Indisk currygryta med kycklingdelar

Introduktion och förberedelse för tillagning

Indisk currygryta lagad med kycklingdelar av styckad hel kyckling eller kycklingklubbor. Att koka kyckling med ben ger god smak åt grytan tillsammans med indiska kryddor, ghee och kokosmjölk.

Gott som på bilden med indiskt ris toppat med rostad lök, mango chutney och tomat- eller gurkraita till.

Andra varianter är att laga en enkel currygryta med kycklingfilé eller mer avancerad gryta med hemgjord currypasta.

Välj gärna en god svensk hel kyckling. Majskyckling har också fin smak. Fryst tinad hel kyckling eller kyckingklubbor går utmärkt att laga på.

Fler tillbehör:

4-6 portioner indisk kycklinggryta

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 40 min
  • Klart på: 50 min

Ingredienser

  • 1 hel kyckling ca 1 - 1,5 kg, eller ca 1 - 1,5 kg kyckling i bitar
  • 4 msk ghee (klarerat smör) eller vanligt smör
  • 2 gula lökar
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1,5 tsk malen ingefära eller 1 msk finriven färsk
  • 1,5 msk malen koriander
  • 2 tsk malen spiskummin
  • 2 tsk gurkmeja
  • 0,5 tsk cayennepeppar
  • 5 st hela kryddnejlikor
  • 2 st kanelstänger
  • 2 msk vanlig curry
  • 2 tsk salt
  • 2 krm nymalen vitpeppar
  • 1 burk kokosmjölk 400 ml
  • 3 msk mango chutney
  • 2 dl naturell yoghurt

Tillagning

  1. Skala och hacka lök och vitlök. Lägg på en tallrik vid sidan. Mät också upp kryddorna på tallriken. Öppna kokosmjölken.
  2. Stycka kycklingen i bitar. Låren skär du i två bitar liksom brösten.
  3. Mät upp och blanda kryddor i en skål.
  4. Sätt på en stor stekgryta eller panna på hög värme.
  5. Bryn kycklingbitarna i olja eller ghee några minuter i stekgrytan. Eller i en stekpanna och lägg över i en stor kastrull. Tillsätt löken och kryddorna. Rör runt och fräs någon minut till.
  6. Tillsätt 1 dl vatten och kokosmjölken.
  7. Låt koka på svag värme under lock i ca 30-40 minuter. Rör då och då.
  8. Koka under tiden ris och förbered övriga tillbehör.
  9. Innan servering smakar du på grytan och kryddar ev. med curry, salt, socker, peppar, cayennepeppar samt tillsätter någon msk mango chutney samt rör i yoghurten.
  10. Nu är kyckling curryn klar att servera. Du kan också låta den svalna och ha i kylen till nästa dag.
E-mail
Medel: 3.3 (7 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-04-18

Författare:

Välkommen till mina receptfavoriter. Jag är matskribent samt kock med över 25 års erfarenhet samt en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. Här hittar du över 4000 recept jag provlagat, fotat och skrivit ner. Läs mer om mig.