Grillost och jordgubbssallad med bulgur

Introduktion och förberedelse

En matig sallad med grillost, jordgubbar och bulgur samt babyspenat, tomater, valnötter och pumpakärnor.

Passar som lätt middag, lunch eller som tillbehör till annat grillat eller på buffé.

Du kan steka eller grilla grillost, stekost eller halloumi till jordgubbssalladen.

Steker du osten kan du tärna den eller skiva den. Grillar du osten kan du skiva den eller trä på spett i tärningar.

Passa på när det finns svenska söta jordgubbar. Köp gärna en svensk grillost eller stekost men vanlig halloumi funkar såklart bra.

Koka gärna en större omgång bulgur så kan du spara undan det som blir över och ha kallt i kylen eller frysa in i påsar till en annan dag förslagsvis till en annan bulgursallad.

    Serveringsförslag

    • Salladen kan du servera som den är till lunch, middag eller som rätt på buffé.
    • Vill du ha något kött till så går det utmärkt - förslag är ugnstekt kyckling i bitar.
    • Ta fram grillen och grilla osten. Då kan man också grilla grönsaker som zucchini och paprika samt vidare grilla kycklingspett eller lax till eller annat du gillar.
    • Vill du ha en krämigare sås eller salladsdressing till så passar en frisk yoghurtsås med lime.

    Jordgubbs- och grillostsallad på fat
    Du kan steka eller grilla osten i tärningar, i skivor eller trä på spett. Du kan ta grillost, stekost eller halloumi. Rostade knapriga valnötter och pumpafrön ger en knaprig touch. Kokt bulgur gör att salladen mättar lite mer.

    Varianter

    Du kan variera ingredienserna som du vill. Valnötter och pumpafrön är valfritt. Några saker som jag tycker passar extra bra i denna sallad är:

    • Avokado - dela i grova bitar och vänd i en tsk citronsaft så de ej mörknar.
    • Valfri grönsallad, salladsmix eller salladsblandning.
    • Andra grönsaker som riven eller tärnad morot, riven zucchini, strimlad röd paprika, gröna sojabönor, kokta gröna ärtor, vaxbönor eller bondbönor.
    • Frukt som tärnat eller klyftat äpple, nektariner eller melon. Eller granatäpple.
    • Byt bulgur mot quinoa; svart, rött eller vanligt råris eller matvete.
    • Tillsätt kokta linser eller bönor - svarta, vita eller andra bönor funkar.
    • Ta balsamvinäger, äppelcidervinäger eller den vinäger du vill till dressingen.

    2 portioner grillostsallad med jordgubbar

    • Förberedelse: 20 min
    • Tillagning: 5 min
    • Klart på: 25 min

    Ingredienser

    • 1/2 dl okokt bulgur
    • 200 gram jordgubbar, ca 10 stycken
    • 100 gram grillost, stekost eller halloumi
    • 1 msk rapsolja
    • 6 körsbärstomater
    • 65 gram babyspenat eller grönsallad, en liten påse
    • 20 gram valnötter, ca 8 stycken
    • 2 msk pumpakärnor
    • DRESSING ELLER VINÄGRETTE: 2 msk vit balsamvinäger
    • 1 msk risvinäger
    • 3 msk olivolja
    • 1 tsk flytande honung
    • 2 krm flingsalt
    • 1 krm svartpeppar

    Tillagning

    1. Koka bulgur enligt paket. Koka upp 2 dl vatten i en kastrull, tillsätt bulgur samt ett halvt krm salt. Rör om. Koka i 12 minuter på låg värme under lock. Häll av vattnet. Låt stå i 5 minuter utan lock och dra.
    2. Sprid ut bulgur på ett serveringsfat eller lägg i en skål.
    3. Tärna eller skiva osten.
    4. Stek osten i rapsolja i en stekpanna några minuter på varje sida så den får färg. Osten kan också grillas i skivor i grillpanna eller på utegrill. Eller träs på grillspett i tärningar och grillas.
    5. Lägg osten med bulguren.
    6. Dela valnötter grovt.
    7. Rosta valnötter och pumpakärnor i några minuter i en torr stekpanna. Låt svalna något och tillsätt dem.
    8. Skölj tomater och dela dem. Tillsätt dem.
    9. Skölj och snoppa jordgubbar. Dela dem i bitar. Tillsätt dem.
    10. Skölj babyspenat eller grönsallad och tillsätt den.
    11. Blanda dressingen av olivolja, vit balsamvinäger, risvinäger, honung, salt och peppar i en skål.
    12. Skeda över dressingen och blanda runt lite försiktigt innan servering.
    E-mail
    Medel: 4.7 (3 röster)

    Uppskattat näringsvärde per portion: 387 kcal

    Publicerat: , Uppdaterat: 2019-07-04

    Författare:

    Välkommen till mina receptfavoriter. Jag är matskribent samt kock med över 25 års erfarenhet samt en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. Här hittar du över 4000 recept jag provlagat, fotat och skrivit ner. Läs mer om mig.