Kokta bondbönor
Bondbönor eller favabönor som skalas och kokas blir gott och nyttigt.
På engelska kallas bondbönor ofta favabeans. Favabönor kan man säga på svenska också men är inte så vanligt.
Tillagning
- Bryt sönder bönskidorna och pilla ut bönorna samt lägg i en kastrull.
- Täck bönorna med vatten.
- Koka upp bönorna och koka i 10 minuter på medelvärme.
- Häll av bönorna i ett durkslag.
- Skölj dem gärna i kallt vatten eller lägg i en skål med vatten och is att kallna. Kyls bönorna så håller de den fina gröna färgen bättre.
- Skala bort den sista yttre hinnan runt bönorna. Sedan är bönorna klara att ätas, användas i matlagning, sparas i kyl eller frys till senare.
Serveringsförslag
- Favabönorna är goda som grönsakstillbehör som de är nykokta med lite smör eller olivolja, salt och svartpeppar.
- Eller som bondbönsallad med fetaost eller tomatsallad.
- Använd och mixa till naturell bondbönsoppa eller soppa med bondbönor, broccoli och potatis.
- Tillsätt till grytor, blanda i pytt eller bondbönspanna.
- Mixa till röror eller bondbönspesto.
- De kokta bondbönorna kan också sparas i kylen eller frysas.
Varianter
Istället för hela bondbönor kan du köpa frysta färdigkokta bönor - då räcker ca 400-500 gram.
Även gröna sojabönor (som finns frysta) blir goda att koka och använda på liknande sätt.
Uppskattat näringsvärde per portion: 102 kcal