Lammkotletter med auberginegratäng

Introduktion och förberedelse

Lammkotletter med örter och vitlök serverade med en smakrik krämig auberginegratäng. Här med ostgnocchis. Pasta som skruvar, kokt bulgur eller klyftpotatis passar också bra till.

Lammkotletterna kan även grillas på utegrill istället för stekas i panna och ugn.

Vill du ha GI eller LCHF variant så laga en bönsallad eller tomatsallad till.

Gott till är även en grönsallad.

Auberginegratängen kan förberedas innan och värmas.

Portionsberäkning

Räkna två tunna dubbla eller en tjock dubbel lammkotlett med ben per portion. Vidare kan man ta 3-4 stycken enkla lammkotletter eller lammracks istället för dubbla. Det är mycket ben och fett på kotletterna så du får räkna ca 180-250 gram per portion.

4 portioner lammkotletter med auberginegratäng

  • Förberedelse: 1 tim
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 1 tim 20 min

Ingredienser

  • 800 gram lammkotletter
  • 2 msk olivolja
  • 0,5 tsk torkad timjan
  • 2 krm torkad rosmarin
  • 1 klyfta vitlök
  • 1 krm salt
  • 1 krm svartpeppar
  • Auberginegratäng: 500 gram aubergine
  • 1 msk salt
  • 0,5 dl olivolja
  • 2 krm salt
  • 1 krm svartpeppar
  • 1 mozzarellaost i lag
  • 1 dl riven parmesanost eller grana padano
  • TOMATSÅS: 2 burkar hela tomater utan skal
  • 1 gul lök
  • 1 klyfta vitlök (valfritt)
  • 3 msk olivolja
  • 1 tsk socker
  • 2 msk god vinäger
  • 3 krm torkad chili eller tabasco
  • 0,5 tsk torkad basilika
  • 0,5 tsk salt
  • 0,5 tsk rosmarin
  • Gnocchi: 4 port kokt gnocchi
  • 0,5 dl riven grana padano eller parmesan

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Gnid in lammkotletterna med olja, pressad vitlök, kryddor, salt och peppar. Låt stå och marinera medan du lagar gratängen.
  3. Skölj och skär aubergine i ca 1,5 cm tjocka skivor. Lägg i en stor bunke.
  4. Salta aubergineskivorna runt om och arbeta in saltet. Ställ åt sidan medan du kokar tomatsåsen.
  5. TOMATSÅS: Skala och hacka löken.
  6. Fräs löken i olivoljan i en gryta eller stekpanna med höga kanter.
  7. Tillsätt sockret och stek på medelvärme i 4 minuter.
  8. Tillsätt tomater, chili, basilika och rosmarin och koka i 15 minuter.
  9. Smaka av såsen med vinäger, socker och salt samt rosmarin och chili om du önskar.
  10. Skiva mozzarellan i 0,5 cm tjocka skivor.
  11. Riv parmesan fint på en tallrik.
  12. Skölj av aubergineskivorna i vatten.
  13. Ta fram en gratängform och smörj den med olivolja.
  14. Värm en stekpanna och bryn aubergineskivorna några i taget i olivolja. Salt och peppra dem något.
  15. Lägg över dem i gratängformen så att de täcker botten på formen.
  16. Lägg över skivad eller riven mozzarella ost.
  17. Skeda över hälften av tomatsåsen.
  18. Lägg ett till lager aubergineskivor till, sedan mozzarellaost och ös över den sista tomatsåsen.
  19. Toppa gratängen med riven parmesan.
  20. Grädda tomat och auberginegratängen i mitten av ugnen i ca 35 minuter eller tills den fått fin färg och mozzarellaosten smält.
  21. Håll aubergine- och tomatgratängen varm till servering.
  22. Koka gnocchis enligt paket.
  23. Blanda gnocchisen med riven ost. Håll varmt.
  24. Värm en stekpanna som tål ugn.
  25. Bryn kött på båda sidor och ställ in i ugnen cirka 5 - 10 minuter. Skär ett snitt och kontrollera att lammköttet är som du vill ha det. Eller använd en termometer in mot benet på kotletterna. De är rosastekta vid 63 grader och välstekta vid 68 grader.
  26. Ta ut och servera lammkotletterna på fat med auberginegratängen samt ostgnocchis.
E-mail
Medel: 3.5 (2 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 459 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-09-04

Författare:

Jag är matskribent samt kock med en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. På denna sida delar jag med mig av tusentals olika recept för alla smaker - noviser som hemmakockar. Alla recept har jag provlagat, skrivit och fotat så att du ska kunna laga dem med bästa resultat hemma. Läs mer om mig.