Grillad entrecote med aiolipotatissallad
Grillad entrecote med aiolipotatissallad av rostad potatis i aiôli - vitlöksmajonnäs passar mycket bra ihop.
Aiolipotatissalladen gjorde jag med rostad potatis, morot, knipplök, vitkål blandat med aioli samt en gnutta med cayennepeppar, några blad ruccola och bladpersilja.
Vidare blandade jag i ugnstorkad lufttorkad skinka på slutet som ger knaprig sälta i potatissalladen.
Det behövs ingen extra sås tycker jag då potatissalladen är sås och potatis i ett.
Tillagning
- Börja med potatissalladen med aioli. Sätt ugnen på 200 grader vanlig ugn.
- Skölj, skrubba, rensa och ev. skala potatisen. Dela i grova bitar ca 3x3 cm. Lägg i en långpanna.
- Skala och dela snett morot i grova bitar samt lägg i långpannan.
- Rensa och dela vårlökarna på halvor. Lägg i långpannan. Spara ev. blasten om den är fin och strimla och blanda i potatissalladen på slutet.
- Skär vitkålen i grova bitar och lägg i långpannan.
- Blanda allt i långpannan med några msk olivolja, 2 krm salt och ett krm vitpeppar.
- Rosta potatisarna och grönsakerna i ca 30-40 minuter tills de fått fin färg och är mjuka. Ta ev. ut en potatisbit och smaka lite.
- Sprid ut skivorna av lufttorkad skinka på ett ark folie och lägg på en ugnsplåt. Rosta och torka skinkan tills den fått färg och är hård i ca 20 minuter. Utnyttja ugnen medan du rostar grönsakerna.
- Ta ut och låt svalna.
- Gör under tiden egen aioli (vitlöksmajonnäs) eller blanda vanlig majonnäs med en pressad klyfta vitlök.
- Hit kan du förbereda och tom ha rostad potatis och grönsaker kallt i kylen. Ta fram och värm till ljummet vid servering och följ nedan.
- Dags att grilla entrecoten: Tänd grillen.
- Vänd entrecoterna i lite olivolja, salt och svartpeppar.
- Grilla i ca minuter på varje sida till den stekgrad du önskar. Du kan skära ett snitt i köttet och se hur rött det är. Eller känna med fingret: är köttet hårt som hakan så är det welldone, mjukare som nästippen är det medium och rött är det om det känns som läpparna. Låt gärna köttet vila någon minut innan servering på en tallrik gärna övertäckt med folie.
- Lägg rostad potatis och grönsaker i en stor skål eller bunke och blanda med aioli (vitlöksmajonnäsen), cayennepeppar, rödvinsvinäger samt smaka av med salt och peppar.
- Skölj ruccola och bladpersilja noga. Dela bladen grovt och hacka ev. bladpersiljan grovt. Vid servering av aiolipotatissalladen så blandar du hastigt ned ruccolan och bladpersiljan.
- Bryt sönder den knapriga lufttorkade skinkan och blanda i potatissalladen.
- Servera potatissalladen på fat eller i skål till den grillade entrecoten.
Portionsberäkning kött
Räkna 4 bitar entrecote på ca 130-150 gram styck eller en hel bit på 500-600 gram.
Varianter
Du kan göra egen aioli istället för majonnäs med vitlök nedan.
Uppskattat näringsvärde per portion: 462 kcal