Champinjonsås

En lättlagad och god champinjonsås med grädde, grönsaksbuljong, crème fraiche, maizenaredning och en skvätt soja.

Såsen passar till det mesta ex. grillad kyckling med kokt potatis och kokta gröna bönor eller blandat grönsakstillbehör.

Du kan använda vanliga champinjoner, skogschampinjoner, kastanjechampinjoner eller portabello eller annan matsvamp. Vidare kan man ersätta färska champinjoner med champinjoner på burk - räkna ca 3 dl burksvamp.

Varianter:

  • Fräs med 1/2 dl hackad lök som schalotten eller gul lök samt en halv klyfta vitlök med svampen.
  • Smaksätt med någon tsk Dijonsenap, 1 krm timjan, rosmarin eller dragon; 15 gram messmör; några droppar tryffelolja; något krm rödpeppar, grönpeppar; en tsk vinbärs gelé eller något krm chiliflakes - är några förslag som passar med svampsmaken.
  • Vegan champinjonsås gör du med mjölkfritt margarin samt sojagrädde eller Oalty Imat.
  • Laktostfri kan du laga med mjölkfritt smör samt laktosfri grädde.
  • Glutenfri är såsen med ljus maizenaredning.

Svampsås med bottenredning:

Det finns två sätt att reda såsen. Som nedan med toppredning med några msk ljus maizenaredning eller så kan du bottenreda den genom att fräsa två msk vetemjöl med svampen i början och sedan rör i vätskan lite i taget.

4 portioner champinjonsås

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 20 min

Ingredienser

  • 100 gram färska champinjoner eller skogschampinjoner, cirka 6-8 stycken
  • 30 gram smör
  • 2 dl vatten
  • 1 tärning grönsaksbuljong
  • 2,5 msk ljus maizenaredning
  • 2 dl vispgrädde
  • 1 krm salt
  • 1/2 krm nymalen svartpeppar
  • 1 tsk ljus kinesisk soja eller 1 msk ljus soja ex. Kikkoman
  • 1 msk créme fraihce
  • 3 msk hackad persilja till garnering (valfritt)

Tillagning

  1. Rensa och hacka svampen i små bitar.
  2. Stek svampen i smör i en stekpanna cirka 3 minuter. Rör och bryn dem. Salta och peppra under tiden.
  3. Koka upp vatten i en såskastrull. Tillsätt och rör ut grönsaksbuljongen.
  4. Tillsätt svampen till buljongen samt koka upp.
  5. Rör i ljus maizenaredning och få ett uppkok.
  6. Tillsätt grädde och koka upp.
  7. Rör i en klick crème fraiche.
  8. Smaka av med soja.
  9. Garnera gärna såsen med hackad persilja.
E-mail
Medel: 3.9 (21 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-07-16

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är matskribent samt kock sedan 25 år. 2003 skapade jag Receptfavoriter. Sedan dess har jag lagat, skrivet, fotograferat och lagt upp tusentals recept. Jag är utbildad kock i Marinen samt har en Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan. Vidare har jag ett WSET-diplom i drycker. Läs mer om mig och sidan. 

Napoleonbakelsens dag 17 november

Oklart varför denna dag finns men en så god bakelse tackar inte jag nej till. Frasiga lager med smördeg, grädde smaksatt med äppelmos och så fin rosa hallonglasyr på toppen - MUMSA!

Läs mer

Recept

Mexikansk streetfood

Mexikansk gatumat gillar jag skarpt - gott, nyttigt och så starkt man vill ha det. Tacomys och Texmex-buffé har sin charm - när du vill prova lite mer Mexikansk mat och laga från grunden med långstekt kött, salsor, guacamole, tostadas, chilisåser och annat gott så hittar du recept och tips här.

Läs mer