Grillspett med fläskfilé

Introduktion och förberedelse

Grillspett med fläskfilé, paprika och champinjoner. Goda spett att grilla som har marinerats i soja, olja, vitlök, vinäger och örter.

Salvia, rosmarin och timjan ger köttet god smak men kan uteslutas.

Istället för fläskfilé blir det gott med skinkstek, fläskkarré eller annat mört fläskkött på spetten.

Rödlök och zucchini i klyftor passar också på spetten.

Istället för ketjap manis soja (som är en söt mild soja från Indonesien) kan du ta japansk ljus soja som Kikkoman eller någon msk vanlig kinesisk soja.

Spetten kan även stekas i ugnen på ugnsgaller över en ugnsplåt i 225 grader ca 20 minuter. Eller stekas i stekpanna eller grillpanna runt om i ca 15 minuter - täck dem under tiden med lock eller folie.

4 portioner grillspett med fläskfilé

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 12 min
  • Klart på: 22 min

Ingredienser

  • 500 gram fläskfilé
  • 0,5 dl ketchap manis soja eller ljus japansk soja (eller 1-2 msk kinesisk soja)
  • 4 msk olja
  • 0,5 tsk salt
  • 2 klyftor vitlök
  • 2 krm svartpeppar
  • 1 krm torkad salvia eller två färska blad
  • 2 krm torkad rosmarin eller en liten kvist färsk
  • 2 krm torkad timjan eller en kvist färsk
  • 3 msk rödvinsvinäger
  • 4 träspett eller metallspett (lägg träspett i blöt innan grillning)
  • 1 grön, röd eller gul paprika
  • 4 stora eller 8 mindre champinjoner

Tillagning

  1. Putsa bort den tjocka senan på fläskfilén.
  2. Dela filén på längden och sedan i 2 cm breda bitar.
  3. Lägg köttet i en bunke och tillsätt ketjap manis soja, olja, salt, pressad vitlök, svartpeppar, salvia, rosmarin, timjan och vinäger. Rör om.
  4. Marinera fläskköttet så länge du har tid. Ju längre det får marinera desto mer smak får köttet. Marinera förslagsvis i kylen övertäckt över natten eller nöj dig med ex. 20 minuter under tiden grillen blir varm. Det går också att grilla direkt.
  5. Tänd grillen.
  6. Skölj och skär paprika i bitar ca 3x3 cm stora.
  7. Rensa svampen. Dela stora svampar i halvor.
  8. Varva paprika, svamp och köttbitar på spetten.
  9. Grilla fläskfiléspetten på varje sida ca 3-4 minuter. Ha ej för hög värme så att de bränns innan köttet är genomstekt. Se till att köttet är genomstekt ända in till spettet. Du kan lägga spetten i lite folie några minuter på slutet om du ej kan sänka värmen på grillen.
  10. Ta upp och servera spetten. Strö gärna över lite flingsalt och nymalen svartpeppar vid servering.
E-mail
Medel: 4 (2 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 160 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-05-02

Författare:

Välkommen till mina receptfavoriter. Jag är matskribent samt kock med över 25 års erfarenhet samt en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. Här hittar du över 4000 recept jag provlagat, fotat och skrivit ner. Läs mer om mig.

Säsong för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta.

Läs mer

Recept och tips till midsommar

Jordgubbar, matjes, färskpotatis och gräddfil är klassiskt till midsommar. Sen kanske lite grill på det. Här är lite tips på klassisker samt passande rätter att fira sommaren med.

Läs mer