Kokta bondbönor

Introduktion och förberedelse

Bondbönor eller favabönor är goda nykokta med olivolja, salt, svartpeppar samt vinäger eller i sallader, röror, grytor, salsor eller andra rätter som ex. bondbönsoppa. Bondbönorna kan också sparas i kylen eller frysas.

Istället för hela bondbönor kan du köpa frysta färdigkokta bönor - då räcker ca 400-500 gram. Även gröna sojabönor (som finns frysta) blir gott.

På engelska kallas bondbönor ofta favabeans - favabönor används dock sällan på svenska.

4 portioner kokta bondbönor

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 15 min

Ingredienser

  • 800 gram hela bondbönor med skal och allt
  • 1 tsk salt

Tillagning

  1. Bryt sönder bönskidorna och pilla ut bönorna samt lägg i en kastrull.
  2. Täck bönorna med vatten.
  3. Koka upp bönorna och koka i 10 minuter på medelvärme.
  4. Häll av bönorna i ett durkslag.
  5. Skölj dem gärna i kallt vatten eller lägg i en skål med vatten och is att kallna. Kyls bönorna så håller de den fina gröna färgen bättre.
  6. Skala bort den sista yttre hinnan runt bönorna. Sedan är bönorna klara att ätas, användas i matlagning, sparas i kyl eller frys till senare.
E-mail
Medel: 4.1 (15 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-08-07

Författare:

Jag är matskribent samt kock med en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. På denna sida delar jag med mig av tusentals olika recept för alla smaker - noviser som hemmakockar. Alla recept har jag provlagat, skrivit och fotat så att du ska kunna laga dem med bästa resultat hemma. Läs mer om mig.