Ugnsstekt majskyckling med Ketjap Manis

Introduktion och förberedelse

Ugnsstekt majskyckling med Ketjap Manis och örter. Här stekt som en kycklinghalva.

Ketjap Manis är en söt mörk sojasås från Indonesien som passar mycket bra att pensla stekt kyckling med.

Portionsberäkning

Här recept på en kycklinghalva som räcker till två hungriga personer eller 3 mindre hungriga - lite beroende på storlek på kyckling förstås. Ska du laga till fyra eller fler kan du köpa en hel kyckling och dela på samt steka som halvor eller i styckad i delar.

Val av kyckling

Istället för majskyckling kan du ta annan färsk svensk kyckling gärna krav-märkt kyckling. Eller Brösarpskyckling eller helgkyckling.

Serveringsförslag

Jag hade klyftpotatis som tillbehör samt gjorde en god linssallad med svarta linser och balsamvinäger till. Men man kan även ha andra tillbehör som svampsås och hasselbackspotatis. Eller valfritt tillbehör.

Stekt kycklinghalva med Ketjap Manis och örter med tillbehör.
Ugnsstekt majskyckling med Ketjap Manis och örter. Här stekt som en kycklinghalva och serverad med klyftpotatis samt en linssallad.

2-3 portioner ugnsstekt majskyckling

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 45 min
  • Klart på: 50 min

Ingredienser

  • 1 halva majskyckling, 1 kg
  • Marinad: 3 msk Ketjap Manis söt mörk soja
  • 2 msk smör
  • 1 tsk färsk hackad rosmarin eller 1 krm torkad rosmarin
  • 2 kvistar färsk timjan eller 1 krm torkad timjan (valfritt
  • 2 blad färsk salvia eller 1 krm torkad salvia (valfritt)
  • 2 krm salt
  • 1 krm svartpeppar

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 175 grader vanlig ugn.
  2. Lägg kycklingen med skinnet upp i en ugnsfast stekpanna eller form.
  3. Smält smör i mikron eller kastrull. Blanda med ketjap manis i en kopp.
  4. Salta och peppra kycklingen. Pensla den med hälften av marinaden och strö på hälften av örterna. Sätt in kycklingen i mitten av ugnen.
  5. Stek kycklingen i 45 minuter. Ta ut och pensla med resten av marinaden och på med resten av örterna efter halva tiden.
  6. Ta ut när kycklingen är genomstekt. Skär ett snitt in mot benet och se så att köttsaften är klar och benet lätt lossnar. Eller kolla gärna med en stektermometer att innertemperaturen är 70-75 grader.
  7. Ta ut och servera med önskade tillbehör. Tips vid servering är att skära loss låret och dela i två delar, skära bort vingen som en del samt skära ut bröstet och dela i några delar.
E-mail
Medel: 4.5 (2 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 421 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-11-11

Författare:

Jag är matskribent samt kock med en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. På denna sida delar jag med mig av tusentals olika recept för alla smaker - noviser som hemmakockar. Alla recept har jag provlagat, skrivit och fotat så att du ska kunna laga dem med bästa resultat hemma. Läs mer om mig.