Ghee
Hur du gör ghee som är en variant på klarifierat smör.
Smör smälts till en ljusbrun färg och nötig doft samt separeras från bottensatsen så du får smöroljan kvar.
Tillagning
- Lägg smöret i en såskastrull med tjock botten.
- Smält smöret på låg värme.
- Låt smöret puttra på låg värme i 5 minuter. Lägg gärna på ett lock lite snett då det kan stänka.
- Skumma bort det vita som bildas på ytan med en sked.
- Fortsätt att koka smöret i ca 40 minuter på låg värme. Det ska få en ljusbrun färg och doft av smörkola.
- Skumma försiktigt igen.
- Häll över smöret i en glasburk som tål värme eller liknande. Lämna bottensatsen kvar i kastrullen.
- Ghee kan nu användas. Vanligt är dock att man låter det svalna och stelna samt tar lite i taget när man vill använda det.
- Ställ att svalna och stelna i rumstemperatur.
- Sätt på lock och förvara i kylen upp till ett år.
- Ta gärna fram från kylen en stund innan du ska använda det då det är rätt hårt när det är kallt.
Serveringsförslag
- Ghee passar till indisk matlagning men också annan matlagning.
- Ghee passar utmärkt att steka i då det tål högre temperaturer.
- Det går även att fritera i ghee. Värm då till 140-150 grader.
Tips
- Vanligast är att använda osaltat smör men även saltat smör går fint.
- Kan förberedas innan och så tar man lite när man behöver.
- Kan förvaras i rumstemperatur några månader. Håller upp till något år i kylen.
- Smöret kan även silas genom ett kaffefilter på slutet om du vill ta bort all bottensats från mjölkprotein och mjölksocker.
Varianter
Höjer du värmen och fortsätter koka smöret över 125°C till 140°C så får du mörkare ghee med mer smak åt smörkola och brynt smör.
Uppskattat näringsvärde per portion: 345 kcal