Baeckeoffe köttgryta från Alsace

Baeckeoffe är en klassisk köttgryta från Alsace med fläskkarré, högrev och lammstek som bakas i ugnen med lök, vitlök, potatis samt vitt vin. En rätt som är allt i ett.

Baeckeoffe betyder ungefär bagarens ugn. Förr var det ett sätt att utnyttja värmen i bakugnen till en gryta som fick stå några timmar och laga till sig på eftervärmen.

Köttgrytan får marineras över natten i kryddor och vitt vin - från Alsace då förstås. Innan tillagning så varvar man skivad potatis och kött i en stor gryta med lock - likt Sjömansbiff - och tillsätter sedan marinaden. Sedan sköter sig grytan själv så det är egentligen bara lite planering som behövs.

Perfekt att förbereda innan om du sedan har ont om tid och vill bjuda på något gott och värmande rustikt hemlagat.

Serveras med gott nybakt bröd som bondbröd med lök eller örter samt gärna färskost till.

Vill du bjuda på något innan som också är vanligt i Alsace så kan du göra något med Fois Gras och servera med ett glas vitt kylt Pinot Gris eller Gewurtztraminer.

Du behöver en stor stekgryta med lock eller gjutjärnsgryta. Har du inte så stor gryta kan du halvera receptet. Man kan också laga i en lergryta - lägg i blöt några timmar innan. Lergrytor är ej så stora så halvera då receptet om du vill.

Att dricka till

Vintips till Alsaceköttgrytan är såklart ett Riesling eller Gewurtztraminer från Alsace.

8 portioner Baeckeoffe

  • Förberedelse: 1 dag
  • Tillagning: 3 tim
  • Klart på: 1 dag 3 tim

Ingredienser

  • 500 g benfri fläskkarré
  • 500 g benfri högrev
  • 500 g benfri lammstek
  • 3 stora gula lökar
  • 4 klyftor vitlök
  • 1 morot
  • 3 lagerblad
  • 0,5 tsk timjan
  • 0,5 tsk mald kryddnejlika
  • 0,5 tsk mald vitpeppar
  • 7 dl torrt vitt vin från Alsace som Riesling, 1 flaska
  • 1,5 kilo fast potatis
  • 3 tsk salt

Tillagning

  1. Dag 1: Skär köttet i 2x2 cm bitar. Lägg i en stor bunke eller dubbla stor fryspåsar att marinera i.
  2. Skala och skiva löken, vitlök och slanta morot.
  3. Blanda köttet med löken och kryddorna (utom saltet) samt häll på vinet så att det täcker köttet.
  4. Ställ en tallrik på köttet och en tyngd för att hålla köttet täckt med marinad (eller använd dubbla fryspåsar att marinera i).
  5. Marinera grytköttet i 1 dygn iaf minst över natten.
  6. Dag 2: Sätt ugnen på 175 grader.
  7. Skala potatisen.
  8. Skiva potatisen 1 cm tjocka skivor och lägg ett lager potatis i botten på en stor ugnsfast gryta, typ gjutjärnsgryta - gärna med tättslutande tungt lock.
  9. Häll av marinaden och spara den.
  10. Lägg ett lager med kött och lökblandningen över potatisen.
  11. Lägg ett till lager potatis och sedan kött och sedan potatis överst.
  12. Slå över marinaden och lägg på locket.
  13. Ställ köttgrytan längst ner i ugnen och låt gå i 3 timmar.
  14. Servera köttgrytan direkt ur grytan i skålar - gärna med nybakt lantbröd och färskost.
E-mail
Medel: 3.7 (3 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-10-23

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är matskribent samt kock sedan 25 år. 2003 skapade jag Receptfavoriter. Sedan dess har jag lagat, skrivet, fotograferat och lagt upp tusentals recept. Jag är utbildad kock i Marinen samt har en Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan. Vidare har jag ett WSET-diplom i drycker. Läs mer om mig och sidan. 

Laga en värmande höstgryta.

Låt en gryta puttra på spisen till middagen. Här hittar du alla mina grytor med kött, högrev, vilt, grönsaker, vegetariska, med lamm med mera - massor med förslag.

Läs mer

Napoleonbakelsens dag 17 november

Oklart varför denna dag finns men en så god bakelse tackar inte jag nej till. Frasiga lager med smördeg, grädde smaksatt med äppelmos och så fin rosa hallonglasyr på toppen - MUMSA!

Läs mer

Recept