Fiskcurry
Fiskcurry är min variant på indisk fishcurry - en slags currygryta med torsk i en krämig currysås.
Jag gjorde såsen med kokosmjölk, koriander, lime, lök, vitlök, ingefära, chili, spiskummin och tillsatte även lite zucchini och tomater.
Tillagning
- Skär torsken i grova bitar och vänd i gurkmeja i en skål. Ställ övertäckt i kylen.
- Skala och hacka lök, vitlök samt ingefära. Hacka även chili om du köpt hel chili. Lägg i en panna med höga kanter, stekgryta eller kastrull med tjock botten.
- Fräs lök, vitlök, chili och ingefära 5 minuter i olja utan att ta färg.
- Tillsätt mald koriander, spiskummin och socker samt fräs några minuter till.
- Tillsätt krossade tomater och koka ihop några minuter till.
- Tillsätt kokosmjölk, vatten och hackad koriander, färsk eller fryst. Koka på låg värme i 10 minuter under lock. Rör då och då.
- Skölj och skär zucchini i bitar samt cocktailtomater i halvor.
- Mixa såsen med en stavmixer.
- Lägg i grönsakerna i grytan och koka i 10 minuter till.
- Börja koka ris om du vill ha det till.
- Skär lime i klyftor. Ta undan 4 klyftor till servering.
- Smaka av grytan med några klyftor pressad lime, salt och svartpeppar.
- Tillsätt fisken och koka upp. Koka i några minuter tills fisken är tillagad.
- Servera med basmatiris och limeklyftorna. Vidare är det gott med finstrimlad grönsallad och raita till.
Serveringsförslag
- Jag hade vanligt kokt basmatiris kryddat med lite muskotblomma samt strimlad grönsallad och raita till.
- Fler förslag är med indiskt ris, kokt matvete, quinoa eller råris.
- Vidare passar köpt eller hemgjord chutney, naan-bröd, sidosallad, blandad grönsallad eller tomatsallad till.
Varianter
- Kryddorna spiskummin och mald koriander kan bytas mot garam masala eller köpt eller hemgjord curry. Eller laga grunden med egen currypasta istället för lök, vitlök osv.
- Extra grönsaker som zucchini och cocktailtomater är valfritt i. Annat som passar är blomkål, broccoli, gröna bönor, vaxbönor, vitkål, spetskål, morot med mera.
- Du kan ta önskad sort och mängd chili för hetare gryta.
- Torsk kan bytas mot annan vit fisk som alaska pollok eller liknande. Även lax funkar.
- En vegetarisk variant kan du laga med halloumi och sötpotatis, indisk ost paneer ost, sojaprotein eller liknande.
- Istället för fisk kan du ta kycklingfilé eller fläskfilé.
- Lime kan bytas mot 2 msk tamarindpasta som smaksättning.
- Olja kan bytas mot smör eller ghee.
Tips
- Det finns färdig fryst hackad koriander samt fryst hackad röd chili som jag använde. Det finns även fryst hackad lök och vitlök.
- Jag köpte lite billigare torskfiléer i block då de ändå skärs sönder till grytan.
- Du kan förbereda grunden dagen innan - den blir bara godare om den får stå. Koka sedan upp och lägg i fisken till servering.
Uppskattat näringsvärde per portion: 485 kcal