Äppelsallad med jordärtskockor

Äppelsallad med jordärtskockor smaksatt med äppelcidervinäger, hasselnötsolja eller olivolja, rörsocker, körvel eller persilja och hasselnötter (valfritt).

En slags rawfood-sallad där inget egentligen är tillagat utan tunt skivat och piffat med olja, vinäger, citron och lite örter, nötter samt socker.
 

4 portioner äppelsallad med skockor

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 5 min
  • Klart på: 15 min

Ingredienser

  • 400 gram jordärtskockor
  • 200 gram röda äpplen
  • 1 tsk citronsaft
  • 3 msk olivolja eller hasselnötsolja
  • 2 msk äppelcidervinäger
  • 0,5 tsk rörsocker
  • 0,5 dl hasselnötter (valfritt)
  • 0,5 tsk flingsalt
  • 1 krm svartpeppar
  • 0,5 dl hackad bladpersilja
  • 0,5 dl hackad körvel

Tillagning

  1. Skär bort de fulaste knölarna på skockorna.
  2. Lägg dem i vatten och skrubba samt skölj dem rena. Skala ev. bort fula delar du ej får bort med en potatisskalare.
  3. Skiva skockorna så tunt du kan med en kniv eller i med en mandolin.
  4. Lägg dem i en skål och blanda i citronsaften.
  5. Tvätta äpplena, dela och skär bort kärnhuset.
  6. Skär dem i så tunna skivor du kan och vänd runt med skockorna i citronsaften.
  7. Blanda olja, vinäger och rörsocker till en dressing i en skål.
  8. Rosta hasselnötterna ljust bruna i en stekpanna. Krossa dem.
  9. Vänd runt skockorna och äpplena med dressingen.
  10. Lägg upp på fat eller skål. Hit kan du förbereda.
  11. Vid servering: strö över lite flingsalt, hasselnötter, nymalen peppar samt hackad persilja eller körvel.
E-mail
Inga röster än

Kockens bästa grilltips

Varför smakar just grillad mat smakar så gott? Här hittar du svaret samt några av mina favoriter på grillen - marinader, såser, förrätter, grillspett, helgrillat och vilka andra goda tillbehör som passar. 

Läs mer

Smörgåstårta åt alla konfirmander

En stor smörgås klädd för fest - smörgåstårtan - är en klassiker som nästan alltid gör succé. På festen, buffén eller kafferepet. Kan förberedas i god tid och pyntas med allt från lyxiga delikatesser till billigare råvaror.  

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer

Dax för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta. 

Läs mer