Champinjonsås

Champinjonsås eller sås med champinjoner. God klassisk champinjonsås med grädde och svamp. Såsen passar till det mesta ex. grillad kyckling med kokt potatis och kokta gröna bönor eller blandat grönsakstillbehör

Istället för 1-2 schalottenlökar kan du hacka en halv gul lök. Man kan också ha en pressad klyfta vitlök i såsen. man kan också skippa lök och vitlök helt om man vill.

Vidare passar Dijonsenap, hackad persilja, torkad dragon, mesost, tryffelolja, rödpeppar, svartpeppar, grönpeppar, svartvinbärs gelé, chiliflakes och grönsaksbuljongtärning att smaksätta champinjonsås med. 

Du kan använda vanliga champinjoner, kastanjechampinjoner eller portabello eller annan matsvamp. Vidare kan man ersätta färska champinjoner med champinjoner på burk - räkna ca 3 dl burksvamp.

4 portioner champinjonsås

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 20 min

Ingredienser

  • 5 dl färska champinjoner
  • 0,5 dl hackad schalottenlök
  • 50 g smör
  • 2 msk vetemjöl
  • 3 dl mjölk
  • 2 dl vispgrädde
  • 2 krm salt
  • 1 krm nymalen vitpeppar
  • 1 krm timjan (valfritt)
  • 1 krm torkad rosmarin (valfritt)
  • 3 msk hackad persilja (valfritt)
  • 1 msk ljus soja ex. Kikkoman eller en halv tsk kinesisk soja (valfritt)

Tillagning

  1. Rensa och grovhacka svampen.
  2. Stek svampen i en stekpanna med höga kanter eller kastrull (utan fett) och rör då och då tills nästan all vätska ångat bort - det tar några minuter.
  3. Skala och hacka under tiden löken fint.
  4. Tillsätt smör och hackad lök till svampen och fräs någon minut.
  5. Strö vetemjöl över och rör ut mjölet.
  6. Häll i mjölk under omrörning och koka upp.
  7. Tillsätt grädde, timjan, rosmarin samt hackad persilja och rör om.
  8. Låt sedan champinjonssåsen koka på medelvärme i minst 5 minuter - rör då och då.
  9. Om du vill kan du mixa champinjonsåsen med en stavmixer. Du kan förslagsvis plocka upp några hela bitar champinjon och sedan mixa resten och sedan lägga tillbaks champinjonbitarna.
  10. Smaka av champinjonsåsen med salt och peppar samt en skvätt soja. Champinjonsåsen är klar att servera.
E-mail
Medel: 4 (10 röster)

Kockens bästa grilltips

Varför smakar just grillad mat smakar så gott? Här hittar du svaret samt några av mina favoriter på grillen - marinader, såser, förrätter, grillspett, helgrillat och vilka andra goda tillbehör som passar. 

Läs mer

Smörgåstårta åt alla konfirmander

En stor smörgås klädd för fest - smörgåstårtan - är en klassiker som nästan alltid gör succé. På festen, buffén eller kafferepet. Kan förberedas i god tid och pyntas med allt från lyxiga delikatesser till billigare råvaror.  

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer

Dax för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta. 

Läs mer