Grillad stekt kycklingfilé

Grillad eller stekt kycklingfilé marinerade med olivolja, örter, vitlök och lagerblad. Servera med valfritt tillbehör. Jag föreslår nedan svampsås samt rostad kål, lök, potatis och morot.

Istället för färska örter kan du ta 4 msk frysta örter provencale eller några krm torkade kryddor.

6 portioner grillad stekt kycklingfilé

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 45 min
  • Klart på: 55 min

Ingredienser

  • 6 st kycklingfiléer
  • 0,5 dl olivolja
  • 1 klyfta vitlök
  • 2 lagerblad
  • 2 kvistar färsk timjan
  • 1 kvist rosmarin
  • 4 blad basilika
  • 1 tsk nymald svartpeppar
  • 4 msk vinäger
  • Svampsås: 1 dl torkade trattkantareller eller 12 skivade champinjoner
  • 50 gram smör
  • 3 msk vetemjöl
  • 4 dl sky från stekpannan där du stekt kycklingfilén
  • 3 dl grädde
  • 2 msk ljus soja japansk kikkoman eller 2 tsk kinesisk soja
  • 2 msk ostronsås
  • 1 krm salt
  • 0,5 krm vitpeppar
  • 0,5 tärning kycklingbuljong
  • Rostad potatis: 0,5 huvud vitkål
  • 2 gula lökar
  • 6 potatisar
  • 3 morötter
  • 6 msk olivolja
  • 0,5 tsk salt

Tillagning

  1. Banka ev. ut kycklingen till 1 cm tjocklek.
  2. Pressa vitlöken, krossa lagerbladen och hacka örterna.
  3. Blanda allt - arbeta gärna in marinaden i kycklingköttet. Blir godast om kycklingen marineras minst över natten men kan också lagas direkt. Tips är att låta kycklingen marinera medan du lagar övriga tillbehör iaf.
  4. Stekta kycklingfiléer: bryn kycklingfiléerna i stekpanna i olivolja och gärna någon klick smör någon minut på varje sida tills kycklingen fått fin färg. Sänk sedan värmen och stek ytterligare ca 5 minuter på varje sida gärna övertäckt tills kycklingen är genomstekt. Du kan också eftersteka kycklingen i ugn på 175 grader i en kvart.
  5. Grillad kycklingfilé: Banka gärna ut kycklingfiléerna något så att de blir jämnare i tjocklek. Grilla dem på varje sida några minuter så att de får färg. Sänk sedan värmen eller lägg filéerna i folie och stek dem klart ca 5 minuter på varje sida.
  6. Svampsås: Fräs svamp förslagsvis 1 dl torkade trattkantareller eller 12 skivade champinjoner i 50 gram smör.
  7. Pudra över 3 msk mjöl. Rör om i 1 minut.
  8. Tillsätt sky från stekpannan, motsvarande cirka 4 dl vätska, lite i taget. Rör om och tillsätt eventuellt 3 dl grädde.
  9. Smaksätt med cirka 2 msk soja och 2 msk ostronsås samt salt och peppar. En halv tärning kycklingbuljong sätter också smak.
  10. Rostad kål, lök, potatis och morot: Klyfta ett halvt kålhuvud, 2 gula lökar, 6 potatisar och 3 morötter.
  11. Lägg dem i en ugnsfast form.
  12. Vänd rotfrukterna i 6 msk olivolja, 1/2 tsk salt och något kryddmått vitpeppar.
  13. Låt gå ca 45 minuter på 200 grader, vänd gärna efter halva tiden och akta så det inte bränns.
E-mail
Medel: 4 (1 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-08-05

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är matskribent samt kock sedan 25 år. Jag är utbildad kock i Marinen, har en Fil.kand i Måltidsvetenskap och ett WSET-diplom i drycker. Läs mer om om mig.

Pepparkaksbak

Julstöka till det med lite pepparkaksbak. Förbered degen dagen innan. Sedan är det bara att baka ut gubbar, grisar, gummor och hjärtan till knapriga och kryddiga pepparkakor. Ny film!

Läs mer

Glöggdoft i luften

Dags att bjuda till glöggfest. Här hittar du mina bästa tips på hemgjord glögg i olika varianter samt vilka tilltugg som passar.

Läs mer

Cheesecake med pepparkaksbotten

Gör botten till cheesecaken av smulade pepparkakor istället för Digestivekex så passar den till advent, lucia och jul. Här två varianter - en Nobake cheesecake - kallrörd variant och en som bakas i ugnen.

Läs mer

Recept

Skumtoppar på pepparkakor

En variant på skumtoppar som är spritsade på pepparkakor du kan garnera med valfritt strössel. Passar till advent och jul eller när som.

Läs mer

Recept