Grönkålssallad med hasselnötter och yoghurt

Introduktion och förberedelse

Grönkålssallad med hasselnötter och yoghurt.

Den här salladen lagade jag som tillbehör på en matkurs i Köpenhamn. Där hade vi den till långkokt griskind.

Jättegod och känns riktigt nyttig.

Passar till det mesta samt på buffé och julbord.

Varianter

  • Istället för färsk grönkål med stjälk finns det sköljd, skuren och hackad färsk grönkål på påse som är smidigt att köpa. Räkna då runt 400 gram till 4 portioner. Man kan också ta fryst hackad grönkål om du tinar den.
  • Kan även garneras och toppas med ätliga skott och blad ex. Amarinth eller rödbetsskott.
  • Grönkål kan ersättas med purpurkål som är en rödbladig grönkål.

Nyttig och god sallad med grönkål, hasselnötter och yoghurt.
Nyttig och god sallad med grönkål, hasselnötter och yoghurt som dressing.

4 portioner grönkålssallad

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 5 min
  • Klart på: 15 min

Ingredienser

  • 500 gram färsk grönkål på stjälkar
  • 1 schalottenlök
  • 2 dl hasselnötter
  • 1,5 dl matyoghurt
  • 1 tsk grovkornig senap
  • 1 krm salt
  • 0,5 krm vitpeppar
  • 1 tsk flytande honung
  • 1 tsk citronsaft

Tillagning

  1. Plocka grönkålen från stjälkarna och hacka den.
  2. Koka upp 2 liter vatten i en kastrull.
  3. Tillsätt grönkålen i 10 sekunder och häll av den i ett durkslag.
  4. Skölj med kallt vatten.
  5. Låt rinna stå och rinna av i durkslaget.
  6. Skala och hacka schalottenlöken fint.
  7. Lägg hasselnötterna i en stekpanna. Rosta dem och rör då och då tills de fått lite färg.
  8. Hacka hasselnötterna grovt.
  9. Blanda dressingen av matyoghurt, senap, salt, peppar, honung och citron.
  10. Blanda grönkålen och schalottenlöken med dressingen och lägg upp på fat eller skål. Hit kan du förbereda och förvara i kylen.
  11. Toppa med hasselnötter och servera.
E-mail
Medel: 4.5 (4 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 76 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2020-12-02