Marinerade kycklingspett

Marinerade kycklingspett på asiatiskt vis med ljus soja, lime, fisksås samt olja. Goda spett till det mesta. Passar utmärkt med ex. jordnötssås, yoghurtsås eller annan kall sås. Ris och grillade grönsaker som zucchini, paprika och rödlök passar också till. Gör gärna en sås genom att göra en dubbel omgång av marinaden som du serverar för sig i en skål (marinera ej i denna - servera ej överbliven marinad som det varit rå kyckling i som sås).
Du kan grilla spetten eller steka dem under grill i ugnen.

6 portioner marinerade kycklingspett

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 18 min
  • Klart på: 38 min

Ingredienser

  • 12 träspett eller grillspett
  • 800 gram kycklingfilé eller urbenat kycklingkött
  • 1 lime
  • 0,5 dl ljus soja, japansk
  • 1 msk fisksås
  • 1 klyfta vitlök (valfritt)
  • 2 krm ingefära eller 1 tsk färsk hackad (valfritt)
  • 2 msk olja, ex. solrosolja
  • 3 krm svartpeppar
  • 0,5 tsk salt

Tillagning

  1. Lägg träspetten i vatten om du använder dessa. Grillspett i metall är bara att använda direkt såklart.
  2. Skär kycklingen i strimlor eller mindre kuber.
  3. Lägg i en skål.
  4. Tillsätt soja, lime, fisksås, olja, pressad vitlök, ingefära, olja och svartpeppar. Rör om och arbeta gärna in marinaden med handen (ev. med en plasthandske på). Låt gärna kycklingen marinera från några minuter upp till ett dygn övertäckta i kylen.
  5. Fördela kycklingbitarna jämnt på spetten och akta så du inte sticker dig. Ett tips är att dela upp kött till varje spett innan du trär på det.
  6. Salta spetten.
  7. Grilla spetten runt om i några minuter på varje sida tills de fått fin färg. Grilla sedan klart på lägre värme i ca 10 minuter eller stek klart i 10 minuter i 150 gradig ugn. Du kan också steka spetten i grillpanna eller stekpanna samt sedan eftersteka i ugnen på 150 grader i ca 10 minuter.
E-mail
Medel: 5 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad på Restauranghögskolan i Grythyttan och har ett Advanced Certificate i drycker. Jag är medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine Pro, Slowfood och Sveriges Matskribenters Förening. 

Svart Fredag i köket

Fynda köksgrejer på Black Friday rean 2017. Var är det rea, på vad och vad ska man tänka på? Mitt tips är att titta efter lite dyrare köksgrejer som du kanske tänkt köpa ett tag eller julklappar. På Black fredag reas numer det mesta - allt från knivar till köksmaskiner. Och kanske dags att slå till på en Sous Vide cirkulator för dig som längtat efter det. 

Läs mer

Saftig babka med kanel- och valnötsfyllning

Här är det enkla receptet. 

Läs mer

Sponsrat

Massor med goda recept på kyckling

Nya favoriter och goda klassiker som grillad kyckling, kycklingspett, kycklingfilé, kycklinggrytor och soppor. Vi svenskar gillar kyckling i alla former - på 20 år har vi fördubblat konsumtionen.

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer