Färsfylld spetspaprika

Introduktion och förberedelse

Färsfylld spetspaprika med fetaost, rostad potatis och snabb tzatziki. Gott som middag till vardags eller helg. De fyllda paprikahalvorna passar också att servera på buffé.

Du kan välja spetspaprikor som på bilden men vanlig paprika funkar också. Vidare kan du välja grön eller gul paprika också. Eller orange.

4 portioner färsfylld paprika

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 25 min
  • Klart på: 40 min

Ingredienser

  • 4 paprikor, spetspaprikor eller vanliga; röda, gröna eller gula
  • 400 gram köttfärs
  • 2 msk olivolja
  • 2 klyftor vitlök
  • 1 gul lök
  • 2 tsk oregano
  • 1 tsk spiskummin
  • 2 krm cayennepeppar
  • 2 stora tomater
  • 100 gram fetaost
  • Tillbehör: 16 delikatesspotatisar att rosta
  • 2 msk olivolja
  • 2 krm salt
  • Snabb tzatziki: 2 dl matyoghurt
  • 0,5 riven gurka
  • 1 klyfta vitlök
  • 2 krm salt
  • 1 krm vitpeppar

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 225 grader.
  2. Skala och hacka löken. Skala vitlöken.
  3. Fräs köttfärsen i olivoljan i en stor gryta eller stekpanna.
  4. Tillsätt pressad vitlök, hackad lök, oregano, spiskummin, cayenne, salt och peppar. Stek några minuter och rör då och då.
  5. Skölj och tärna tomaterna.
  6. Tillsätt dem till köttfärsröran och stek några minuter till.
  7. Skölj, dela och ta ur kärnorna ur paprikorna. Fästet kan ev. sitta kvar om du vill.
  8. Smula fetaosen och rör i köttfärsröran. Smaka av köttfärsröran med salt, peppar och cayennepeppar.
  9. Fyll och fördela röran i paprikahalvorna.
  10. Lägg dem i en ugnssäker form och ställ in i undre delen av ugnen.
  11. Grädda paprikorna i ca 25 minuter.
  12. Förbered tillbehör: Skölj och putsa potatisarna. Dela dem på längden och blanda med olivolja samt salt i en ugnsfast panna eller stor stekpanna. Sätt in i ugnen över paprikan. Låt gå tills de är mjuka ca 20 minuter.
  13. Gör tzatzikin under tiden: Riv gurkan och blanda med pressad vitlök och matyoghurt. Smaka av med lite salt.
  14. Servera paprikorna med den rostade potatisen samt tzatzikin. Lite blandad grönsallad är gott till också.
E-mail
Medel: 2.8 (4 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-08-08

Författare:

Jag är matskribent samt kock med en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. På denna sida delar jag med mig av tusentals olika recept för alla smaker - noviser som hemmakockar. Alla recept har jag provlagat, skrivit och fotat så att du ska kunna laga dem med bästa resultat hemma. Läs mer om mig.