Champinjonsås
En lättlagad och god champinjonsås med grädde, grönsaksbuljong, crème fraiche, maizenaredning och en skvätt soja.
Tillagning
- Rensa och hacka svampen i små bitar.
- Stek svampen i smör i en stekpanna cirka 3 minuter. Rör och bryn dem. Salta och peppra under tiden.
- Koka upp vatten i en såskastrull. Tillsätt och rör ut grönsaksbuljongen.
- Tillsätt svampen till buljongen samt koka upp.
- Rör i ljus maizenaredning och få ett uppkok.
- Tillsätt grädde och koka upp.
- Rör i en klick crème fraiche.
- Smaka av med soja.
- Garnera gärna såsen med hackad persilja.
Serveringsförslag
Såsen passar till det mesta ex. grillad kyckling med kokt potatis och kokta gröna bönor eller blandat grönsakstillbehör.
Val av svamp
Du kan använda vanliga champinjoner, skogschampinjoner, kastanjechampinjoner eller portabello eller annan matsvamp.
Vidare kan man ersätta färska champinjoner med champinjoner på burk - räkna ca 3 dl burksvamp.
Varianter
- Fräs med 1/2 dl hackad lök som schalotten eller gul lök samt en halv klyfta vitlök med svampen.
- Smaksätt med någon tsk Dijonsenap, 1 krm timjan, rosmarin eller dragon; 15 gram messmör; några droppar tryffelolja; något krm rödpeppar, grönpeppar; en tsk vinbärs gelé eller något krm chiliflakes - är några förslag som passar med svampsmaken.
- Vegan champinjonsås gör du med mjölkfritt margarin samt sojagrädde eller Oalty Imat.
- Laktostfri kan du laga med mjölkfritt smör samt laktosfri grädde.
- Glutenfri är såsen om du reder med maizenastärkelse - räkna ca 1,5 - 2 msk per 4 dl vätska.
Fler sätt att reda såsen
Det finns fler sätt att reda såsen. Som nedan med toppredning och ljus maizenaredning; eller blanda 1,5 - 2 msk maizenastärkelse med vattnet och koka upp under omrörning; eller så kan du bottenreda den genom att fräsa två msk vetemjöl med svampen i början och sedan rör i vätskan lite i taget.
Uppskattat näringsvärde per portion: 124 kcal