Grillade sojaburgare
Grillade vegana sojaburgare - mitt förslag på servering i hamburgerbröd med goda tillbehör.
Tillagning
- PICKLAD RÖDLÖK: Skala och dela rödlöken. Skär den i strimlor och lägg i en stor bunke. Tillsätt salt, socker och vinäger eller ättika. Massera löken någon minut så att den mjuknar och vätskar sig.
- Ställ löken övertäckt i kylen. Den går även att äta direkt men blir godast efter minst en timme. Kan förvaras i kylen någon vecka.
- VEGANSK COLESLAW: Ta bort yttersta bladet på kålen. Skär den i grova klyftor och skär bort stammen. Strimla vitkålen med kniv, rivjärn eller matberedare. Lägg i en stor skål. Tillsätt salt och vänd runt.
- Skala och riv eller strimla morötterna. Skala och finriv eller finhacka ingefära. Lägg med kålen.
- Tillsätt socker och svartpeppar. Massera in salt och socker några minuter så att kålen mjuknar och vätskar sig.
- Tillsätt vegansk majonnäs och rör ihop till en röra. Smaka av med salt, peppar och socker. Förvara i kylen till servering. Kan förberedas dagen innan.
- Tänd grillen. Tina frysta vegoburgare om du köpt det.
- Förbered tillbehör som picklad rödlök, vegansk coleslaw, skölj och dela sallad i två delar samt skölj och skiva tomat eller annat du vill ha i.
- Grilla burgarna några minuter på båda sidor tills de har fin färg och är genomvarma.
- Grilla bröden så de blir varma och lätt rostade utan att brännas.
- SERVERING: Duka upp allt i skålar och på fat. Burgarna och bröden kan du lägga åt sidan på grillen att hålla varma till servering. Eller lägg upp och servera direkt på fat.
- Så här gjorde jag mina burgare: Först tog jag någon msk ketchup på underdelen av brödet; vidare två delade blad romansallad, några msk coleslaw, 2 skivor tomat, någon msk picklad rödlök och sist hamburgerbrödets överdel.
Serveringsförslag
- På min sojaburgare hade jag ketchup, romansallad, vegansk coleslaw, skivad tomat samt picklad rödlök.
- Förbered gärna vegansk majonnäs till coleslaw. Eller köp majonnäs utan ägg.
- Istället för köpta hamburgerbröd kan du baka egna bröd.
- Andra saker som passar att fylla i burgarna är: vegansk hamburgerdressing, srirachamajo, guacamole, strimlad rödlök, saltgurka, kimchi, grillad skivad aubergine, paprika och/eller zucchini, strimlad isbergssallad, ärtskott, blandad grönsallad med mera.
- Några matiga tillbehör är klyftpotatis, grillad majs eller couscoussallad. Vidare passar festligare rostad potatis med örtolja eller pommes till. Då kan en hamburgare per portion räcka - bra om man vill dryga ut burgarna med billigare tillbehör.
Marinad
Du kan pensla med en marinad av ketjap manis eller annan valfri köpt eller hemgjord BBQ-marinad om du vill ha mer smak på burgarna.
Val av burgare
Du kan ta valfria veganska hamburgare - jag tog Anammas frysta vegoburgare som jag tycker är goda och prisvärda samt håller ihop bra på grillen. Fler förslag är burgare med tempeh - som dessa med Lupin Burger.
Kan förberedas
Picklad rödlök och coleslaw kan du förbereda i god tid och ha i kylen. Förslagsvis dagen innan.
Portionsberäkning
Här har jag räknat två burgare per portion men har ni tillbehör som klyftpotatis vid sidan så kan en burgare räcka.
Uppskattat näringsvärde per portion: 352 kcal