Marinerade kycklingspett

Introduktion och förberedelse

Marinerade kycklingspett på asiatiskt vis med ljus soja, lime, fisksås samt olja. Goda spett till det mesta.

Du kan grilla spetten eller steka dem under grill i ugnen.

Serveringsförslag

Passar utmärkt med exempelvis jordnötssås, yoghurtsås eller annan kall sås.

Kokt jasminris och grillade grönsaker som zucchini, paprika och rödlök passar också till.

Extra sås med marinaden

Gör gärna en sås genom att göra en dubbel omgång av marinaden som du serverar för sig i en skål (marinera ej i denna - servera ej överbliven marinad som det varit rå kyckling i som sås).

6 portioner marinerade kycklingspett

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 18 min
  • Klart på: 38 min

Ingredienser

  • 12 träspett eller grillspett
  • 800 gram kycklingfilé eller urbenat kycklingkött
  • 1 lime
  • 0,5 dl ljus soja, japansk
  • 1 msk fisksås
  • 1 klyfta vitlök (valfritt)
  • 2 krm ingefära eller 1 tsk färsk hackad (valfritt)
  • 2 msk olja, ex. solrosolja
  • 3 krm svartpeppar
  • 0,5 tsk salt

Tillagning

  1. Lägg träspetten i vatten om du använder dessa. Grillspett i metall är bara att använda direkt såklart.
  2. Skär kycklingen i strimlor eller mindre kuber.
  3. Lägg i en skål.
  4. Tillsätt soja, lime, fisksås, olja, pressad vitlök, ingefära, olja och svartpeppar. Rör om och arbeta gärna in marinaden med handen (ev. med en plasthandske på). Låt gärna kycklingen marinera från några minuter upp till ett dygn övertäckta i kylen.
  5. Fördela kycklingbitarna jämnt på spetten och akta så du inte sticker dig. Ett tips är att dela upp kött till varje spett innan du trär på det.
  6. Salta spetten.
  7. Grilla spetten runt om i några minuter på varje sida tills de fått fin färg. Grilla sedan klart på lägre värme i ca 10 minuter eller stek klart i 10 minuter i 150 gradig ugn. Du kan också steka spetten i grillpanna eller stekpanna samt sedan eftersteka i ugnen på 150 grader i ca 10 minuter.
E-mail
Medel: 4.8 (4 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 195 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-09-04

Författare:

Jag är matskribent samt kock med en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. På denna sida delar jag med mig av tusentals olika recept för alla smaker - noviser som hemmakockar. Alla recept har jag provlagat, skrivit och fotat så att du ska kunna laga dem med bästa resultat hemma. Läs mer om mig.