Saltrostad potatis

Introduktion och förberedelse

Saltrostad potatis är en variant på ugnsbakad potatis. Små hela potatisar som rostas med skal på en bädd av grovt salt.

Val av potatis

  • Välj en god fast delikatesspotatis med fint skal så kan du rosta dem som de är. Amandine, rödskalig potatis eller sparrispotatis är några förslag på sorter jag gillar.
  • Färskpotatis du skrubbat rent blir också gott.
  • Annan fast potatis i mindre storlek eller delade stora potatisar går också.
  • Välj gärna kravmärkt eller ekologisk svensk potatis.

Räkna att en påse på 1 kg räcker till ca 4 portioner. Runt 250 gram per portion är lagom.

Serveringsförslag

Små bakpotatisar blir jättegoda till det mesta och är nog bland det lättaste man kan laga. En slags minibakpotatisar.

Garnering

  • Vill du ha lite grönt på kan du garnera med lite hackad persilja, dragon eller gräslök.
  • Färsk plockad timjan, färsk grovt hackad rosmarin och salvia är annat som passar att strö över.

Val av form

Du kan rosta i en vanlig ugsfast stor stekpanna, keramikform som jag använde på bilden eller annan ugsfast form plåt eller panna med höga kanter.

Saltrostad delikatesspotatis Amandine i form
Enkelt och gott potatistillbehör med delikatesspotatis Amandine som du bara skrubbar och sköljer samt torkar torr och lägger på en bädd av grovt salt samt bakar i ugnen. Garnerad med lite persilja.

4 portioner saltrostad potatis

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 50 min
  • Klart på: 55 min

Ingredienser

  • 1 kg delikatesspotatis som Amandine, 1 påse
  • 1 dl grovt salt

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 175 grader vanlig ugn.
  2. Skölj potatisarna. Skär bort eventuella fula delar. Lägg i ett durkslag. Torka dem hyfsat torra.
  3. Sprid ut salt i ett tunnt lager i botten på en ugnsfast form. Placera ut potatisarna i saltet.
  4. Baka potatisen i mitten av ugnen tills den är mjuk - det tar ca 50 minuter. Kontrollera när du tar ut dem att de är klara genom att skära av en liten bit och smaka eller stick med en kniv. Rosta annars lite till.
  5. Servera direkt ur formen eller lägg upp potatisarna på fat eller tallrik.
  6. Garnera om du vill med färska örter som hackad persilja, gräslök, dragon; plockad timjan, grovt hackad rosmarin och salvia passar också.
E-mail
Medel: 4.4 (5 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 165 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-10-06

Författare:

Jag är matskribent samt kock med en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. På denna sida delar jag med mig av tusentals olika recept för alla smaker - noviser som hemmakockar. Alla recept har jag provlagat, skrivit och fotat så att du ska kunna laga dem med bästa resultat hemma. Läs mer om mig.

Liknande recept: