Äppelsallad med jordärtskockor

Introduktion och förberedelse

Äppelsallad med jordärtskockor smaksatt med äppelcidervinäger, hasselnötsolja eller olivolja, rörsocker, körvel eller persilja och hasselnötter (valfritt).

En slags rawfood-sallad där inget egentligen är tillagat utan tunt skivat och marinerat med olja, vinäger, citron och lite örter, nötter samt socker.

Serveringsförslag

Passar som festlig sallad samt grönsakstillbehör både till vardags som fest och buffé. 

4 portioner äppelsallad med skockor

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 5 min
  • Klart på: 15 min

Ingredienser

  • 400 gram jordärtskockor
  • 200 gram röda äpplen
  • 1 tsk citronsaft
  • 3 msk olivolja eller hasselnötsolja
  • 2 msk äppelcidervinäger
  • 0,5 tsk rörsocker
  • 0,5 dl hasselnötter (valfritt)
  • 0,5 tsk flingsalt
  • 1 krm svartpeppar
  • 0,5 dl hackad bladpersilja
  • 0,5 dl hackad körvel

Tillagning

  1. Skär bort de fulaste knölarna på skockorna.
  2. Lägg dem i vatten och skrubba samt skölj dem rena. Skala ev. bort fula delar du ej får bort med en potatisskalare.
  3. Skiva skockorna så tunt du kan med en kniv eller i med en mandolin.
  4. Lägg dem i en skål och blanda i citronsaften.
  5. Tvätta äpplena, dela och skär bort kärnhuset.
  6. Skär dem i så tunna skivor du kan och vänd runt med skockorna i citronsaften.
  7. Blanda olja, vinäger och rörsocker till en dressing i en skål.
  8. Rosta hasselnötterna ljust bruna i en stekpanna. Krossa dem.
  9. Vänd runt skockorna och äpplena med dressingen.
  10. Lägg upp på fat eller skål. Hit kan du förbereda.
  11. Vid servering: strö över lite flingsalt, hasselnötter, nymalen peppar samt hackad persilja eller körvel.
E-mail
Medel: 4.3 (9 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 188 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2024-05-31