Äppelrelish

Äppelrelish är en god röra som passar som sötsurt tillbehör till det mesta. Jag hade den till långkokt griskind.

Lagas av tärnade äpplen som får koka ihop med lök, vinäger, socker och lite chili.

En variant på äppelchutney med mer chunky bitar av äpplen.

Har du mycket äpplen och undrar vad du ska göra med alla så är detta ett kanonrecept att koka en massa äppelrelish och lägga in i glasburkar.

10 portioner, 1 liter äppelrelish

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 30 min

Ingredienser

  • 800 gram äpplen
  • 2 gula lökar
  • 2 msk citronsaft
  • 0,5 tsk chiliflakes
  • 0,75 dl socker
  • 1 krm salt
  • 4 dl äppelcidervinäger
  • 2 krm svartpeppar

Tillagning

  1. Skölj äpplena.
  2. Skär dem i tärningar. De behöver ej skalas.
  3. Skala och hacka löken.
  4. Blanda äpple, lök och citronsaft i en bunke.
  5. Mät upp socker i en kastrull.
  6. Värm och smält sockret till en ljust brun karamell.
  7. Tillsätt äpplen, lök, chilipeppar, salt, peppar och vinäger. Rör om.
  8. Låt småkoka i 15 minuter. Äpplena ska börja mosas ihop men ändå vara i tärningar. Smaka av med sött, salt och surt.
  9. Lägg upp direkt på glasburk och sätt på lock. Låt svalna.
  10. Eller servera i en skål direkt.

Val av äpplen

Relish kan lagas på vilken sort äpplen som helst men välj gärna något svenskt ekologiskt odlat äpple.

Hållbarhet

Vill du spara äppelröran länge så se till att sterilisera den glasburk och lock du tänkt använda. Ex. genom att värma i ugnen i 15 minuter på 100 grader. Då häller en oöppnad burk i 3 månader svalt och mörkt.

Öppnad burk håller i 15-20 dagar i kylen.

Man kan också använda syltsocker med konserveringsmedel men då blir konsistensen lite mer fast och gelélik. Eller tillsätt konserveringsmedel som natriumbensoat.

Inkokt och konserverad variant

Ett alternativ är att som förr koka in äppelrelishen direkt i burkarna till en konserv. I korthet går det till så att du fyller burkarna med ingredienserna till relishen nedan, sätter på lock och kokar burkarna täckta med vatten i en timme. Låt svalna och förvara mörkt och svalt.

E-mail
Medel: 4.6 (8 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 56 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2020-12-02