Baeckeoffe köttgryta från Alsace

Baeckeoffe. En klassisk köttgryta från Alsace med fläskkarré, högrev och lammstek som bakas i ugnen med lök, vitlök, potatis samt vitt vin. En rätt som är allt i ett. Serveras med gott nybakt bröd. Baeckeoffe betyder ungefär bagarens ugn.
Köttgrytan från Alsace ska marineras över natten först i vitt vin från Alsace samt sedan bakas några timmar på låg värme i ugnen. Men grytan sköter sig själv så det är egentligen bara lite planering som behövs. Perfekt att förbereda innan om du sedan har ont om tid och vill bjuda på något gott och värmande rustikt hemlagat.
Vintips till Alsaceköttgrytan är såklart ett Riesling eller Gewurtztraminer från Alsace.

8 portioner Baeckeoffe

  • Förberedelse: 1 dag
  • Tillagning: 3 tim
  • Klart på: 1 dag 3 tim

Ingredienser

  • 500 g benfri fläskkarré
  • 500 g benfri högrev
  • 500 g benfri lammstek
  • 3 stora gula lökar
  • 4 klyftor vitlök
  • 1 morot
  • 3 lagerblad
  • 0,5 tsk timjan
  • 0,5 tsk mald kryddnejlika
  • 0,5 tsk mald vitpeppar
  • 7 dl torrt vitt vin från Alsace som Riesling
  • 1,5 kilo fast potatis
  • 3 tsk salt

Tillagning

  1. Dag 1: Skär köttet i 2x2 cm bitar. Lägg i en stor bunke eller dubbla stor fryspåsar att marinera i.
  2. Skala och skiva löken, vitlök och slanta morot.
  3. Blanda köttet med löken och kryddorna (utom saltet) samt häll på vinet så att det täcker köttet.
  4. Ställ en tallrik på köttet och en tyngd för att hålla köttet täckt med marinad (eller använd dubbla fryspåsar att marinera i).
  5. Marinera grytköttet i 1 dygn iaf minst över natten.
  6. Dag 2: Sätt ugnen på 175 grader.
  7. Skala potatisen.
  8. Skiva potatisen 1 cm tjocka skivor och lägg ett lager potatis i botten på en stor ugnsfast gryta, typ gjutjärnsgryta - gärna med tättslutande tungt lock.
  9. Häll av marinaden och spara den.
  10. Lägg ett lager med kött och lökblandningen över potatisen.
  11. Lägg ett till lager potatis och sedan kött och sedan potatis överst.
  12. Slå över marinaden och lägg på locket.
  13. Ställ köttgrytan längst ner i ugnen och låt gå i 3 timmar.
  14. Servera Baeckeoffe köttgrytan från Alsace direkt ur grytan i skålar - gärna med nybakt lantbröd och färskost.
E-mail
Medel: 3 (2 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Blåbärstips

Här hittar du recept och lite intressanta fakta om blåbär - som är ett falskt bär - egentligen är det en liten frukt men vi kallar det ändå bär. Baka blåbärspaj, gör blåbärssylt eller annat gott med vora goda blåbär. 

Läs mer

Lingon - skogens röda guld

I skogen kan man ännu hitta lingon. Fram till första frosten brukar man säga att lingonen är fina att plocka. Här hittar du recepten du behöver för lingonsylt, rårörda lingon, lingondricka, lingonparfait med mera.

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer

Färsk svensk majs

Tidig höst är säsong för fin och god svensk söt majs. Enkelt och gott är kokt majskolv med smör, flingsalt och nymalen svartpeppar men det finns även mycker mer man kan laga med god majs - prova majssoppa eller plättar. Dessutom passar majs som tillbehör till det mesta. Och är du trött på burkmajs så passa på nu när majsen är billig att frysa in färsk kokt majs i lagom portionspåsar. 

Läs mer

Mexikansk streetfood

Mexikansk gatumat gillar jag skarpt - gott, nyttigt och så starkt man vill ha det. Tacomys och Texmex-buffé har sin charm - när du vill prova lite mer Mexikansk mat och laga från grunden med långstekt kött, salsor, guacamole, tostadas, chilisåser och annat gott så hittar du recept och tips här. 

Läs mer