Färsfylld spetspaprika

Introduktion och förberedelse

Färsfylld spetspaprika med fetaost, rostad potatis och snabb tzatziki. Gott som middag till vardags eller helg. De fyllda paprikahalvorna passar också att servera på buffé.

Du kan välja spetspaprikor som på bilden men vanlig paprika funkar också. Vidare kan du välja grön eller gul paprika också. Eller orange.

4 portioner färsfylld paprika

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 25 min
  • Klart på: 40 min

Ingredienser

  • 4 paprikor, spetspaprikor eller vanliga; röda, gröna eller gula
  • 400 gram köttfärs
  • 2 msk olivolja
  • 2 klyftor vitlök
  • 1 gul lök
  • 2 tsk oregano
  • 1 tsk spiskummin
  • 2 krm cayennepeppar
  • 2 stora tomater
  • 100 gram fetaost
  • Tillbehör: 16 delikatesspotatisar att rosta
  • 2 msk olivolja
  • 2 krm salt
  • Snabb tzatziki: 2 dl matyoghurt
  • 0,5 riven gurka
  • 1 klyfta vitlök
  • 2 krm salt
  • 1 krm vitpeppar

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 225 grader.
  2. Skala och hacka löken. Skala vitlöken.
  3. Fräs köttfärsen i olivoljan i en stor gryta eller stekpanna.
  4. Tillsätt pressad vitlök, hackad lök, oregano, spiskummin, cayenne, salt och peppar. Stek några minuter och rör då och då.
  5. Skölj och tärna tomaterna.
  6. Tillsätt dem till köttfärsröran och stek några minuter till.
  7. Skölj, dela och ta ur kärnorna ur paprikorna. Fästet kan ev. sitta kvar om du vill.
  8. Smula fetaosen och rör i köttfärsröran. Smaka av köttfärsröran med salt, peppar och cayennepeppar.
  9. Fyll och fördela röran i paprikahalvorna.
  10. Lägg dem i en ugnssäker form och ställ in i undre delen av ugnen.
  11. Grädda paprikorna i ca 25 minuter.
  12. Förbered tillbehör: Skölj och putsa potatisarna. Dela dem på längden och blanda med olivolja samt salt i en ugnsfast panna eller stor stekpanna. Sätt in i ugnen över paprikan. Låt gå tills de är mjuka ca 20 minuter.
  13. Gör tzatzikin under tiden: Riv gurkan och blanda med pressad vitlök och matyoghurt. Smaka av med lite salt.
  14. Servera paprikorna med den rostade potatisen samt tzatzikin. Lite blandad grönsallad är gott till också.
E-mail
Medel: 2.8 (4 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-08-08

Författare:

Välkommen till mina receptfavoriter. Jag är matskribent samt kock med över 25 års erfarenhet samt en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. Här hittar du över 4000 recept jag provlagat, fotat och skrivit ner. Läs mer om mig.

Följ på Youtube, Facebook och sociala medier

Prenumerera på min Youtube-kanal och kolla in mina receptfilmer. Följ på Facebook, Instagram och Pinterest för säsongstips och nya recept.

Läs mer

Gör din egen mozzarella

Gör din egen mozzarellaost från grunden. Det är lättare än man tror och den blir mycket god.

Läs mer

Recept