Chili con soja

Introduktion och förberedelse

Chili con soja - en chiligryta med sojafärs eller vegofärs, tre sorters bönor, olika chili, paprika och färsk koriander med mera.

En vegan och vegetarisk variant på chili con carne med sojafärs.

Jag använde fryst sojafärs - vegofärs - från Anamma men annan sojafärs går också bra. Quornfärs funkar också men är ej vegan.

Laga gärna grytan dagen innan så blir den extra god om den får stå och få smak i kylen.

Godast med hemkokta bönor

Godast blir grytan med hemkokta bönor. Jag köpte tre paket på 500 gram av varje sort - adzukibönor, vita små bönor och svarta bönor. Du kan såklart ta valfria sorters bönor.

Bönorna la jag i blöt två dagar innan och kokade dem dagen innan. Använde 2,5 dl av varje sorts bönor till grytan. Resten frös jag in till en annan dag.

Av ett paket bönor på 500 gram får du ut 1,5 liter kokta bönor. Koktider för olika bönor hittar du här.

Olika chili för komplex smak

Jag öste på med lite olika chilisorter som ger olika hetta samt rökt paprikapulver för lite mer mustig smak. Du behöver ej ha så många chilisorter men det blir gott. Du kan ta de chilisorter du gillar och har tillgång till. Inventera lite i kryddskåpet vet jag.

Jag tog anchochili, chiliflakes och chipotle på pulver samt färsk hackad chili och en torkad rökt morita-chili samt juserade hettan med tabasco på slutet.

Chili con soja med tillbehör
Chili con soja - med sojafärs eller vegofärs samt tre sorters bönor - toppad med tärnad paprika, färsk koriander och smaksatt med massor med god chili. Surdegsbröd och/eller ris passar till samt Oatly Fraiche om man vill ha lite krämig topping.

Serveringsförslag

Gott till är bröd som surdegsbröd eller annat valfritt bröd. Vidare kan du ha råris, ris som basmatiris, matvete eller bulgur till.

En grönsallad - förslagsvis isbergssallad med skivad rödlök är gott till.

Vidare kan man ha gräddfil, matyoghurt, smetana, crème fraiche eller Oatly Fraiche till att klicka på vid servering.

4 portioner Chili con soja

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 35 min

Ingredienser

  • 300 gram sojafärs eller vegofärs
  • 1 gul lök
  • 1 klyfta vitlök
  • 4 msk solrosolja, majsolja eller rapsolja
  • 1 dl tomatpuré
  • 1 torkad hel morita chili
  • 1 färsk röd spansk chilifrukt
  • 2 krm ancho chilipulver
  • 1/2 tsk chiliflakes
  • 2 krm chipotle chilipulver eller cayenne
  • 1 tsk rökt paprikapulver
  • 2 krm malen spiskummin
  • 0,5 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar
  • 1 tsk socker
  • 2,5 dl kokta adzuki bönor eller 1 burk färdigkokta bönor
  • 2,5 dl kokta svarta bönor eller 1 burk färdigkokta bönor
  • 2,5 dl kokta vita små bönor eller 1 burk färdigkokta bönor
  • 1 burk krossade tomater
  • 1 dl hackad färsk koriander eller 1/2 fryst hackad koriander
  • 2 paprikor, förslagsvis en gul och en röd
  • 1 tsk tabasco

Tillagning

  1. Börja koka råris som tar 40 minuter om du vill ha det till.
  2. Lägg torkad chili i blöt i en glas med vatten.
  3. Hacka lök och finhacka vitlök. Skölj, dela och kärna ur samt finhacka färsk chili.
  4. Fräs lök, vitlök och färsk chili i oljan i en kastrull eller gryta.
  5. Tillsätt vegofärsen, olika chilipulver, rökt paprikapulver, spiskummin, salt, svartpeppar och tomatpuré. Fräs någon minut under omrörning.
  6. Tillsätt bönor och rör runt.
  7. Tillsätt krossade tomater, tabasco samt 4 dl vatten. Koka upp under omrörning.
  8. Hacka den torkade blötlagda morita chilin och blanda ner den i grytan.
  9. Börja basmatiris eller matvete eller annat tillbehör du vill ha.
  10. Koka chiligrytan på medelvärme i cirka 20 minuter på låg värme under lock.
  11. Smaka av grytan med socker, hackad färsk eller fryst koriander, salt samt tabasco för att justera hettan.
  12. Tärna paprikan och vänd i den på slutet eller strö över som garnering.
  13. Gott till är kokt ris, råris, matvete eller bara ett surdegsbröd. Garnera gärna med en klick Oalty fraiche och mer färsk eller fryst koriander.
E-mail
Medel: 5 (2 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 359 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2020-05-25