Lammfärsfyllda paprikor

Introduktion och förberedelse

Garnera gärna med färsk oregano eller bladpersilja. Man kan också strö över grekisk fårost eller fetaost tillsammans med den rivna osten på slutet.

Gott till är ex. klyftpotatis och en kall sås till ex. tzatziki eller blanda en enkel sås med smulad grekisk fårost eller fetaost i grekisk matyoghurt smaksatt med en tsk honung och flingsalt.

Vidare passar svarta kalamataoliver, babyspenat, grönsallad, sidosallad med fetaost, citronklyftor och tomatsallad till.

Garnera gärna med färsk oregano eller bladpersilja. Man kan också strö över grekisk fårost eller fetaost tillsammans med den rivna osten på slutet.

Här har jag räknat en paprika per portion - alltså två halvor vardera. Räkna runt 110 - 120 gram färs per portion. Så vill du laga fler paprikor är det bara att blanda mer färs och fylla fler halvor.

Smaka gärna av färsen med ett stekprov (stek en msk färs i olivolja i en stekpanna) innan så du får lagom mängd kryddning.

Köp svensk lammfärs.

Varianter

Istället för lammfärs kan du ta sojafärs för vegetariskt fylld paprika eller bara risblandning. Det går också att fylla med vanlig köttfärs eller kyckling och gratinera med ost.

Gratinerade paprikor fyllda med lammfärs
Gratinerade paprikor fyllda med lammfärs och ost garnerade med färsk oregano. Gott med klyftpotatis och en kall sås med grekisk yoghurt och smulad ost.

3 port lammfärsfyllda paprikor

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 40 min

Ingredienser

  • 350 gram lammfärs
  • 3 paprikor - blanda gärna färger
  • 1 ägg
  • 1 msk färsk hackad oregano eller 2 krm torkad
  • 1 klyfta vitlök
  • 1/2 gul lök
  • 1/2 tsk chiliflakes
  • 2 msk vatten
  • 1 tsk honung
  • 1 tsk salt
  • 2 krm svartpeppar
  • 1/2 dl riven lagrad ost
  • Förslag tillbehör: 600 gram fast potatis med fint skal
  • 1 tsk rapsolja
  • Kall sås: 2 dl grekisk matyoghurt
  • 75 gram smulad fårost eller fetaost
  • 1 tsk honung
  • 1 krm salt
  • 1 krm svartpeppar
  • 65 gram babyspenat eller grönsallad
  • 1 liten burk kalamataoliver

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 200 grader vanlig ugn.
  2. Skölj, dela och kärna ur paprikor. Du kan lämna blomfästet kvar om du vill (skär då bort den yttersta toppen till ett nytt snitt) eller så skär du bort det.
  3. Lägg paprikorna med skalet nedåt i en ugnsform smord med lite olivolja.
  4. Lägg lammfärsen i en skål och tillsätt ägg, hackad oregano, pressad vitlök, riven gul lök, chiliflakes, vatten, honung, salt och peppar. Blanda runt.
  5. Fördela färsblandningen i paprikahalvorna.
  6. Baka paprikorna i mitten av ugnen i 25 minuter.
  7. Strö över riven ost och baka ytterligare 10 minuter tills de har fin färg.
  8. Servera de lammfärsfyllda paprikorna med valfria tillbehör eller kör på mitt förslag med klyftpotatis, enkel yoghurtsås, grönsallad och oliver.
  9. Klyftpotatis: Tips är att baka klyftpotatis samtidigt som paprikorna. Skölj, torka och klyfta fasta potatisar med skal (600 gram till 3 portioner) och blanda med en tsk rapsolja och något krm salt. Baka i en ugsfast form eller stekpanna.
  10. Sås: blanda smulad ost med matyoghurt. Smaka av med honung, salt och svartpeppar.
  11. Skölj sallad och lägg upp. Häll av oliver och lägg i skål.
E-mail
Medel: 5 (1 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 215 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-04-30

Författare:

Jag är matskribent samt kock med en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. På denna sida delar jag med mig av tusentals olika recept för alla smaker - noviser som hemmakockar. Alla recept har jag provlagat, skrivit och fotat så att du ska kunna laga dem med bästa resultat hemma. Läs mer om mig.