Indisk currygryta med kycklingdelar
Indisk currygryta lagad med kycklingdelar av styckad hel kyckling eller kycklingklubbor.
Att koka kyckling med ben ger god smak åt grytan tillsammans med indiska kryddor, ghee och kokosmjölk.
Välj gärna en god svensk hel kyckling. Majskyckling har också fin smak. Fryst tinad hel kyckling eller kyckingklubbor går utmärkt att laga på.
Tillagning
- Skala och hacka lök och vitlök. Lägg på en tallrik vid sidan. Mät också upp kryddorna på tallriken. Öppna kokosmjölken.
- Stycka kycklingen i bitar. Låren skär du i två bitar liksom brösten.
- Mät upp och blanda kryddor i en skål.
- Sätt på en stor stekgryta eller panna på hög värme.
- Bryn kycklingbitarna i olja eller ghee några minuter i stekgrytan. Eller i en stekpanna och lägg över i en stor kastrull. Tillsätt löken och kryddorna. Rör runt och fräs någon minut till.
- Tillsätt 1 dl vatten och kokosmjölken.
- Låt koka på svag värme under lock i ca 30-40 minuter. Rör då och då.
- Koka under tiden ris och förbered övriga tillbehör.
- Innan servering smakar du på grytan och kryddar ev. med curry, salt, socker, peppar, cayennepeppar samt tillsätter någon msk mango chutney samt rör i yoghurten.
- Nu är kyckling curryn klar att servera. Du kan också låta den svalna och ha i kylen till nästa dag.
Serveringsförslag
Gott som på bilden med indiskt ris toppat med rostad lök, mango chutney och tomat- eller gurkraita till.
Fler tillbehör:
- Mango chutney och/eller picklad het mango;
- Linser med potatis och blomkål i curry;
- Rostade pumpafrön och/eller cashewnötter;
- Gott till är också bröd som naan eller knapriga papadams.
- Ljus lageröl, Lassi yoghurtdryck, mangojuice eller cashewsmoothie är gott att dricka till.
Varianter
Andra varianter är att laga en enkel currygryta med kycklingfilé eller mer avancerad gryta med hemgjord currypasta.
Uppskattat näringsvärde per portion: 327 kcal