Äppelsallad med jordärtskockor
Äppelsallad med jordärtskockor smaksatt med äppelcidervinäger, hasselnötsolja eller olivolja, rörsocker, körvel eller persilja och hasselnötter (valfritt).
En slags rawfood-sallad där inget egentligen är tillagat utan tunt skivat och marinerat med olja, vinäger, citron och lite örter, nötter samt socker.
Tillagning
- Skär bort de fulaste knölarna på skockorna.
- Lägg dem i vatten och skrubba samt skölj dem rena. Skala ev. bort fula delar du ej får bort med en potatisskalare.
- Skiva skockorna så tunt du kan med en kniv eller i med en mandolin.
- Lägg dem i en skål och blanda i citronsaften.
- Tvätta äpplena, dela och skär bort kärnhuset.
- Skär dem i så tunna skivor du kan och vänd runt med skockorna i citronsaften.
- Blanda olja, vinäger och rörsocker till en dressing i en skål.
- Rosta hasselnötterna ljust bruna i en stekpanna. Krossa dem.
- Vänd runt skockorna och äpplena med dressingen.
- Lägg upp på fat eller skål. Hit kan du förbereda.
- Vid servering: strö över lite flingsalt, hasselnötter, nymalen peppar samt hackad persilja eller körvel.
Serveringsförslag
Passar som festlig sallad samt grönsakstillbehör både till vardags som fest och buffé.
Uppskattat näringsvärde per portion: 188 kcal