Grillspett med fläskfilé

Grillspett med fläskfilé, paprika och champinjoner. Goda spett att grilla som har marinerats i soja, olja, vitlök, vinäger och örter.

Salvia, rosmarin och timjan ger köttet god smak men kan uteslutas.

Istället för fläskfilé blir det gott med skinkstek, fläskkarré eller annat mört fläskkött på spetten.

Rödlök och zucchini i klyftor passar också på spetten.

Istället för ketjap manis soja (som är en söt mild soja från Indonesien) kan du ta japansk ljus soja som Kikkoman eller någon msk vanlig kinesisk soja.

Spetten kan även stekas i ugnen på ugnsgaller över en ugnsplåt i 225 grader ca 20 minuter. Eller stekas i stekpanna eller grillpanna runt om i ca 15 minuter - täck dem under tiden med lock eller folie.

4 portioner grillspett med fläskfilé

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 12 min
  • Klart på: 22 min

Ingredienser

  • 500 gram fläskfilé
  • 0,5 dl ketchap manis soja eller ljus japansk soja (eller 1-2 msk kinesisk soja)
  • 4 msk olja
  • 0,5 tsk salt
  • 2 klyftor vitlök
  • 2 krm svartpeppar
  • 1 krm torkad salvia eller två färska blad
  • 2 krm torkad rosmarin eller en liten kvist färsk
  • 2 krm torkad timjan eller en kvist färsk
  • 3 msk rödvinsvinäger
  • 4 träspett eller metallspett (lägg träspett i blöt innan grillning)
  • 1 grön, röd eller gul paprika
  • 4 stora eller 8 mindre champinjoner

Tillagning

  1. Putsa bort den tjocka senan på fläskfilén.
  2. Dela filén på längden och sedan i 2 cm breda bitar.
  3. Lägg köttet i en bunke och tillsätt ketjap manis soja, olja, salt, pressad vitlök, svartpeppar, salvia, rosmarin, timjan och vinäger. Rör om.
  4. Marinera fläskköttet så länge du har tid. Ju längre det får marinera desto mer smak får köttet. Marinera förslagsvis i kylen övertäckt över natten eller nöj dig med ex. 20 minuter under tiden grillen blir varm. Det går också att grilla direkt.
  5. Tänd grillen.
  6. Skölj och skär paprika i bitar ca 3x3 cm stora.
  7. Rensa svampen. Dela stora svampar i halvor.
  8. Varva paprika, svamp och köttbitar på spetten.
  9. Grilla fläskfiléspetten på varje sida ca 3-4 minuter. Ha ej för hög värme så att de bränns innan köttet är genomstekt. Se till att köttet är genomstekt ända in till spettet. Du kan lägga spetten i lite folie några minuter på slutet om du ej kan sänka värmen på grillen.
  10. Ta upp och servera spetten. Strö gärna över lite flingsalt och nymalen svartpeppar vid servering.
E-mail
Medel: 4 (2 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-08-12

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är matskribent samt kock sedan 25 år. 2003 skapade jag Receptfavoriter. Sedan dess har jag lagat, skrivet, fotograferat och lagt upp tusentals recept. Jag är utbildad kock i Marinen samt har en Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan. Vidare har jag ett WSET-diplom i drycker. Läs mer om mig och sidan. 

Laga en värmande höstgryta.

Låt en gryta puttra på spisen till middagen. Här hittar du alla mina grytor med kött, högrev, vilt, grönsaker, vegetariska, med lamm med mera - massor med förslag.

Läs mer

Napoleonbakelsens dag 17 november

Oklart varför denna dag finns men en så god bakelse tackar inte jag nej till. Frasiga lager med smördeg, grädde smaksatt med äppelmos och så fin rosa hallonglasyr på toppen - MUMSA!

Läs mer

Recept