Vegetarisk fylld paprika

Introduktion och förberedelse

Vegetarisk fylld paprika med sojafärs eller quornfärs, svarta bönor, majs, tomat, lök, vitlök, chili, oregano samt hasselnötter.

Lätt att laga helt vegan med vegan ost och sojafärs.

Gott med tomatsås, fetaost och kokt ris som råris - här blandat till en pilaff med svarta bönor.

Till grönsalladen hade jag fransk senapsdressing.

Varianter

  • Istället för tomatsås kan du servera paprikorna med tomatsalsa.
  • Guacamole är också gott till.
  • Istället för ris kan du ha kokt matvete, bulgursallad, quinoasallad eller blomkålsris som tillbehör.
  • Kan även garneras med färsk koriander om du gillar det.
  • Vill du ha hetare fyllning så hacka någon msk jalapenos eller tillsätt mer av valfri chili i fyllningen.
  • Fördelen med torkat sojaprotein är att det är billigt. Det blir jättegott med 300 gram färsk eller fryst sojafärs som förslagsvis Anamma formbar sojafärs. 300 gram quornfärs går också bra.

Bakad röd paprika med vegetarisk fyllning serverad med råris, tomatsås och sallad.
Baka röda paprikor fyllda med god vegetarisk fyllning och servera med råris, tomatsås och sallad.

4 portioner vegetarisk fylld paprika

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 40 min
  • Klart på: 1 tim

Ingredienser

  • 2 msk olivolja
  • 1 medelstor gul lök
  • 1 klyfta vitlök
  • 125 gram torkat sojaprotein eller torkad sojafärs; eller 300 gram färsk eller fryst sojafärs som Anamma formbar sojafärs
  • 4 msk tomatpuré
  • 1 burk krossade tomater
  • 0,5 tsk paprikapulver
  • 0,5 tsk malen kanel
  • 0,5 tsk salt
  • 2 krm svartpeppar
  • 1 tsk socker
  • 1 tsk kinesisk soja
  • 0,5 tsk chiliflakes
  • 0,5 tsk oregano
  • 2 dl kokta svarta bönor eller färdigkokta från burk
  • 1 burk majs
  • 1 dl sojagrädde
  • 1 dl hasselnötter, grovt krossade
  • 4 röda, gula eller gröna paprikor
  • 1 dl riven gratängost eller mozzarella eller vegan ost som Mozzarella Flavour Grated från Violife
  • TILLBEHÖR: 3 dl råris att koka
  • 1 gul lök
  • 1 klyfta vitlök
  • 2 dl kokta svarta bönor
  • 2 dl majs
  • 2 krm salt
  • 1 krm svartpeppar
  • 3 dl tomatsås
  • 1 dl smulad fetaost eller vegan ost som Greek White Block från Violife
  • 65 gram grönsallad

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Fyllning: Koka under tiden upp 1,5 liter vatten.
  3. Häll över sojaproteinet i en skål och låt stå i 4 minuter. Häll av sojafärsen. Quornfärs använder du som den är.
  4. Skala och hacka lök samt pressa vitlök och fräs den i olivolja i en gryta.
  5. Fräs sojafärs eller quornfärs med löken några minuter.
  6. Tillsätt tomatpuré, krossad tomat, paprika, kanel, salt, peppar, socker, kinesisk soja, chili, oregano samt bönor och majs. Låt koka i 5 minuter.
  7. Tillsätt sojagrädde och grovt krossade nötter samt koka upp. Smaka av fyllningen och krydda eventuellt mer.
  8. Skölj och skär är av toppen på paprikorna. Ta ur kärnorna. Smörj in paprikorna i lite oliv- eller matolja.
  9. Fördela fyllningen i paprikorna och ställ dem på en ugnsplåt eller i en ugnsform. Lägg paprika-locken bredvid.
  10. Baka paprikorna mjuka i 40 minuter i nedre delen av ugnen.
  11. När det är 10 minuter kvar strör du över lite riven ost på toppen.
  12. Börja koka råris när du satt in paprikorna i ugnen.
  13. Skala och hacka lök samt pressa vitlök och fräs i en panna i olja.
  14. Blanda i det kokta riset, bönor samt majs och smaka av med salt och peppar.
  15. Servera de fyllda paprikorna med valfritt tillbehör som ex. riset, tomatsås, smulad fetaost samt grönsallad med senapsdressing.
E-mail
Medel: 3.7 (3 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 312 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2020-01-13

Liknande recept: