Fylld paprika med tomatsås

Färsfylld paprika är gott med tomatsås, fetaost och kokt råris - här blandat till en rårispilaff med svarta bönor och majs.

4 portioner fylld paprika med tomatsås

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 40 min
  • Klart på: 1 tim

Ingredienser

  • 2 msk olivolja
  • 1 gul lök
  • 1 klyfta vitlök
  • 300 gram köttfärs oxfärs, blandfärs eller fläskfärs
  • 4 msk tomatpuré
  • 1 burk krossade tomater
  • 0,5 tsk paprikapulver
  • 0,5 tsk malen kanel
  • 0,5 tsk salt
  • 2 krm svartpeppar
  • 1 tsk socker
  • 1 tsk kinesisk soja
  • 0,5 tsk chiliflakes
  • 0,5 tsk oregano
  • 2 dl kokta svarta bönor eller färdigkokta från burk
  • 1 burk majs
  • 1 dl grädde
  • 1 dl hasselnötter, grovt hackade (valfritt)
  • 4 röda, gula eller gröna paprikor
  • 1 dl riven gratängost eller mozzarella
  • Ris: 3 dl råris
  • 1 gul lök
  • 1 klyfta vitlök
  • 2 dl kokta svarta bönor
  • 2 dl majs
  • 2 krm salt
  • 1 krm svartpeppar
  • Tomatsås: 2 burkar krossade tomater
  • 0,5 gul lök
  • 1 klyfta vitlök
  • 2 msk olivolja
  • 1 krm rosmarin
  • 2 krm basilika
  • 2 krm oregano
  • 1 tsk socker
  • 2 krm salt
  • 1 krm svartpeppar
  • Tillbehör: 65 gram grönsallad

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Färsfyllning: Skala och hacka lök samt pressa vitlök och fräs den i olivolja i stekpanna och lägg över i en gryta.
  3. Bryn köttfärsen i lite olivolja, hacka sönder den och lägg sedan med löken.
  4. Tillsätt tomatpuré, krossad tomat, paprika, kanel, salt, peppar, socker, kinesisk soja, chili, oregano samt bönor och majs. Låt koka i 5 minuter.
  5. Tillsätt grädde och grovt krossade nötter samt koka upp. Smaka av fyllningen och krydda eventuellt mer.
  6. Skölj och skär är av toppen på paprikorna. Ta ur kärnorna. Smörj in paprikorna i lite oliv- eller matolja.
  7. Fördela fyllningen i paprikorna och ställ dem på en ugnsplåt eller i en ugnsform. Lägg paprika-locken bredvid.
  8. Baka paprikorna mjuka i 40 minuter i nedre delen av ugnen.
  9. När det är 10 minuter kvar strör du över lite riven ost på toppen.
  10. Börja koka råris (40 minuter) till ex. rårispilaffen nedan eller förbered annat valfritt tillbehör.
  11. Tomatsås: Skala och hacka lök samt pressa vitlök i en kastrull. Fräs i olivolja någon minut och tillsätt sedan krossade tomater samt kryddor. Låt koka på låg värme medan ris och paprikor blir klart. Smaka av med salt och peppar.
  12. Rårispilaff: Koka fyra portioner (ca 3 dl råris) mjukt i 40 minuter.
  13. Skala och hacka lök samt pressa vitlök och fräs i en panna i olja.
  14. Blanda i det kokta riset, bönor samt majs och smaka av med salt och peppar.
  15. Servera de fyllda paprikorna med tomatsåsen, rårispilaff samt grönsallad med senapsdressing.
E-mail
Medel: 5 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Blåbärstips

Här hittar du recept och lite intressanta fakta om blåbär - som är ett falskt bär - egentligen är det en liten frukt men vi kallar det ändå bär. Baka blåbärspaj, gör blåbärssylt eller annat gott med vora goda blåbär. 

Läs mer

Lingon - skogens röda guld

I skogen kan man ännu hitta lingon. Fram till första frosten brukar man säga att lingonen är fina att plocka. Här hittar du recepten du behöver för lingonsylt, rårörda lingon, lingondricka, lingonparfait med mera.

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer

Färsk svensk majs

Tidig höst är säsong för fin och god svensk söt majs. Enkelt och gott är kokt majskolv med smör, flingsalt och nymalen svartpeppar men det finns även mycker mer man kan laga med god majs - prova majssoppa eller plättar. Dessutom passar majs som tillbehör till det mesta. Och är du trött på burkmajs så passa på nu när majsen är billig att frysa in färsk kokt majs i lagom portionspåsar. 

Läs mer

Mexikansk streetfood

Mexikansk gatumat gillar jag skarpt - gott, nyttigt och så starkt man vill ha det. Tacomys och Texmex-buffé har sin charm - när du vill prova lite mer Mexikansk mat och laga från grunden med långstekt kött, salsor, guacamole, tostadas, chilisåser och annat gott så hittar du recept och tips här. 

Läs mer