Lammfärsfyllda paprikor

Lammfärsfyllda paprikor. Fyll paprikahalvor med lammfärsblandning och baka i ugnen. Gott till är ex. klyftpotatis och en kall sås till ex. tzatziki eller blanda en enkel sås med smulad grekisk fårost eller fetaost i grekisk matyoghurt smaksatt med en tsk honung och flingsalt. Vidare passar svarta kalamataoliver, babyspenat, grönsallad, sidosallad med fetaost och tomatsallad till. Vidare kan man ha citronklyftor till och melon till efterrätt. 

Här har jag räknat en paprika per portion - alltså två halvor vardera. Räkna runt 110 - 120 gram färs per portion. Så vill du laga fler paprikor är det bara att blanda mer färs och fylla fler halvor. Smaka då gärna av färsen med ett stekprov (stek en msk färs i olivolja i en stekpanna) innan så du får lagom mängd kryddning. 

Köp svensk lammfärs. Istället för lammfärs kan du ta sojafärs för vegetariskt fylld paprika eller bara risblandning. Det går också att fylla med vanlig köttfärs eller kyckling och gratinera med ost. 

Garnera gärna med färsk oregano eller bladpersilja. Man kan också strö över grekisk fårost eller fetaost tillsammans med den rivna osten på slutet. 

3 port lammfärsfyllda paprikor

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 40 min

Ingredienser

  • 350 gram lammfärs
  • 3 paprikor - blanda gärna färger
  • 1 ägg
  • 1 msk färsk hackad oregano eller 2 krm torkad
  • 1 klyfta vitlök
  • 1/2 gul lök
  • 1/2 tsk chiliflakes
  • 2 msk vatten
  • 1 tsk honung
  • 1 tsk salt
  • 2 krm svartpeppar
  • 1/2 dl riven lagrad ost
  • Förslag tillbehör: 600 gram fast potatis med fint skal
  • 1 tsk rapsolja
  • Kall sås: 2 dl grekisk matyoghurt
  • 75 gram smulad fårost eller fetaost
  • 1 tsk honung
  • 1 krm salt
  • 1 krm svartpeppar
  • 65 gram babyspenat eller grönsallad
  • 1 liten burk kalamataoliver

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 200 grader vanlig ugn.
  2. Skölj, dela och kärna ur paprikor. Du kan lämna blomfästet kvar om du vill (skär då bort den yttersta toppen till ett nytt snitt) eller så skär du bort det.
  3. Lägg paprikorna med skalet nedåt i en ugnsform smord med lite olivolja.
  4. Lägg lammfärsen i en skål och tillsätt ägg, hackad oregano, pressad vitlök, riven gul lök, chiliflakes, vatten, honung, salt och peppar. Blanda runt.
  5. Fördela färsblandningen i paprikahalvorna.
  6. Baka paprikorna i mitten av ugnen i 25 minuter.
  7. Strö över riven ost och baka ytterligare 10 minuter tills de har fin färg.
  8. Servera de lammfärsfyllda paprikorna med valfria tillbehör eller kör på mitt förslag med klyftpotatis, enkel yoghurtsås, grönsallad och oliver.
  9. Klyftpotatis: Tips är att baka klyftpotatis samtidigt som paprikorna. Skölj, torka och klyfta fasta potatisar med skal (600 gram till 3 portioner) och blanda med en tsk rapsolja och något krm salt. Baka i en ugsfast form eller stekpanna.
  10. Sås: blanda smulad ost med matyoghurt. Smaka av med honung, salt och svartpeppar.
  11. Skölj sallad och lägg upp. Häll av oliver och lägg i skål.
E-mail
Medel: 5 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Svamprecept från kocken

Vet du inte vad du ska göra med svampskörden eller är du bara sådär grymt sugen på en kantarellmacka? Här hittar du en massa tips på hur du fixar svampen i köket från Receptfavoriters kock Henrik Mattsson. 

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer