Marinerade kycklingspett
Introduktion och förberedelse
Marinerade kycklingspett på asiatiskt vis med ljus soja, lime, fisksås samt olja. Goda spett till det mesta.
Du kan grilla spetten eller steka dem under grill i ugnen.
Serveringsförslag
- Passar utmärkt med exempelvis jordnötssås, yoghurtsås eller annan kall sås.
- Kokt jasminris och grillade grönsaker som zucchini, paprika och rödlök passar också till.
- Fler förslag är kyckling med nudlar eller nudelsallad.
Extra sås med marinaden
Gör gärna en sås genom att göra en dubbel omgång av marinaden som du serverar för sig i en skål (marinera ej i denna - servera ej överbliven marinad som det varit rå kyckling i som sås).
Tillagning
- Lägg träspetten i vatten om du använder dessa. Grillspett i metall är bara att använda direkt såklart.
- Skär kycklingen i strimlor eller mindre kuber.
- Lägg i en skål.
- Tillsätt soja, lime, fisksås, olja, pressad vitlök, ingefära, olja och svartpeppar. Rör om och arbeta gärna in marinaden med handen (ev. med en plasthandske på). Låt gärna kycklingen marinera från några minuter upp till ett dygn övertäckta i kylen.
- Fördela kycklingbitarna jämnt på spetten och akta så du inte sticker dig. Ett tips är att dela upp kött till varje spett innan du trär på det.
- Salta spetten.
- Grilla spetten runt om i några minuter på varje sida tills de fått fin färg. Grilla sedan klart på lägre värme i ca 10 minuter eller stek klart i 10 minuter i 150 gradig ugn. Du kan också steka spetten i grillpanna eller stekpanna samt sedan eftersteka i ugnen på 150 grader i ca 10 minuter.
Uppskattat näringsvärde per portion: 195 kcal