Kokta bondbönor

Introduktion och förberedelse

Bondbönor eller favabönor är goda nykokta med olivolja, salt, svartpeppar samt vinäger eller i sallader, röror, grytor, salsor eller andra rätter som ex. bondbönsoppa.

De kokta bondbönorna kan också sparas i kylen eller frysas.

Istället för hela bondbönor kan du köpa frysta färdigkokta bönor - då räcker ca 400-500 gram. Även gröna sojabönor (som finns frysta) blir gott.

På engelska kallas bondbönor ofta favabeans. Favabönor kan man säga på svenska också men är inte så vanligt.

4 portioner kokta bondbönor

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 15 min

Ingredienser

  • 800 gram hela bondbönor med skal och allt
  • 1 tsk salt

Tillagning

  1. Bryt sönder bönskidorna och pilla ut bönorna samt lägg i en kastrull.
  2. Täck bönorna med vatten.
  3. Koka upp bönorna och koka i 10 minuter på medelvärme.
  4. Häll av bönorna i ett durkslag.
  5. Skölj dem gärna i kallt vatten eller lägg i en skål med vatten och is att kallna. Kyls bönorna så håller de den fina gröna färgen bättre.
  6. Skala bort den sista yttre hinnan runt bönorna. Sedan är bönorna klara att ätas, användas i matlagning, sparas i kyl eller frys till senare.
E-mail
Medel: 4.2 (16 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 102 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2020-04-14

Liknande recept: