Grillad entrecote med aiolipotatissallad

Rostad potatis i Aiôli (vitlöksmajonnäs) är ett gott tillbehör till grillad entrecôte. Aiolipotatissallad är gjord med rostad potatis, morot, knipplök, vitkål blandat med aioli samt en gnutta med cayennepeppar samt ruccola och bladpersilja. Knaprig ugnstorkad lufttorkad skinka blandas på slutet i potatissalladen och ger knaprig sälta.

Det behövs ingen mera sås då potatissalladen är sås och potatis i ett. Potatissalladen med vitlöksmajonnäs funkar utmärkt som tillbehör till allt grillat som biff, fläskfilé, lax, kyckling, fiskspett mm

Räkna 4 bitar entrecote på ca 130-150 gram styck eller en hel bit på 500-600 gram. Du kan göra egen aioli istället för majonnäs med vitlök nedan.

4 portioner entrecote med aiolipotatissallad

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 50 min

Ingredienser

  • 600 gram entrecote
  • 1 krm salt
  • 1 krm svartpeppar
  • 2 msk olivolja
  • Aiolipotatis: 600 gram fasta potatisar ex. delikatesspotatis
  • 250 gram vitkål
  • 4 morötter
  • 4 knipplökar
  • 3 msk olivolja
  • 2 krm salt
  • 1 krm vitpeppar
  • 1,5 dl majonnäs
  • 1 klyfta vitlök
  • 1 krm cayennepeppar
  • 2 msk rödvinssvinäger
  • 15 blad ruccola
  • 1 dl grovhackad bladpersilja
  • 6 skivor lufttorkad skinka

Tillagning

  1. Börja med potatissalladen med aioli: Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Skölj, skrubba, rensa och ev. skala potatisen. Dela i grova bitar ca 3x3 cm. Lägg i en långpanna.
  3. Skala och dela snett morot i grova bitar samt lägg i långpannan.
  4. Rensa och dela vårlökarna på halvor. Lägg i långpannan. Spara ev. blasten om den är fin och strimla och blanda i potatissalladen på slutet.
  5. Skär vitkålen i grova bitar och lägg i långpannan.
  6. Blanda allt i långpannan med några msk olivolja, 2 krm salt och ett krm vitpeppar.
  7. Rosta potatisarna och grönsakerna i ca 30-40 minuter tills de fått fin färg och är mjuka. Ta ev. ut en potatisbit och smaka lite.
  8. Sprid ut skivorna av lufttorkad skinka på ett ark folie och lägg på en ugnsplåt. Rosta och torka skinkan tills den fått färg och är hård i ca 20 minuter. Utnyttja ugnen medan du rostar grönsakerna.
  9. Ta ut och låt svalna.
  10. Gör under tiden egen aioli (vitlöksmajonnäs) eller blanda vanlig majonnäs med en pressad klyfta vitlök.
  11. Hit kan du förbereda och tom ha rostad potatis och grönsaker kallt i kylen. Ta fram och värm till ljummet vid servering och följ nedan.
  12. Dags att grilla entrecoten: Tänd grillen.
  13. Vänd entrecoterna i lite olivolja, salt och svartpeppar.
  14. Grilla i ca minuter på varje sida till den stekgrad du önskar. Du kan skära ett snitt i köttet och se hur rött det är. Eller känna med fingret: är köttet hårt som hakan så är det welldone, mjukare som nästippen är det medium och rött är det om det känns som läpparna. Låt gärna köttet vila någon minut innan servering på en tallrik gärna övertäckt med folie.
  15. Lägg rostad potatis och grönsaker i en stor skål eller bunke och blanda med aioli (vitlöksmajonnäsen), cayennepeppar, rödvinsvinäger samt smaka av med salt och peppar.
  16. Skölj ruccola och bladpersilja noga. Dela bladen grovt och hacka ev. bladpersiljan grovt. Vid servering av aiolipotatissalladen så blandar du hastigt ned ruccolan och bladpersiljan.
  17. Bryt sönder den knapriga lufttorkade skinkan och blanda i potatissalladen.
  18. Servera potatissalladen på fat eller i skål till den grillade entrecoten.
E-mail
Medel: 4.3 (4 röster)

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är kock, matskribent och fotograf. Jag har provlagat, skrivit och fotat recepten här sedan 2003. Jag har 25 års erfarenhet av matlagning, medlem i matskribenters förening och är högskoleutbildad kock med Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan samt en WSET Advanced Certificate utbildning i vin och drycker. Läs mer.

Grilla egna hamburgare

Massor med recept på hemgjorda hamburgare. Tips på hur du grillar eller lagar dem så de blir är saftiga och goda. Vilka tillbehör passar till? Baka egna hamburgerbröd, gör egen dressing och fritera hemmagjorda pommes. 

Läs mer

Godaste fisken på grillen

Lägg en bit lax, gör fiskspett eller grilla en hel fisk. Det lyxigaste man kan laga i Portugal och Spanien är fin fisk - det har vi  faktiskt rätt gott utbud av i Svenska fiskdiskar - speciellt lax. Servera med god färskpotatis, citron och en sås och grönsallad och kanske lite extra grillade grönsaker. Svårare behöver det inte vara. Och nyttit och fräscht blir det. 

Läs mer

Kockens bästa grilltips

Varför smakar just grillad mat smakar så gott? Här hittar du svaret samt några av mina favoriter på grillen - marinader, såser, förrätter, grillspett, helgrillat och vilka andra goda tillbehör som passar. 

Läs mer

Säsong för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta. 

Läs mer