Grillspett med fläskfilé

Grillspett med fläskfilé, paprika och champinjoner.
Goda spett att grilla som har marinerats i soja, olja, vitlök, vinäger och örter.
Salvia, rosmarin och timjan ger köttet god smak men kan uteslutas.
Istället för fläskfilé blir det gott med skinkstek, fläskkarré eller annat mört fläskkött på spetten.
Rödlök och zucchini i klyftor passar också på spetten.
Istället för ketjap manis soja (som är en söt mild soja från Indonesien) kan du ta japansk ljus soja som Kikkoman eller någon msk vanlig kinesisk soja.
Spetten kan även stekas i ugnen på ugnsgaller över en ugnsplåt i 225 grader ca 20 minuter. Eller stekas i stekpanna eller grillpanna runt om i ca 15 minuter - täck dem under tiden med lock eller folie.

4 portioner grillspett med fläskfilé

 • Förberedelse: 10 min
 • Tillagning: 12 min
 • Klart på: 22 min

Ingredienser

 • 500 gram fläskfilé
 • 0,5 dl ketchap manis soja eller ljus japansk soja (eller 1-2 msk kinesisk soja)
 • 4 msk olja
 • 0,5 tsk salt
 • 2 klyftor vitlök
 • 2 krm svartpeppar
 • 1 krm torkad salvia eller två färska blad
 • 2 krm torkad rosmarin eller en liten kvist färsk
 • 2 krm torkad timjan eller en kvist färsk
 • 3 msk rödvinsvinäger
 • 4 träspett eller metallspett (lägg träspett i blöt innan grillning)
 • 1 grön, röd eller gul paprika
 • 4 stora eller 8 mindre champinjoner

Tillagning

 1. Putsa bort den tjocka senan på fläskfilén.
 2. Dela filén på längden och sedan i 2 cm breda bitar.
 3. Lägg köttet i en bunke och tillsätt ketjap manis soja, olja, salt, pressad vitlök, svartpeppar, salvia, rosmarin, timjan och vinäger. Rör om.
 4. Marinera fläskköttet så länge du har tid. Ju längre det får marinera desto mer smak får köttet. Marinera förslagsvis i kylen övertäckt över natten eller nöj dig med ex. 20 minuter under tiden grillen blir varm. Det går också att grilla direkt.
 5. Tänd grillen.
 6. Skölj och skär paprika i bitar ca 3x3 cm stora.
 7. Rensa svampen. Dela stora svampar i halvor.
 8. Varva paprika, svamp och köttbitar på spetten.
 9. Grilla fläskfiléspetten på varje sida ca 3-4 minuter. Ha ej för hög värme så att de bränns innan köttet är genomstekt. Se till att köttet är genomstekt ända in till spettet. Du kan lägga spetten i lite folie några minuter på slutet om du ej kan sänka värmen på grillen.
 10. Ta upp och servera spetten. Strö gärna över lite flingsalt och nymalen svartpeppar vid servering.
E-mail
Medel: 3 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Säsong för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta. 

Läs mer

Smoothies - både gott och nyttigt

Frukt och bär går alltid hem i flytande form. Även hos de mest frukt och bär-vägrande personer. Så fram med mixern fixa läskande, nyttiga och goda smoothies. Gör en stor laddning vetja och ställ i kylen i en kanna. Vips så är den kalla goda smoothien slut och alla nyttigheter fick ni på köpet. 

Läs mer

Blanda egna drinkar och cocktails

Bli bartender för en kväll. Här är tips på hur du sätter upp en liten minibar hemma. Skippa raggargroggen och bjud på någon klassiker eller udda obskyr drink. Här är lite fakta, recept, utrustning och andra praktiska tips för att lyckas med cocktails hemma. 

Läs mer

Fixa en söt avslutning

Här är några enkla desserter alla kan laga och som kan förberedas i god tid. Och fortsätt inte med samma sura rödvin till desserten. Det är det enklaste knepet som finns att köpa ett sött gott vin till desserten för en garanterat lyckad avslutning på middagen.   

Läs mer