Rabarberchutney med chili och äpple

Introduktion och förberedelse för tillagning

God chutney på rabarber och äpple smaksatt med chili, lök, vitlök, ingefära, kanel, curry och garam masala. Passar som tillbehör till det mesta istället för ex. mango chutney.

Kan också användas som glaze till grillat ex. kycklingspett, fläskfilé, skinkschnitzel eller grönsaker.

Du kan också laga en chutney med enbart äpplen eller enbart rabarber.

1,4 liter rabarberchutney

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 50 min
  • Klart på: 1 tim

Ingredienser

  • 700 gram rabarber hackad i bitar
  • 2 äpplen
  • 1 stor eller 2 små gula lökar
  • 3 klyftor vitlök
  • 1 röd chilifrukt
  • 1,5 msk hackad färsk ingefära
  • 3/4 dl honung
  • 2 msk balsamvinäger, lagrad röd vinäger eller äppelvinäger
  • 2 msk vit balsamvinäger
  • 0,5 dl strösocker
  • 1 krm cayennepeppar
  • 1 bit kanelstång
  • 0,5 krm svartpeppar
  • 1 tsk garam masala
  • 1 tsk curry
  • 1 tsk salt

Tillagning

  1. Skala rabarbern om den är grov och skär den sedan i cm stora bitar. Lägg i en stor kastrull.
  2. Skala äpplena och kärna ur dem. Skär dem i cm stora bitar och lägg med rabarbern.
  3. Skala och hacka lök samt vitlöken fint. Lägg med rabarbern.
  4. Skölj, dela och strimla chilin och tillsätt den.
  5. Skala och finhacka ingefäran samt lägg med rabarbern.
  6. Tillsätt honung, vinäger, strösocker, cayenne, svartpeppar, curry och garam masala samt salt. Rör om.
  7. Koka upp och rör då och då.
  8. Låt koka på låg värme utan lock ca 50 minuter. Rör då och då.
  9. Häll upp på väl rengjorda burkar och låt svalna.
E-mail
Medel: 4.3 (13 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-04-18

Författare:

Välkommen till mina receptfavoriter. Jag är matskribent samt kock med över 25 års erfarenhet samt en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. Här hittar du över 4000 recept jag provlagat, fotat och skrivit ner. Läs mer om mig.