Färsfylld spetspaprika
Introduktion och förberedelse
Färsfylld spetspaprika med fetaost, rostad potatis och snabb tzatziki.
Serveringsförslag
- Gott som middag till vardags eller helg.
- De fyllda paprikahalvorna passar också att servera på buffé.
Val av paprika
- Du kan välja spetspaprikor - välj gärna de ekologiska - som på bilden men vanlig paprika funkar också.
- Vidare kan du välja grön eller gul paprika också. Eller orange.
Varianter
Du kan laga med valfri färs som blandfärs, nötfärs, lammfärs, viltfärs, kycklingfärs eller formbar sojafärs.
Tillagning
- Sätt ugnen på 225 grader.
- Skala och hacka löken. Skala vitlöken.
- Fräs köttfärsen i olivoljan i en stor gryta eller stekpanna.
- Tillsätt pressad vitlök, hackad lök, oregano, spiskummin, cayenne, salt och peppar. Stek några minuter och rör då och då.
- Skölj och tärna tomaterna.
- Tillsätt dem till köttfärsröran och stek några minuter till.
- Skölj, dela och ta ur kärnorna ur paprikorna. Fästet kan ev. sitta kvar om du vill.
- Smula fetaosen och rör i köttfärsröran. Smaka av köttfärsröran med salt, peppar och cayennepeppar.
- Fyll och fördela röran i paprikahalvorna.
- Lägg dem i en ugnssäker form och ställ in i undre delen av ugnen.
- Grädda paprikorna i ca 25 minuter.
- Förbered tillbehör: Skölj och putsa potatisarna. Dela dem på längden och blanda med olivolja samt salt i en ugnsfast panna eller stor stekpanna. Sätt in i ugnen över paprikan. Låt gå tills de är mjuka ca 20 minuter.
- Gör tzatzikin under tiden: Riv gurkan och blanda med pressad vitlök och matyoghurt. Smaka av med lite salt.
- Servera paprikorna med den rostade potatisen samt tzatzikin. Lite blandad grönsallad är gott till också.
Uppskattat näringsvärde per portion: 346 kcal