Kokta bondbönor

Bondbönor eller favabönor som skalas och kokas blir gott och nyttigt.

På engelska kallas bondbönor ofta favabeans. Favabönor kan man säga på svenska också men är inte så vanligt.

4 portioner kokta bondbönor

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 15 min

Ingredienser

  • 800 gram hela bondbönor med skal och allt
  • 1 tsk salt

Tillagning

  1. Bryt sönder bönskidorna och pilla ut bönorna samt lägg i en kastrull.
  2. Täck bönorna med vatten.
  3. Koka upp bönorna och koka i 10 minuter på medelvärme.
  4. Häll av bönorna i ett durkslag.
  5. Skölj dem gärna i kallt vatten eller lägg i en skål med vatten och is att kallna. Kyls bönorna så håller de den fina gröna färgen bättre.
  6. Skala bort den sista yttre hinnan runt bönorna. Sedan är bönorna klara att ätas, användas i matlagning, sparas i kyl eller frys till senare.
Skalade och oskalade råa bondbönor
Skala bondbönorna och koka dem sedan - gott och nyttigt till det mesta.
Bondbönorna är goda i sallad, grytor, som soppa eller frys in att ta fram när du önskar.
https://receptfavoriter.se/recept/kokta-bondboenor.html

Serveringsförslag

Varianter

Istället för hela bondbönor kan du köpa frysta färdigkokta bönor - då räcker ca 400-500 gram.

Även gröna sojabönor (som finns frysta) blir goda att koka och använda på liknande sätt.

E-mail
Medel: 3.9 (33 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 102 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2020-12-03

Tillbehör och liknande: