Fiskcurry

Introduktion och förberedelse

Fiskcurry är min variant på indisk fishcurry - en slags currygryta med torsk i en krämig currysås.

Jag gjorde såsen med kokosmjölk, koriander, lime, lök, vitlök, ingefära, chili, spiskummin och tillsatte även lite zucchini och tomater.

Serveringsförslag

Varianter

  • Kryddorna spiskummin och mald koriander kan bytas mot garam masala eller köpt eller hemgjord curry. Eller laga grunden med egen currypasta istället för lök, vitlök osv.
  • Extra grönsaker som zucchini och cocktailtomater är valfritt i. Annat som passar är blomkål, broccoli, gröna bönor, vaxbönor, vitkål, spetskål, morot med mera.
  • Du kan ta önskad sort och mängd chili för hetare gryta.
  • Torsk kan bytas mot annan vit fisk som alaska pollok eller liknande. Även lax funkar.
  • En vegetarisk variant kan du laga med indisk ost paneer ost, halloumi, sojaprotein eller liknande.
  • Istället för fisk kan du ta kycklingfilé eller fläskfilé.
  • Lime kan bytas mot 2 msk tamarindpasta som smaksättning.
  • Olja kan bytas mot smör eller ghee.

Tips

  • Det finns färdig fryst hackad koriander samt frysta hackad röd chili som jag använde. Det finns även fryst hackad lök och vitlök.
  • Jag köpte lite billigare torskfiléer i block då de ändå skärs sönder till grytan.
  • Du kan förbereda grunden dagen innan - den blir bara godare om den får stå. Koka sedan upp och lägg i fisken till servering.

Krämig fiskcurry eller fishcurry med torsk, kokosmjölk, kryddor, zucchini och tomat.
Krämig fiskcurry eller fishcurry med torsk, kokosmjölk, kryddor, zucchini och tomat.

4 portioner fiskcurry

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 40 min
  • Klart på: 50 min

Ingredienser

  • 400-500 gram torskfilé
  • 1 tsk gurkmeja
  • 2 gula lökar, 200 gram
  • 1 klyfta vitlök
  • 1 tsk hackad röd chili, färsk eller fryst
  • 20 gram färsk ingefära
  • 4 msk matolja som solrosolja, rapsolja eller majsolja
  • 1 tsk mald spiskummin
  • 0,5 tsk mald koriander
  • 1/2 msk råsocker eller strösocker
  • 1 dl krossade tomater
  • 250 ml kokosmjölk
  • 2 msk hackad fryst koriander eller 1 dl hackad färsk koriander
  • 3 dl vatten
  • 1,5 tsk salt
  • 2 krm svartpeppar
  • 3/4 lime
  • 0,5 zucchini
  • 15 cocktailtomater

Tillagning

  1. Skär torsken i grova bitar och vänd i gurkmeja i en skål. Ställ övertäckt i kylen.
  2. Skala och hacka lök, vitlök samt ingefära. Hacka även chili om du köpt hel chili. Lägg i en panna med höga kanter, stekgryta eller kastrull med tjock botten.
  3. Fräs lök, vitlök, chili och ingefära 5 minuter i olja utan att ta färg.
  4. Tillsätt mald koriander, spiskummin och socker samt fräs några minuter till.
  5. Tillsätt krossade tomater och koka ihop några minuter till.
  6. Tillsätt kokosmjölk, vatten och hackad koriander, färsk eller fryst. Koka på låg värme i 10 minuter under lock. Rör då och då.
  7. Skölj och skär zucchini i bitar samt cocktailtomater i halvor.
  8. Mixa såsen med en stavmixer.
  9. Lägg i grönsakerna i grytan och koka i 10 minuter till.
  10. Börja koka ris om du vill ha det till.
  11. Skär lime i klyftor. Ta undan 4 klyftor till servering.
  12. Smaka av grytan med några klyftor pressad lime, salt och svartpeppar.
  13. Tillsätt fisken och koka upp. Koka i några minuter tills fisken är tillagad.
  14. Servera med basmatiris och limeklyftorna. Vidare är det gott med fingstrimlad grönsallad och raita till.
E-mail
Medel: 5 (2 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 485 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2023-08-18

Tillbehör och liknande recept:

Bland curry, naan-bröd och annan god indisk mat

Curry nam nam! Dyk ner bland currygrytor, naan-bröd och annan smakrik indisk mat. Currygrytor finns i...