Marinerade kycklingspett

Introduktion och förberedelse

Marinerade kycklingspett på asiatiskt vis med ljus soja, lime, fisksås samt olja. Goda spett till det mesta. Passar utmärkt med exempelvis jordnötssås, yoghurtsås eller annan kall sås.

Kokt jasminris och grillade grönsaker som zucchini, paprika och rödlök passar också till.

Gör gärna en sås genom att göra en dubbel omgång av marinaden som du serverar för sig i en skål (marinera ej i denna - servera ej överbliven marinad som det varit rå kyckling i som sås).

Du kan grilla spetten eller steka dem under grill i ugnen.

6 portioner marinerade kycklingspett

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 18 min
  • Klart på: 38 min

Ingredienser

  • 12 träspett eller grillspett
  • 800 gram kycklingfilé eller urbenat kycklingkött
  • 1 lime
  • 0,5 dl ljus soja, japansk
  • 1 msk fisksås
  • 1 klyfta vitlök (valfritt)
  • 2 krm ingefära eller 1 tsk färsk hackad (valfritt)
  • 2 msk olja, ex. solrosolja
  • 3 krm svartpeppar
  • 0,5 tsk salt

Tillagning

  1. Lägg träspetten i vatten om du använder dessa. Grillspett i metall är bara att använda direkt såklart.
  2. Skär kycklingen i strimlor eller mindre kuber.
  3. Lägg i en skål.
  4. Tillsätt soja, lime, fisksås, olja, pressad vitlök, ingefära, olja och svartpeppar. Rör om och arbeta gärna in marinaden med handen (ev. med en plasthandske på). Låt gärna kycklingen marinera från några minuter upp till ett dygn övertäckta i kylen.
  5. Fördela kycklingbitarna jämnt på spetten och akta så du inte sticker dig. Ett tips är att dela upp kött till varje spett innan du trär på det.
  6. Salta spetten.
  7. Grilla spetten runt om i några minuter på varje sida tills de fått fin färg. Grilla sedan klart på lägre värme i ca 10 minuter eller stek klart i 10 minuter i 150 gradig ugn. Du kan också steka spetten i grillpanna eller stekpanna samt sedan eftersteka i ugnen på 150 grader i ca 10 minuter.
E-mail
Medel: 4.8 (4 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-10-03

Författare:

Välkommen till mina receptfavoriter. Jag är matskribent samt kock med över 25 års erfarenhet samt en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. Här hittar du över 4000 recept jag provlagat, fotat och skrivit ner. Läs mer om mig.

Följ på Youtube, Facebook och sociala medier

Prenumerera på min Youtube-kanal och kolla in mina receptfilmer. Följ på Facebook, Instagram och Pinterest för säsongstips och nya recept.

Läs mer

Gör din egen mozzarella

Gör din egen mozzarellaost från grunden. Det är lättare än man tror och den blir mycket god.

Läs mer

Recept