Rostad potatis med örtolja

Gott och enkelt med delikatesspotatis rostade med olja och frysta hackade örter.

Istället för delikatesspotatis kan du köpa vanlig potatis av fast sort. Om de har fint skal är det bara att skrubba dem och dela i grova bitar. Putsa bort fula delar. Eller använda färskpotatis - skölj och skrubba dem rena.

Det finns frysta hackade örter som jag använt i detta recept. Det är enkelt och smidigt. Räkna 20 gram vilket är ca ett halvt paket (som är 35 gram) av varje sort nedan. Lägg tillbaka resten i frysen till annat.

Istället för frysta örter kan du ta färska såklart. Räkna då ca 0,5 dl hackad persilja, 2 msk hackad timjan, 2 msk hackad rosmarin och 1 dl hackad basilika.

En pressad vitlök ger också god smak på potatisen om man gillar vitlök.

6 portioner rostad potatis med örtolja

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 25 min
  • Klart på: 30 min

Ingredienser

  • 1,3 kg potatis som delikatesspotatis eller små potatisar av fast sort
  • 4 msk majsolja eller rapsolja
  • 0,5 tsk salt
  • 2 krm svartpeppar
  • 20 gram frysta örter provencale
  • 1 dl olivolja
  • 20 gram fryst hackad persilja
  • 20 gram fryst hackad basilika

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 225 grader.
  2. Skölj potatisen och skär ev. bort fula delar.
  3. Dela potatisarna på längden i halvor.
  4. Lägg i en långpanna med höga kanter.
  5. Blanda majsolja eller rapsolja med örter provencale samt salt och peppar.
  6. Häll över potatisen och blanda runt.
  7. Vänd på potatisarna så att skalet är nedåt och snittytan uppåt.
  8. Ugnsrosta potatisen i mitten av ugnen i ca 25 minuter. De ska ha fin färg och vara mjuka inuti. Smaka gärna på en potatishalva så att den är färdig.
  9. Ta ut potatisen.
  10. Blanda olivolja med hackad persilja samt basilika.
  11. Ringla örtoljan över potatisen och blanda runt.
  12. Smaka av potatisen med lite flingsalt om det behövs.
  13. Rostad potatis med örtolja är klar att servera.
E-mail
Medel: 4 (2 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-08-15

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är matskribent samt kock sedan 25 år. 2003 skapade jag Receptfavoriter. Sedan dess har jag lagat, skrivet, fotograferat och lagt upp tusentals recept. Jag är utbildad kock i Marinen samt har en Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan. Vidare har jag ett WSET-diplom i drycker. Läs mer om mig och sidan. 

Laga ett paket färsk gnocchi

Färsk gnocchi går lätt och snabbt att laga. Prova en vegetarisk variant fin Portabello-svamp i krämig sås eller laga med torsk eller pancetta (fläsk) och spenat. Med filmer!

Läs mer

Recept

Prova en pokebowl

Laga en pokebowl till middag och ta resterna till matlådan. En skål med ris, grönsaker och smaker från Japan och Hawaii. Kan varieras med det du gillar. Blir vegetarisk med tofu. Med film!

Läs mer

Recept

Laga en smarrig lasagne

Hemlagad lasagne är mångas favorit - inte bara katten Gustafs. Glöm köpe-lasagne och laga egen istället.

Läs mer

Massor med goda recept på kyckling

Nya favoriter och goda klassiker som grillad kycklingfilé, kyckling i ugnen eller helstekt kyckling; kyckling på spett, i grytor, pajer och soppor.

Läs mer