Grillspett med fläskfilé
Grillspett med fläskfilé, paprika och champinjoner. Goda spett att grilla och pensla med soja, olja, vitlök, vinäger och örter.
Salvia, rosmarin och timjan ger köttet god smak men kan uteslutas.
Tillagning
- Putsa bort den tjocka senan på fläskfilén.
- Dela filén på längden och sedan i 2 cm breda bitar.
- Blanda ketjap manis soja, olja, salt, pressad vitlök, svartpeppar, salvia, rosmarin, timjan och vinäger i en bunke. Rör om.
- Om du vill kan du marinera köttet. Ta undan hälften av marinaden. Lägg i fläskfilébitarna och marinera i resten av marinaden så länge du har tid. Ju längre det får marinera desto mer smak får köttet. Marinera förslagsvis några timmar innan i kylen eller några minuter tills grillen blivit varm.
- Tänd grillen.
- Skölj och skär paprika i bitar ca 3x3 cm stora.
- Rensa svampen. Dela stora svampar i halvor.
- Varva paprika, svamp och fläskfilébitar på spetten.
- Grilla fläskfiléspetten på varje sida ca 3-4 minuter. Pensla med marinaden under tiden. Lägg åt sidan några minuter på lägre värme att bli helt genomstekta. Ha ej för hög värme så att de bränns innan köttet är genomstekt. Se till att köttet är genomstekt ända in till spettet - skär ett snitt och kontrollera gärna innan servering. Du kan lägga spetten i lite folie några minuter på slutet om du ej kan sänka värmen på grillen.
- Ta upp och servera spetten med valfria tillbehör. Strö gärna över lite flingsalt och nymalen svartpeppar vid servering.
Varianter
- Istället för fläskfilé blir det gott med skinkstek, fläskkarré eller annat mört fläskkött på spetten.
- Rödlök och zucchini i klyftor passar också på spetten.
- Istället för ketjap manis soja (som är en söt mild soja från Indonesien) kan du ta japansk ljus soja som Kikkoman eller någon msk vanlig kinesisk soja.
- Spetten kan även stekas i ugnen på ugnsgaller över en ugnsplåt i 225 grader ca 20 minuter. Eller stekas i stekpanna eller grillpanna runt om i ca 15 minuter - täck dem under tiden med lock eller folie.
Uppskattat näringsvärde per portion: 160 kcal