Grillad entrecote med aiolipotatissallad

Rostad potatis i Aiôli (vitlöksmajonnäs) är ett gott tillbehör till grillad entrecôte. Aiolipotatissallad är gjord med rostad potatis, morot, knipplök, vitkål blandat med aioli samt en gnutta med cayennepeppar samt ruccola och bladpersilja. Knaprig ugnstorkad lufttorkad skinka blandas på slutet i potatissalladen och ger knaprig sälta.

Det behövs ingen mera sås då potatissalladen är sås och potatis i ett. Potatissalladen med vitlöksmajonnäs funkar utmärkt som tillbehör till allt grillat som biff, fläskfilé, lax, kyckling, fiskspett mm

Räkna 4 bitar entrecote på ca 130-150 gram styck eller en hel bit på 500-600 gram. Du kan göra egen aioli istället för majonnäs med vitlök nedan.

4 portioner entrecote med aiolipotatissallad

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 50 min

Ingredienser

  • 600 gram entrecote
  • 1 krm salt
  • 1 krm svartpeppar
  • 2 msk olivolja
  • Aiolipotatis: 600 gram fasta potatisar ex. delikatesspotatis
  • 250 gram vitkål
  • 4 morötter
  • 4 knipplökar
  • 3 msk olivolja
  • 2 krm salt
  • 1 krm vitpeppar
  • 1,5 dl majonnäs
  • 1 klyfta vitlök
  • 1 krm cayennepeppar
  • 2 msk rödvinssvinäger
  • 15 blad ruccola
  • 1 dl grovhackad bladpersilja
  • 6 skivor lufttorkad skinka

Tillagning

  1. Börja med potatissalladen med aioli: Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Skölj, skrubba, rensa och ev. skala potatisen. Dela i grova bitar ca 3x3 cm. Lägg i en långpanna.
  3. Skala och dela snett morot i grova bitar samt lägg i långpannan.
  4. Rensa och dela vårlökarna på halvor. Lägg i långpannan. Spara ev. blasten om den är fin och strimla och blanda i potatissalladen på slutet.
  5. Skär vitkålen i grova bitar och lägg i långpannan.
  6. Blanda allt i långpannan med några msk olivolja, 2 krm salt och ett krm vitpeppar.
  7. Rosta potatisarna och grönsakerna i ca 30-40 minuter tills de fått fin färg och är mjuka. Ta ev. ut en potatisbit och smaka lite.
  8. Sprid ut skivorna av lufttorkad skinka på ett ark folie och lägg på en ugnsplåt. Rosta och torka skinkan tills den fått färg och är hård i ca 20 minuter. Utnyttja ugnen medan du rostar grönsakerna.
  9. Ta ut och låt svalna.
  10. Gör under tiden egen aioli (vitlöksmajonnäs) eller blanda vanlig majonnäs med en pressad klyfta vitlök.
  11. Hit kan du förbereda och tom ha rostad potatis och grönsaker kallt i kylen. Ta fram och värm till ljummet vid servering och följ nedan.
  12. Dags att grilla entrecoten: Tänd grillen.
  13. Vänd entrecoterna i lite olivolja, salt och svartpeppar.
  14. Grilla i ca minuter på varje sida till den stekgrad du önskar. Du kan skära ett snitt i köttet och se hur rött det är. Eller känna med fingret: är köttet hårt som hakan så är det welldone, mjukare som nästippen är det medium och rött är det om det känns som läpparna. Låt gärna köttet vila någon minut innan servering på en tallrik gärna övertäckt med folie.
  15. Lägg rostad potatis och grönsaker i en stor skål eller bunke och blanda med aioli (vitlöksmajonnäsen), cayennepeppar, rödvinsvinäger samt smaka av med salt och peppar.
  16. Skölj ruccola och bladpersilja noga. Dela bladen grovt och hacka ev. bladpersiljan grovt. Vid servering av aiolipotatissalladen så blandar du hastigt ned ruccolan och bladpersiljan.
  17. Bryt sönder den knapriga lufttorkade skinkan och blanda i potatissalladen.
  18. Servera potatissalladen på fat eller i skål till den grillade entrecoten.
E-mail
Medel: 5 (2 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Säsong för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta. 

Läs mer

Smoothies - både gott och nyttigt

Frukt och bär går alltid hem i flytande form. Även hos de mest frukt och bär-vägrande personer. Så fram med mixern fixa läskande, nyttiga och goda smoothies. Gör en stor laddning vetja och ställ i kylen i en kanna. Vips så är den kalla goda smoothien slut och alla nyttigheter fick ni på köpet. 

Läs mer

Godaste fisken på grillen

Lägg en bit lax, gör fiskspett eller grilla en hel fisk. Det lyxigaste man kan laga i Portugal och Spanien är fin fisk - det har vi  faktiskt rätt gott utbud av i Svenska fiskdiskar - speciellt lax. Servera med god färskpotatis, citron och en sås och grönsallad och kanske lite extra grillade grönsaker. Svårare behöver det inte vara. Och nyttit och fräscht blir det. 

Läs mer

Fixa en söt avslutning

Här är några enkla desserter alla kan laga och som kan förberedas i god tid. Och fortsätt inte med samma sura rödvin till desserten. Det är det enklaste knepet som finns att köpa ett sött gott vin till desserten för en garanterat lyckad avslutning på middagen.   

Läs mer