Rostad potatis med örtolja
Gott och enkelt med delikatesspotatis rostade med olja och frysta hackade örter.
Tillagning
- Sätt ugnen på 225 grader.
- Skölj potatisen och skär ev. bort fula delar.
- Dela potatisarna på längden i halvor.
- Lägg i en långpanna med höga kanter.
- Blanda majsolja eller rapsolja med örter provencale samt salt och peppar.
- Häll över potatisen och blanda runt.
- Vänd på potatisarna så att skalet är nedåt och snittytan uppåt.
- Ugnsrosta potatisen i mitten av ugnen i ca 25 minuter. De ska ha fin färg och vara mjuka inuti. Smaka gärna på en potatishalva så att den är färdig.
- Ta ut potatisen.
- Blanda olivolja med hackad persilja samt basilika.
- Ringla örtoljan över potatisen och blanda runt.
- Smaka av potatisen med lite flingsalt om det behövs.
- Rostad potatis med örtolja är klar att servera.
Val av potatis
Istället för delikatesspotatis kan du köpa vanlig potatis av fast sort. Om de har fint skal är det bara att skrubba dem och dela i grova bitar. Putsa bort fula delar.
Eller använda färskpotatis - skölj och skrubba dem rena.
Val av örter
Det finns frysta hackade örter som jag använt i detta recept. Det är enkelt och smidigt. Räkna 20 gram vilket är ca ett halvt paket (som är 35 gram) av varje sort nedan. Lägg tillbaka resten i frysen till annat.
Istället för frysta örter kan du ta färska såklart. Räkna då ca 0,5 dl hackad persilja, 2 msk hackad timjan, 2 msk hackad rosmarin och 1 dl hackad basilika.
Med vitlök
En pressad vitlök ger också god smak på potatisen om man gillar vitlök.
Uppskattat näringsvärde per portion: 376 kcal