Fyllda paprikor
Fyllda paprikor med ost och köttfärs. Paprikor fyllda med köttfärsröra och gratinerade med ost i ugnen.
Färsfyllda paprikor har hållt ställningarna sedan 70-talet.
Tillagning
- Sätt ugnen på 225 grader vanlig ugn.
- Skölj paprikorna noga. Skär av toppen där skaftet sitter ca 2 cm ner. Skär också bort det yttersta på skaftet om det är fult. Spara skaftet - paprikahatten.
- Skär loss kärnorna ur paprikan med en skalkniv, ta ur och skölj. Nu har du underdelar att fylla med varsitt lock (paprikahatt).
- Ställ paprikorna med hattarna i en ugnsform. Gnid in paprikadelarna i olivolja, salt och svartpeppar.
- Ställ i ugnen tills de är mjuka ca 25 minuter.
- Gör under tiden färsfyllningen: Hacka lök och vitlök fint.
- Fräs lök, vitlök, färs med kryddor i några minuter med lite olivolja i en stekpanna med höga kanter.
- Pudra över mjölet och rör runt någon minut.
- Tillsätt tomaterna, soja samt vinägern.
- Tillsätt tabasco, salt, socker och något krm vitpeppar. Smaka av och tillsätt ev mer kryddor efter tycke.
- Låt koka ihop till en färsröra några minuter.
- Ta ut paprikorna och fyll dem med färsröran. Ta undan locken till serveringen. Hit kan du förbereda och ha i kylen.
- Fördela en hög riven ost på varje paprika och kör dem i några minuter - gärna under grill - så att de får fin färg och de fyllda paprikorna blir gratinerade.
- Ta ut och garnera ev. de fyllda paprikorna med paprikahattarna.
- Servera de fyllda paprikorna med önskat tillbehör.
Serveringsförslag
- Paprikorna kan serveras med gott bröd som ciabatta, grönsallad med avokado, blandsallad och/eller tomatsallad till. Eller en grönsallad förslagsvis med en dressing som fransk senapsdressing till.
- Gott till är också tomatsås eller tomatsalsa och guacamole.
- Vidare passar basmatiris, råris, kokt matvete, bulgursallad, quinoasallad eller blomkålsris.
- Kan även garneras med färsk koriander eller bladpersilja om du gillar det.
Val av paprikor
- Välj helst kravmärkta paprikor.
- Ta den färg du gillar - röd, grön eller gul paprika - vilket som blir gott.
- Spetspaprikor går också bra.
- Välj gärna paprikor som kan stå upp utan att ramla omkull.
Val av färs
Du kan fylla med färs som nötfärs, blandfärs, fläskfärs, lammfärs, viltfärs, älgfärs eller kycklingfärs. Quornfärs eller färsk eller fryst sojafärs blir också gott.
Varianter
- Med tacosmak: blanda i tacokrydda i köttfärsen, hackad tomat, hackad färsk koriander samt svart kokta bönor.
- Annat som som passar att blanda i och dryga ut färsen med är kokt matvete; krydda med garam masala; ha i kokta linser, kokta bönor eller kokt ris.
- Det går utmärkt att fylla och dryga ut med kalla rester på ris, bönor, linser eller kokt tärnad potatis osv.
- Vegetarisk och vegan variant får du med sojafärs och vegan ost.
- Paprikor kan också fyllas med ris och serveras som tillbehör som risfyllda paprikor. Då är de även vegetariska.
- Man kan också fylla paprikorna med kyckling eller lammfärs.
- Vill du ha hetare köttfärsfyllning tillsätt mer av valfri chili med köttfärsen.
Kan förberedas
Paprikorna är smidigt att förbereda innan med fyllning och ha i kylen. Perfekt till fest, bjudning eller buffe - det blir en portion i varje i paprika.
Vid servering är det bara att värma dem i ca 15 minuter i ugnen på 200 grader samt toppa med ost och sätta några minuter under grillen tills de har fin färg.
Att dricka till
Vintips till paprikorna är ett rött fruktigt vin som en Shiraz från Australien, Tempranillo från Rioja, Spanien eller ett italienskt Sangiovese från Chianti. Öl som lageröl eller alkoholfri öl som Clausthaler passar också till.
Uppskattat näringsvärde per portion: 311 kcal