Äppelrelish

Äppelrelish är en go röra till allt. Med tärnade äpplen som får koka ihop med lök, vinäger, socker och lite chili. En slags äppelchutney.
Relish kan lagas på vilken sort äpplen som helst men välj gärna något svenskt äpple.
Vill du spara äppelröran länge så se till att sterilisera den glasburk och lock du tänkt använda. Ex. genom att värma i ugnen i 15 minuter på 100 grader. Då häller en oöppnad burk i 3 månader svalt och mörkt. Öppnad burk håller i 15-20 dagar i kylen. Man kan också använda syltsocker med konserveringsmedel men då blir konsistensen lite mer fast och gelélik. Eller tillsätt konserveringsmedel som natriumbensoat.
Har du mycket äpplen och undrar vad du ska göra med alla så är detta ett kanonrecept att koka en massa äppelrelish och lägga in på steriliserade glasburkar.
Ett alternativ är att som förr koka in äppelrelishen direkt i burkarna till en konserv. I korthet går det till så att du fyller burkarna med ingredienserna till relishen nedan, sätter på lock och kokar burkarna täckta med vatten i en timme. Låt svalna och förvara mörkt och svalt. Håller mycket länge om inget syre kommer till. Ser, luktar och smakar det ok så är det bara att äta.

1 liter äppelrelish

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 30 min

Ingredienser

  • 800 gram äpplen
  • 2 gula lökar
  • 2 msk citronsaft
  • 0,5 tsk chiliflakes
  • 0,75 dl socker
  • 1 krm salt
  • 4 dl äppelcidervinäger
  • 2 krm svartpeppar

Tillagning

  1. Skölj äpplena.
  2. Skär dem i tärningar. De behöver ej skalas.
  3. Skala och hacka löken.
  4. Blanda äpple, lök och citronsaft i en bunke.
  5. Mät upp socker i en kastrull.
  6. Värm och smält sockret till en ljust brun karamell.
  7. Tillsätt äpplen, lök, chilipeppar, salt, peppar och vinäger. Rör om.
  8. Låt småkoka i 15 minuter. Äpplena ska börja mosas ihop men ändå vara i tärningar. Smaka av med sött, salt och surt.
  9. Lägg upp direkt på glasburk och sätt på lock. Låt svalna.
  10. Eller servera i en skål direkt.
E-mail
Inga röster än

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Svamprecept från kocken

Vet du inte vad du ska göra med svampskörden eller är du bara sådär grymt sugen på en kantarellmacka? Här hittar du en massa tips på hur du fixar svampen i köket från Receptfavoriters kock Henrik Mattsson. 

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer