Rostad potatis med örtolja

Introduktion och förberedelse för tillagning

Gott och enkelt med delikatesspotatis rostade med olja och frysta hackade örter.

Istället för delikatesspotatis kan du köpa vanlig potatis av fast sort. Om de har fint skal är det bara att skrubba dem och dela i grova bitar. Putsa bort fula delar. Eller använda färskpotatis - skölj och skrubba dem rena.

Det finns frysta hackade örter som jag använt i detta recept. Det är enkelt och smidigt. Räkna 20 gram vilket är ca ett halvt paket (som är 35 gram) av varje sort nedan. Lägg tillbaka resten i frysen till annat.

Istället för frysta örter kan du ta färska såklart. Räkna då ca 0,5 dl hackad persilja, 2 msk hackad timjan, 2 msk hackad rosmarin och 1 dl hackad basilika.

En pressad vitlök ger också god smak på potatisen om man gillar vitlök.

6 portioner rostad potatis med örtolja

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 25 min
  • Klart på: 30 min

Ingredienser

  • 1,3 kg potatis som delikatesspotatis eller små potatisar av fast sort
  • 4 msk majsolja eller rapsolja
  • 0,5 tsk salt
  • 2 krm svartpeppar
  • 20 gram frysta örter provencale
  • 1 dl olivolja
  • 20 gram fryst hackad persilja
  • 20 gram fryst hackad basilika

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 225 grader.
  2. Skölj potatisen och skär ev. bort fula delar.
  3. Dela potatisarna på längden i halvor.
  4. Lägg i en långpanna med höga kanter.
  5. Blanda majsolja eller rapsolja med örter provencale samt salt och peppar.
  6. Häll över potatisen och blanda runt.
  7. Vänd på potatisarna så att skalet är nedåt och snittytan uppåt.
  8. Ugnsrosta potatisen i mitten av ugnen i ca 25 minuter. De ska ha fin färg och vara mjuka inuti. Smaka gärna på en potatishalva så att den är färdig.
  9. Ta ut potatisen.
  10. Blanda olivolja med hackad persilja samt basilika.
  11. Ringla örtoljan över potatisen och blanda runt.
  12. Smaka av potatisen med lite flingsalt om det behövs.
  13. Rostad potatis med örtolja är klar att servera.
E-mail
Medel: 3.3 (3 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-08-15

Författare:

Välkommen till mina receptfavoriter. Jag är matskribent samt kock med över 25 års erfarenhet samt en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. Här hittar du över 4000 recept jag provlagat, fotat och skrivit ner. Läs mer om mig.