Grillad ugnsstekt kyckling med sås

Grillad eller ugnsstekt kyckling med sås. Du kan grilla eller steka en hel kyckling eller dela kycklingen i halvor eller bitar. Av stekskyn gör du en god sås med grädde i.
Här har jag halverat kycklingen och grillar halvorna i en panna. Stektiden till hel kyckling brukar man räkna 50-60 minuter per kilo kyckling. I detta recept med halvor så får man räkna kortare tid - ca 50 minuter per kilo att steka klart.
Stek gärna en hel färsk kyckling på 1,5 - 2 kg ex. svensk gårdskyckling eller majskyckling. Eller köp en fryst och tina den innan i kylen över natten. Överblivet kycklingkött kan du spara till annat ex. paj, bakpotatisfyllning osv.
Grillad kyckling är gott med ex. kokt potatis, potatisgratäng, potatisklyftor, råris, ris eller gnocchi.
Till grillad kyckling med kokt potatis och gräddig sås är inlagd gurka, gelé samt ex. kokta gröna bönor, broccoli, kokt morot och/eller blomkål gott.

4 portioner grillad ugnsstekt kyckling med sås

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 1 tim 30 min
  • Klart på: 1 tim 45 min

Ingredienser

  • 1,5 kg färsk kyckling
  • 100 gram smör
  • 2 msk kinesisk soja
  • 3 kvistar färsk rosmarin eller någon msk torkad rosmarin
  • 0,5 citron
  • 1 tsk salt
  • 1 krm vit- eller svartpeppar
  • Sås: 40 gram smör
  • 3 msk vetemjöl
  • 3 dl grädde
  • 1 tsk soja
  • 1 krm salt
  • 0,5 krm vitpeppar

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Ta ut ev. inkråm ur kycklingen och spara till kycklingfond, annat eller släng.
  3. Dela kycklingen på mitten.
  4. Lägg kycklinghalvorna med skinnet upp i en ugnssäker for eller stekpanna.
  5. Sätt in kycklingen utan kryddor i ca 10 minuter. Då släpper kycklingen vätska och skinnet torkar så fastnar marinaden och du får du knaprigt skinn sedan.
  6. Gör kycklingmarinaden: smält smör och blanda i en liten skål med soja, grovhackad färsk rosmarin, saften från en halv citron samt salt och peppar.
  7. Lyft över kycklinghalvorna till en tallrik bredvid.
  8. Diska ur pannan.
  9. Pensla kycklingen med kycklingmarinaden på undersidan, salt och peppra samt lägg kycklingen med ovansidan upp i pannan. Pensla med marinad, salt och peppra.
  10. Grilla kycklinghalvorna i ca en timme och 15 minuter tills de har fått fin färg och köttsaften är klar när du sticker i köttet in vid lårbenet.
  11. Ta ut kycklingen och lyft över på ett serveringsfat.
  12. Tillsätt 3 dl vatten till ugnsformen och vispa ur den. Sila upp stekskyn i en skål.
  13. Smält smöret i en såskastrull.
  14. Tillsätt mjöl och rör ut det.
  15. Fräs mjölet och tillsätt lite kycklingsky i taget. Koka ihop till en jämn sås under omrörning.
  16. Tillsätt grädde och soja samt smaka av såsen med salt och vitpeppar.
  17. Servera den grillade ugnsstekta kycklingen med gräddsåsen som du önskar. Förslagsvis med tillbehör som kokt potatis, grönsaker, inlagd gurka och gelé.
E-mail
Medel: 4.3 (3 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Blåbärstips

Här hittar du recept och lite intressanta fakta om blåbär - som är ett falskt bär - egentligen är det en liten frukt men vi kallar det ändå bär. Baka blåbärspaj, gör blåbärssylt eller annat gott med vora goda blåbär. 

Läs mer

Lingon - skogens röda guld

I skogen kan man ännu hitta lingon. Fram till första frosten brukar man säga att lingonen är fina att plocka. Här hittar du recepten du behöver för lingonsylt, rårörda lingon, lingondricka, lingonparfait med mera.

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer

Färsk svensk majs

Tidig höst är säsong för fin och god svensk söt majs. Enkelt och gott är kokt majskolv med smör, flingsalt och nymalen svartpeppar men det finns även mycker mer man kan laga med god majs - prova majssoppa eller plättar. Dessutom passar majs som tillbehör till det mesta. Och är du trött på burkmajs så passa på nu när majsen är billig att frysa in färsk kokt majs i lagom portionspåsar. 

Läs mer

Mexikansk streetfood

Mexikansk gatumat gillar jag skarpt - gott, nyttigt och så starkt man vill ha det. Tacomys och Texmex-buffé har sin charm - när du vill prova lite mer Mexikansk mat och laga från grunden med långstekt kött, salsor, guacamole, tostadas, chilisåser och annat gott så hittar du recept och tips här. 

Läs mer