Champinjonsås

Introduktion och förberedelse

En lättlagad och god champinjonsås med grädde, grönsaksbuljong, crème fraiche, maizenaredning och en skvätt soja.

Såsen passar till det mesta ex. grillad kyckling med kokt potatis och kokta gröna bönor eller blandat grönsakstillbehör.

Du kan använda vanliga champinjoner, skogschampinjoner, kastanjechampinjoner eller portabello eller annan matsvamp. Vidare kan man ersätta färska champinjoner med champinjoner på burk - räkna ca 3 dl burksvamp.

Varianter:

  • Fräs med 1/2 dl hackad lök som schalotten eller gul lök samt en halv klyfta vitlök med svampen.
  • Smaksätt med någon tsk Dijonsenap, 1 krm timjan, rosmarin eller dragon; 15 gram messmör; några droppar tryffelolja; något krm rödpeppar, grönpeppar; en tsk vinbärs gelé eller något krm chiliflakes - är några förslag som passar med svampsmaken.
  • Vegan champinjonsås gör du med mjölkfritt margarin samt sojagrädde eller Oalty Imat.
  • Laktostfri kan du laga med mjölkfritt smör samt laktosfri grädde.
  • Glutenfri är såsen med ljus maizenaredning.

Svampsås med bottenredning:

Det finns två sätt att reda såsen. Som nedan med toppredning med några msk ljus maizenaredning eller så kan du bottenreda den genom att fräsa två msk vetemjöl med svampen i början och sedan rör i vätskan lite i taget.

4 portioner champinjonsås

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 20 min

Ingredienser

  • 100 gram färska champinjoner eller skogschampinjoner, cirka 6-8 stycken
  • 30 gram smör
  • 2 dl vatten
  • 1 tärning grönsaksbuljong
  • 2,5 msk ljus maizenaredning
  • 2 dl vispgrädde
  • 1 krm salt
  • 1/2 krm nymalen svartpeppar
  • 1 tsk ljus kinesisk soja eller 1 msk ljus soja ex. Kikkoman
  • 1 msk créme fraihce
  • 3 msk hackad persilja till garnering (valfritt)

Tillagning

  1. Rensa och hacka svampen i små bitar.
  2. Stek svampen i smör i en stekpanna cirka 3 minuter. Rör och bryn dem. Salta och peppra under tiden.
  3. Koka upp vatten i en såskastrull. Tillsätt och rör ut grönsaksbuljongen.
  4. Tillsätt svampen till buljongen samt koka upp.
  5. Rör i ljus maizenaredning och få ett uppkok.
  6. Tillsätt grädde och koka upp.
  7. Rör i en klick crème fraiche.
  8. Smaka av med soja.
  9. Garnera gärna såsen med hackad persilja.
E-mail
Medel: 3.9 (21 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-07-16

Författare:

Välkommen till mina receptfavoriter. Jag är matskribent samt kock med över 25 års erfarenhet samt en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. Här hittar du över 4000 recept jag provlagat, fotat och skrivit ner. Läs mer om mig.

Säsong för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta.

Läs mer

Recept och tips till midsommar

Jordgubbar, matjes, färskpotatis och gräddfil är klassiskt till midsommar. Sen kanske lite grill på det. Här är lite tips på klassisker samt passande rätter att fira sommaren med.

Läs mer