Baeckeoffe köttgryta från Alsace

Introduktion och förberedelse för tillagning

Baeckeoffe är en klassisk köttgryta från Alsace med fläskkarré, högrev och lammstek som bakas i ugnen med lök, vitlök, potatis samt vitt vin. En rätt som är allt i ett.

Baeckeoffe betyder ungefär bagarens ugn. Förr var det ett sätt att utnyttja värmen i bakugnen till en gryta som fick stå några timmar och laga till sig på eftervärmen.

Köttgrytan får marineras över natten i kryddor och vitt vin - från Alsace då förstås. Innan tillagning så varvar man skivad potatis och kött i en stor gryta med lock - likt Sjömansbiff - och tillsätter sedan marinaden. Sedan sköter sig grytan själv så det är egentligen bara lite planering som behövs.

Perfekt att förbereda innan om du sedan har ont om tid och vill bjuda på något gott och värmande rustikt hemlagat.

Serveras med gott nybakt bröd som bondbröd med lök eller örter samt gärna färskost till.

Vill du bjuda på något innan som också är vanligt i Alsace så kan du göra något med Fois Gras och servera med ett glas vitt kylt Pinot Gris eller Gewurtztraminer.

Du behöver en stor stekgryta med lock eller gjutjärnsgryta. Har du inte så stor gryta kan du halvera receptet. Man kan också laga i en lergryta - lägg i blöt några timmar innan. Lergrytor är ej så stora så halvera då receptet om du vill.

Att dricka till

Vintips till Alsaceköttgrytan är såklart ett gott kylt Riesling, Pinot Gris eller Gewurtztraminer från Alsace.

6-8 portioner Baeckeoffe

  • Förberedelse: 1 dag
  • Tillagning: 2 tim 20 min
  • Klart på: 1 dag 2 tim 20 min

Ingredienser

  • 300 g benfria grytbitar av fläsk som skinka eller fläskkarré
  • 300 g benfria grytbitar av nötkött som högrev, fransyska eller innanlår
  • 300 g benfri lammstek eller lammrostbiff
  • 1,5 gul lök
  • 2 klyftor vitlök
  • 10 cm purjolök
  • 1 morot
  • 2 lagerblad
  • 2 krm timjan
  • 3 hela kryddnejlikor (valfritt)
  • 5 hela vit- eller svartpeppar
  • 37 cl halvtorrt vitt vin från Alsace som Riesling eller Pinot Gris
  • 1,3 kilo fast potatis
  • 2 tsk salt

Tillagning

  1. Dag 1: Skär köttet i ca 3x3 cm bitar. Lägg i en dubbel stor fryspåse att marinera i.
  2. Skala och skiva löken samt vitlöken. Skala och slanta morot. Skölj och strimla purjolöken.
  3. Blanda köttet med löken och kryddorna (utom saltet) samt häll på vinet. Förslut påsen och ställ i kylen i en bunke.
  4. Marinera grytköttet i 1 dygn eller över natten.
  5. Dag 2: Sätt ugnen på 175 grader.
  6. Skala potatisen.
  7. Skiva potatisen 1 cm tjocka skivor.
  8. Lägg hälften av potatisen i ett lager potatis i botten på en stor ugnsfast gryta, typ gjutjärnsgryta - gärna med tättslutande tungt lock.
  9. Häll i marinaden och sprid ut köttet, löken och moroten över potatisen. Strö över salt.
  10. Lägg på resten av potatisen. Tryck ihop. Fyll på med vatten så att det går upp till lite under översta potatisen.
  11. Koka upp grytan på spisen.
  12. Ställ köttgrytan längst ner i ugnen och låt gå i 2 timmar.
  13. Servera köttgrytan direkt ur grytan i skålar - gärna med nybakt lantbröd och färskost.
E-mail
Medel: 3.7 (3 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-11-28

Författare:

Välkommen till mina receptfavoriter. Jag är matskribent samt kock med över 25 års erfarenhet samt en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. Här hittar du över 4000 recept jag provlagat, fotat och skrivit ner. Läs mer om mig.