Grillspett med fläskfilé

Grillspett med fläskfilé, paprika och champinjoner.
Goda spett att grilla som har marinerats i soja, olja, vitlök, vinäger och örter.
Salvia, rosmarin och timjan ger köttet god smak men kan uteslutas.
Istället för fläskfilé blir det gott med skinkstek, fläskkarré eller annat mört fläskkött på spetten.
Rödlök och zucchini i klyftor passar också på spetten.
Istället för ketjap manis soja (som är en söt mild soja från Indonesien) kan du ta japansk ljus soja som Kikkoman eller någon msk vanlig kinesisk soja.
Spetten kan även stekas i ugnen på ugnsgaller över en ugnsplåt i 225 grader ca 20 minuter. Eller stekas i stekpanna eller grillpanna runt om i ca 15 minuter - täck dem under tiden med lock eller folie.

4 portioner grillspett med fläskfilé

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 12 min
  • Klart på: 22 min

Ingredienser

  • 500 gram fläskfilé
  • 0,5 dl ketchap manis soja eller ljus japansk soja (eller 1-2 msk kinesisk soja)
  • 4 msk olja
  • 0,5 tsk salt
  • 2 klyftor vitlök
  • 2 krm svartpeppar
  • 1 krm torkad salvia eller två färska blad
  • 2 krm torkad rosmarin eller en liten kvist färsk
  • 2 krm torkad timjan eller en kvist färsk
  • 3 msk rödvinsvinäger
  • 4 träspett eller metallspett (lägg träspett i blöt innan grillning)
  • 1 grön, röd eller gul paprika
  • 4 stora eller 8 mindre champinjoner

Tillagning

  1. Putsa bort den tjocka senan på fläskfilén.
  2. Dela filén på längden och sedan i 2 cm breda bitar.
  3. Lägg köttet i en bunke och tillsätt ketjap manis soja, olja, salt, pressad vitlök, svartpeppar, salvia, rosmarin, timjan och vinäger. Rör om.
  4. Marinera fläskköttet så länge du har tid. Ju längre det får marinera desto mer smak får köttet. Marinera förslagsvis i kylen övertäckt över natten eller nöj dig med ex. 20 minuter under tiden grillen blir varm. Det går också att grilla direkt.
  5. Tänd grillen.
  6. Skölj och skär paprika i bitar ca 3x3 cm stora.
  7. Rensa svampen. Dela stora svampar i halvor.
  8. Varva paprika, svamp och köttbitar på spetten.
  9. Grilla fläskfiléspetten på varje sida ca 3-4 minuter. Ha ej för hög värme så att de bränns innan köttet är genomstekt. Se till att köttet är genomstekt ända in till spettet. Du kan lägga spetten i lite folie några minuter på slutet om du ej kan sänka värmen på grillen.
  10. Ta upp och servera spetten. Strö gärna över lite flingsalt och nymalen svartpeppar vid servering.
E-mail
Medel: 3 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad på Restauranghögskolan i Grythyttan och har ett Advanced Certificate i drycker. Jag är medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine Pro, Slowfood och Sveriges Matskribenters Förening. 

Svart Fredag i köket

Fynda köksgrejer på Black Friday rean 2017. Var är det rea, på vad och vad ska man tänka på? Mitt tips är att titta efter lite dyrare köksgrejer som du kanske tänkt köpa ett tag eller julklappar. På Black fredag reas numer det mesta - allt från knivar till köksmaskiner. Och kanske dags att slå till på en Sous Vide cirkulator för dig som längtat efter det. 

Läs mer

Saftig babka med kanel- och valnötsfyllning

Här är det enkla receptet. 

Läs mer

Sponsrat

Massor med goda recept på kyckling

Nya favoriter och goda klassiker som grillad kyckling, kycklingspett, kycklingfilé, kycklinggrytor och soppor. Vi svenskar gillar kyckling i alla former - på 20 år har vi fördubblat konsumtionen.

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer