Styckad kyckling
Hur du styckar en hel kyckling i mindre delar och bitar. Kycklingdelarna kan du sedan använda till gryta, att steka i ugn, panna, grillas eller friteras.
Att steka kyckling i ugnen i bitar går snabbare än hel kyckling och så är det lättare att få den jämnt stekt samt saftig och god.
Skrovet som blir över kan du spara och frysa in samt koka kycklingfond på.
Tillagning
- Se till att ha en rejäl kniv som är vass. Placera skärbrädan så den står stadigt. Förslagsvis med något under som lite blött papper eller gummiunderlägg så den inte kan röra sig när du skär av ben osv.
- Börja med att skära av bända ut och skära loss låren vid leden. Skär sedan låren i två delar vid leden till totalt fyra delar.
- Stek i ugnen på 200 grader i ca 35 minuter. Eller bryn i panna eller stekgryta runt om och stek på låg värme under lock i 30 minuter. Eller grilla och lägg sedan att steka klart i folie på låg värme ca 30 minuter. Salta med två krm salt vid tillagningen.
- Kycklingen ska ha fått fin färg, ej ha röd köttsaft samt termometern visa minst 70 grader inne vid ben.
- Bänd upp och skär loss vingarna vid leden.
- Skär ut och loss brösten. Du kan välja att skära loss dem helt från bröstkorgen eller ta med bröstkorgen och benet när du skär loss från resten av skrovet.
- Skär du ut fina bröstfiléer så glöm inte det lilla benet mot halsen samt att putsa skinnet i kanterna och kolla så inte några andra ben kommit med.
- Bröstbitarna kan man dela i två eller tre ytterligare delar. Då kan alla få en bit bröstfilé om man exempelvis serverar en hel kyckling till fyra eller ska laga gryta eller liknande.
- Skrovet som blir över kan du spara och koka kycklingfond på. Det kan även frysas in till senare. Eller så slänger du det.
- Hit kan du förbereda. Kan förvaras något dygn i kylen. Eller frysa in. Eller lägg i marinad och låt marinera upp till något dygn.
- Förslag till marinad och kryddning: Lägg de styckade kycklingdelarna i en stor skål och tillsätt rapsolja, ketjap manis, salt, peppar, rosmarin, timjan och salvia samt citronsaft. Blanda runt.
Några förslag på marinad och smaksättning
- Kycklingen blir god med enbart salt och peppar.
- Ugnsstekt kyckling eller grillad kyckling - marinera kycklingen med 1,5 msk ketjap manis som är en söt indonesisk soja som är mycket god med kyckling. Den kan bytas mot någon tsk kinesisk soja; några msk japansk soja eller ostronsås samt någon tsk honung.
- Lite mer medelhavsinspirerat får du om du med marinad av 2 msk olivolja istället för rapsolja och en tsk honung samt två grovt hackade vitlöksklyftor samt någon kvist rosmarin, timjan och salvia.
- Vänd i frityrsmet och fritera kyckingbitarna.
- Laga gryta - några förslag är kycklinggryta, kyckling curry eller butter chicken.
Val av kyckling
- Köp gärna en fin svensk kravmärkt kyckling. Annan svensk kyckling som Brösarpskyckling, majskyckling eller helgkyckling är också goda.
- Räkna en hel färsk kyckling på ca 1,5 kg till fyra portioner som du styckar i bitar och tar bort skrovet;
- Köper du fryst hel kyckling så räkna en natt för den att tina i kylskåpet innan den kan styckas och lagas.
Glöm inte hygienen
Glöm inte att noga tvätta händer och redskap efter du hanterat kycklingen. Man kan även ha plasthandslar på sig. Skär inte sallad på samma skärbräda. Var speciellt noga om du köpt importerad kyckling. Täck över med gladplast och förvara i kyckling i kylen.
Uppskattat näringsvärde per portion: 267 kcal