Grönkålssallad med hasselnötter och yoghurt

Den här salladen lagade jag som tillbehör på en matkurs i Köpenhamn. Jättegod och känns riktigt nyttig. Passar till det mesta samt på buffé.
Istället för färsk grönkål med stjälk finns det sköljd, skuren och hackad färsk grönkål på påse som är smidigt att köpa. Räkna då runt 400 gram till 4 portioner.
Man kan också ta fryst hackad grönkål om du tinar den.
Kan även garneras och toppas med ätliga skott och blad ex. Amarinth eller rödbetsskott.

4 portioner grönkålssallad

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 5 min
  • Klart på: 15 min

Ingredienser

  • 500 gram färsk grönkål på stjälkar
  • 1 schalottenlök
  • 2 dl hasselnötter
  • 1,5 dl matyoghurt
  • 1 tsk grovkornig senap
  • 1 krm salt
  • 0,5 krm vitpeppar
  • 1 tsk flytande honung
  • 1 tsk citronsaft

Tillagning

  1. Plocka grönkålen från stjälkarna och hacka den.
  2. Koka upp 2 liter vatten i en kastrull.
  3. Tillsätt grönkålen i 10 sekunder och häll av den i ett durkslag.
  4. Skölj med kallt vatten.
  5. Låt rinna stå och rinna av i durkslaget.
  6. Skala och hacka schalottenlöken fint.
  7. Lägg hasselnötterna i en stekpanna. Rosta dem och rör då och då tills de fått lite färg.
  8. Hacka hasselnötterna grovt.
  9. Blanda dressingen av matyoghurt, senap, salt, peppar, honung och citron.
  10. Blanda grönkålen och schalottenlöken med dressingen och lägg upp på fat eller skål. Hit kan du förbereda och förvara i kylen.
  11. Toppa med hasselnötter och servera.
E-mail
Medel: 5 (1 röst)

Kockens bästa grilltips

Varför smakar just grillad mat smakar så gott? Här hittar du svaret samt några av mina favoriter på grillen - marinader, såser, förrätter, grillspett, helgrillat och vilka andra goda tillbehör som passar. 

Läs mer

Smörgåstårta åt alla konfirmander

En stor smörgås klädd för fest - smörgåstårtan - är en klassiker som nästan alltid gör succé. På festen, buffén eller kafferepet. Kan förberedas i god tid och pyntas med allt från lyxiga delikatesser till billigare råvaror.  

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer

Dax för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta. 

Läs mer