Grönkålssallad med hasselnötter och yoghurt
Grönkålssallad med hasselnötter och yoghurt.
Den här salladen lagade jag som tillbehör på en matkurs i Köpenhamn. Där hade vi den till långkokt griskind.
Jättegod och känns riktigt nyttig.
Passar till det mesta samt på buffé och julbord.
Tillagning
- Plocka grönkålen från stjälkarna och hacka den.
- Koka upp 2 liter vatten i en kastrull.
- Tillsätt grönkålen i 10 sekunder och häll av den i ett durkslag.
- Skölj med kallt vatten.
- Låt rinna stå och rinna av i durkslaget.
- Skala och hacka schalottenlöken fint.
- Lägg hasselnötterna i en stekpanna. Rosta dem och rör då och då tills de fått lite färg.
- Hacka hasselnötterna grovt.
- Blanda dressingen av matyoghurt, senap, salt, peppar, honung och citron.
- Blanda grönkålen och schalottenlöken med dressingen och lägg upp på fat eller skål. Hit kan du förbereda och förvara i kylen.
- Toppa med hasselnötter och servera.
Varianter
- Istället för färsk grönkål med stjälk finns det sköljd, skuren och hackad färsk grönkål på påse som är smidigt att köpa. Räkna då runt 400 gram till 4 portioner. Man kan också ta fryst hackad grönkål om du tinar den.
- Kan även garneras och toppas med ätliga skott och blad ex. Amarinth eller rödbetsskott.
- Grönkål kan ersättas med purpurkål som är en rödbladig grönkål.
Uppskattat näringsvärde per portion: 76 kcal