Grillad eller stekt kycklingfilé
Grillad eller stekt kycklingfilé marinerade med olivolja, örter, vitlök och lagerblad.
Köp gärna svensk kyckling. Majskycklingbröst eller ekologisk kyckling är godast.
Tillagning
- Banka ev. ut kycklingen till 1 cm tjocklek.
- Pressa vitlöken, krossa lagerbladen och hacka örterna.
- Blanda allt - arbeta gärna in marinaden i kycklingköttet. Blir godast om kycklingen marineras minst över natten men kan också lagas direkt. Tips är att låta kycklingen marinera medan du lagar övriga tillbehör iaf.
- Stekta kycklingfiléer: bryn kycklingfiléerna i stekpanna i olivolja och gärna någon klick smör någon minut på varje sida tills kycklingen fått fin färg. Sänk sedan värmen och stek ytterligare ca 5 minuter på varje sida gärna övertäckt tills kycklingen är genomstekt. Du kan också eftersteka kycklingen i ugn på 175 grader i en kvart.
- Grillad kycklingfilé: Banka gärna ut kycklingfiléerna något så att de blir jämnare i tjocklek. Grilla dem på varje sida några minuter så att de får färg. Sänk sedan värmen eller lägg filéerna i folie och stek dem klart ca 5 minuter på varje sida.
- Svampsås: Fräs svamp förslagsvis 1 dl torkade trattkantareller eller 12 skivade champinjoner i 50 gram smör.
- Pudra över 3 msk mjöl. Rör om i 1 minut.
- Tillsätt sky från stekpannan, motsvarande cirka 4 dl vätska, lite i taget. Rör om och tillsätt eventuellt 3 dl grädde.
- Smaksätt med cirka 2 msk soja och 2 msk ostronsås samt salt och peppar. En halv tärning kycklingbuljong sätter också smak.
- Rostad kål, lök, potatis och morot: Klyfta ett halvt kålhuvud, 2 gula lökar, 6 potatisar och 3 morötter.
- Lägg dem i en ugnsfast form.
- Vänd rotfrukterna i 6 msk olivolja, 1/2 tsk salt och något kryddmått vitpeppar.
- Låt gå ca 45 minuter på 200 grader, vänd gärna efter halva tiden och akta så det inte bränns.
Serveringsförslag
- Servera med valfritt tillbehör, sås och sallad.
- Jag föreslår kantarellsås eller svampsås samt kokt potatis och ett grönsakstillbehör.
- Vidare passar klyftpotatis, rostade rotsaker eller rostad kål, lök, potatis och morot. Då kan du byta svampsås mot en kall sås.
Varianter
Istället för färska örter kan du ta 4 msk frysta örter provencale eller några krm torkade kryddor.
Uppskattat näringsvärde per portion: 147 kcal