soja
  • 2 krm salt
  • 1/4 citron
  • 1 krm svartpeppar
  • 2 krm rosmarin

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 200 grader vanlig ugn.
  2. Se till att kycklingen är urtagen. Skölj den och torka den torr med lite hushållspapper.
  3. Lägg kycklingen med bröstet upp i en ugnsform eller ugnsfast stekpanna. Sätt in den i ugnen i 5 minuter.
  4. Smält smör tillsammans med soja, rosmarin, salt och peppar samt pressa i citronsaft från citronen. Stoppa in den urpressade biten citron i kycklingen.
  5. Ta ut och pensla marinaden på hela kycklingen. Häll över all marinad.
  6. Sätt in och stek kycklingen i nedre delen av ugnen i ca 30 minuter.
  7. Ta ut och ös kycklingen med skyn. Sänk värmen till 150 grader och stek kycklingen i ytterligare en timme.
  8. Ta ut och ös kycklingen med skyn. Kolla så att den är genomstekt. Skär ett snitt vid låret - inget rött kött eller blodig saft ska det vara. Innertemperaturen ska vara 70-75 grader - använd gärna en stektermometer.
  9. Sätt ugnen på grill max värme. Låt kycklingen få färg i mitten av ugnen ca 5 minuter. Akta så den inte bränns.
  10. Ta ut och låt kycklingen vila ca 10 minuter innan servering.
  11. Spara och sila gärna upp stekskyn och använd att smaksätta till en sås exempelvis späd med några dl vatten, tillsätt några dl grädde och red med ljus maizenaredning samt smaksätt med någon tsk kinesisk soja, salt och svartpeppar.
  12. Lägg upp kycklingen på en skärbräda och skär loss lår, bröst och vingar. Låren kan du dela i två delar vid leden. Bröst kan också skäras i tre delar vardera snett tvärs mot köttfibrerna. Lägg upp på fat och servera eventuellt garnerad med lite färsk rosmarin eller persilja.
  13. Eller låt kycklingen svalna helt och förvara i kylen. Du kan sedan värma den hel eller i delar till servering igen. Eller frysas in i delar. Alternativ är att plocka av köttet och ha till annat ex. soppa, röror, kebab, tex mex eller frysa in det.
E-mail
Medel: 4.7 (26 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 267 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-05-02

Författare:

Jag är matskribent samt kock med en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. På denna sida delar jag med mig av tusentals olika recept för alla smaker - noviser som hemmakockar. Alla recept har jag provlagat, skrivit och fotat så att du ska kunna laga dem med bästa resultat hemma. Läs mer om mig.