Äppelsallad med jordärtskockor

Äppelsallad med jordärtskockor smaksatt med äppelcidervinäger, hasselnötsolja eller olivolja, rörsocker, körvel eller persilja och hasselnötter (valfritt).

En slags rawfood-sallad där inget egentligen är tillagat utan tunt skivat och marinerat med olja, vinäger, citron och lite örter, nötter samt socker.

4 portioner äppelsallad med skockor

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 5 min
  • Klart på: 15 min

Ingredienser

  • 400 gram jordärtskockor
  • 200 gram röda äpplen
  • 1 tsk citronsaft
  • 3 msk olivolja eller hasselnötsolja
  • 2 msk äppelcidervinäger
  • 0,5 tsk rörsocker
  • 0,5 dl hasselnötter (valfritt)
  • 0,5 tsk flingsalt
  • 1 krm svartpeppar
  • 0,5 dl hackad bladpersilja
  • 0,5 dl hackad körvel

Tillagning

  1. Skär bort de fulaste knölarna på skockorna.
  2. Lägg dem i vatten och skrubba samt skölj dem rena. Skala ev. bort fula delar du ej får bort med en potatisskalare.
  3. Skiva skockorna så tunt du kan med en kniv eller i med en mandolin.
  4. Lägg dem i en skål och blanda i citronsaften.
  5. Tvätta äpplena, dela och skär bort kärnhuset.
  6. Skär dem i så tunna skivor du kan och vänd runt med skockorna i citronsaften.
  7. Blanda olja, vinäger och rörsocker till en dressing i en skål.
  8. Rosta hasselnötterna ljust bruna i en stekpanna. Krossa dem.
  9. Vänd runt skockorna och äpplena med dressingen.
  10. Lägg upp på fat eller skål. Hit kan du förbereda.
  11. Vid servering: strö över lite flingsalt, hasselnötter, nymalen peppar samt hackad persilja eller körvel.

Serveringsförslag

Passar som festlig sallad samt grönsakstillbehör både till vardags som fest och buffé. 

E-mail
Medel: 4.3 (9 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 188 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2024-05-31