Grillade entrecotespett

Introduktion och förberedelse

Grillad entrecote på spett. Lätt, mört och lyxigt att grilla. Jag gillar indonesisk söt soja som Ketjap Manis - bara att pensla på.

Vidare satte jag på en bit lime på varje spett, strödde jag över lite sesamfrön samt grillade skivad zucchini och röd paprika till.

Limen är god att pressa över köttet innan man äter dem.

Serveringsförslag

Varianter

  • Istället för lime kan man ta citron. Eller utesluta helt.
  • Om du vill ha ännu mer smak på entrecoten så kan du välja en valfri marinad eller glaze.
  • Eller kolla in något annat recept med entrecote.

Tre andra marinader

I ugnen

Sätt ugnen på max värme ca 20 minuter. Förbered spetten. Några minuter innan du vill grilla dem så sätter du på grill-elementet. Placera spetten på ett galler med en långpanna under klädd med folie i botten för att fånga upp när det droppar från spetten.

Grilla i mitten av ugnen några minuter och vänd sedan när de fått färg. Ta ut och servera.

I grillpanna

Du kan också steka spetten i en grillpanna några minuter på varje sida. Se till att grillpannan är het. Pensla även spetten med lite majsolja också. Du ska inte smörja grillpannan utan smörj köttet med olja istället.

    Vintips

    Ett fyllig rött vin som en Syrah från Rhone, Frankrike eller en australiensisk Shiraz passar till köttet.

    4 portioner entrecotespett

    • Förberedelse: 10 min
    • Tillagning: 10 min
    • Klart på: 20 min

    Ingredienser

    • 4 skivor entrecote, à ca 120 gram eller annat valfritt mört kött
    • 0,5 dl Ketjap Manis indonesisk söt soja
    • 1 lime
    • 2 krm salt
    • 1 krm svartpeppar, gärna nymald
    • 2 msk vita sesamfrön
    • 8 små träspett eller fyra större stålspett
    • 1 zucchini (valfritt)
    • 2 röd paprikor (valfritt)
    • 2 msk olivolja till grönsakerna

    Tillagning

    1. Tänd grillen. Lägg träspett i blöt. Förbered tillbehör du vill ha till.
    2. Skär köttet i kuber ca 2x2 cm och trä på spett. Fördela så att du får lika många bitar på varje spett. Räkna till åtta mindre spett - två spett per portion eller fyra större spett - ett spett till varje portion. Hit kan du förbereda och förvara i kylen.
    3. I änden på varje spett sätter du en liten klyfta eller bit lime. Skär limefrukten i antingen 8 bitar eller fyra - en bit till varje spett.
    4. Skölj zucchini och paprika. Skiva zucchin. Dela paprika i fjärdedelar och ta bort kärnor och skaft. Grilla grönsakerna så de får färg några minuter innan köttet. Pensla med olivolja och Ketjap Manis. Salta och peppra. Lägg åt sidan på grillen och håll varmt till servering.
    5. Grilla spetten runt om 1-5 minuter på varje sida så att de får fin färg samt önskad stekgrad. Pensla under tiden med Ketjap Manis soja. Salta och peppra dem.
    6. Grilla spetten till önskad stekgrad - fråga den som ska äta spettet hur den vill ha det stekt - blodigt (hög värme någon minut på varje sida), medium (2-3 minuter på varje sida) eller välstekt (4-5 minuter och köttet ej är rött alls längre). Kolla och skär lite i en köttbit innan servering för att se så att det är som du vill. Annars grilla lite till. Att sätta i en stektermometer är ingen större mening då köttbitarna är så små.
    7. Vid servering så lägger du upp dem på fat eller direkt på tallrik. Gärna tillsammans med zucchinin och paprikan. Pensla gärna spetten med lite extra Ketjap manis soja och strö över lite sesamfrön samt flingsalt och gärna lite nymalen svartpeppar.
    8. Servera spetten med övriga önskade tillbehör.
    E-mail
    Medel: 4.3 (3 röster)

    Uppskattat näringsvärde per portion: 215 kcal

    Publicerat: , Uppdaterat: 2021-05-21