Tomatmarmelad
Tomatmarmelad med röda tomater. Lättlagat och gott. Bara att hacka tomater och koka ihop med syltsocker, citron och lite vanilj samt hälla på burkar.
Tillagning
- Skölj tomaterna och hacka dem fint. Lägg tomaterna i en kastrull med tjock botten. Tillsätt vatten.
- Dela på vaniljstången och skrapa ur den i tomaterna. Tillsätt även stången.
- Koka upp och mosa ihop tomaterna. Koka tomaterna på låg värme i 15 minuter under lock. Rör då och då.
- Skölj citronen och riv skalet från en halva citron samt tillsätt det till tomaterna. Pressa ur en msk citronsaft och tillsätt det.
- Rör i syltsocker, rör om och koka på låg värme i ytterligare 15 minuter på medelvärme.
- Gör marmeladprov om du vill vara säker på att marmeladen stelnar. Lägg en msk gelé på en tallrik och kyl några minuter i frysen eller kylen. Dra sedan ett streck genom marmeladen med en knivspets. Flyter inte gelén ihop är den tillräckligt fast. Koka annars några minuter till eller tillsätt extra pektin enligt paket eller flaska.
- Häll upp tomatmarmeladen på rena och steriliserade syltburkar och sätt på lock. Ställ upp och ner att svalna.
- Förvaras svalt och mörkt. Öppnad burk förvaras i kylen.
Serveringsförslag
- Passar som vanlig marmelad till det mesta - som till frukost, ostmacka eller fika - men också till festligare tillfälle om du gillar goda ostar.
- Ett förslag är att bjuda på marmeladen till festlig engelsk fikastund med the, ost, smör och nybakta scones eller engelska muffins.
- Marmeladen är också god och festlig till dessertostar - prova med ostkex och några blandade ostar som ädelost - Gorgonzola, Roquefort, Kvibille eller Saint Aigur; halvhård Morbier; kittost som Munster; vitmögelost som Reblochon, Vacherin Mont d'Or, brie, camembert; eller getost.
Häll på väl rengjorda och gärna steriliserade syltburkar med lock.
Tips att få marmeladen att stelna
Röda tomater innehåller inte så mycket pektin som gör att marmeladen stelnar så gör därför ett marmeladprov där du ser att marmeladen stelnar - om du inte har något emot en något lösare marmelad förstås - den blir god ändå. Syltsocker innehåller redan pektin. Om marmeladen inte stelnar ändå och trots koktid på 15 minuter kan du tillsätta extra pektin enligt pektintillverkarens - exempelvis Atamons - paket eller flaska.
Tänk också på att pektinet bryts ned om man kokar marmeladen för länge - 15 minuter brukar vara lagom. Man ska alltså inte koka marmeladen för lite men inte för länge heller. Marmeladen kan kokas om om du tycker den blev för lös och då tillsätta mer pektin.
Varianter
- Du kan laga marmeladen på röda små baby plommontomater, kvisttomater, cocktailtomater, San Mazzo, honungstomater eller extra söta med jordgubbskvist osv. Kumato eller gula cocktailtomater funkar också. Eller blanda - prova Vildmix. Köp helst ekologiska tomater - om inte så skölj dem noga innan.
- Smaksätt marmeladen. Några förslag på smaksättning som passar med tomatsmaken är: en liten bit stjärnanis; skal från en lime istället för citron; en liten kanelstång; några krm kardemumma; en nypa rosmarin eller timjan; en msk färsk hackad basilika; någon tsk lakritsulver - är de jag kan komma på.
- Med mandel: tillsätt någon halv dl skållad grovt hackad eller flagad mandel för en lyxig tomat- och mandelmarmelad.
- Laga marmeladen med gröna tomater - blir också gott men får lite annan smak.
Uppskattat näringsvärde per portion: 47 kcal