Indisk currygryta med kycklingdelar

Indisk currygryta lagad med kycklingdelar av styckad hel kyckling eller kycklingklubbor. Att koka kyckling med ben ger god smak åt grytan tillsammans med indiska kryddor, ghee och kokosmjölk.

Gott som på bilden med indiskt ris toppat med rostad lök, mango chutney och tomat- eller gurkraita till.

Andra varianter är att laga en enkel currygryta med kycklingfilé eller mer avancerad gryta med hemgjord currypasta.

Välj gärna en god svensk hel kyckling. Majskyckling har också fin smak. Fryst tinad hel kyckling eller kyckingklubbor går utmärkt att laga på.

Fler tillbehör:

4-6 portioner indisk kycklinggryta

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 40 min
  • Klart på: 50 min

Ingredienser

  • 1 hel kyckling ca 1 - 1,5 kg, eller ca 1 - 1,5 kg kyckling i bitar
  • 4 msk ghee (klarerat smör) eller vanligt smör
  • 2 gula lökar
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1,5 tsk malen ingefära eller 1 msk finriven färsk
  • 1,5 msk malen koriander
  • 2 tsk malen spiskummin
  • 2 tsk gurkmeja
  • 0,5 tsk cayennepeppar
  • 5 st hela kryddnejlikor
  • 2 st kanelstänger
  • 2 msk vanlig curry
  • 2 tsk salt
  • 2 krm nymalen vitpeppar
  • 1 burk kokosmjölk 400 ml
  • 3 msk mango chutney
  • 2 dl naturell yoghurt

Tillagning

  1. Skala och hacka lök och vitlök. Lägg på en tallrik vid sidan. Mät också upp kryddorna på tallriken. Öppna kokosmjölken.
  2. Stycka kycklingen i bitar. Låren skär du i två bitar liksom brösten.
  3. Mät upp och blanda kryddor i en skål.
  4. Sätt på en stor stekgryta eller panna på hög värme.
  5. Bryn kycklingbitarna i olja eller ghee några minuter i stekgrytan. Eller i en stekpanna och lägg över i en stor kastrull. Tillsätt löken och kryddorna. Rör runt och fräs någon minut till.
  6. Tillsätt 1 dl vatten och kokosmjölken.
  7. Låt koka på svag värme under lock i ca 30-40 minuter. Rör då och då.
  8. Koka under tiden ris och förbered övriga tillbehör.
  9. Innan servering smakar du på grytan och kryddar ev. med curry, salt, socker, peppar, cayennepeppar samt tillsätter någon msk mango chutney samt rör i yoghurten.
  10. Nu är kyckling curryn klar att servera. Du kan också låta den svalna och ha i kylen till nästa dag.
E-mail
Medel: 3.3 (7 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-10-21

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är matskribent samt kock sedan 25 år. Jag är utbildad till kock i Marinen samt kulinarisk kock och måltidskreatör från Restauranghögskolan. Vidare har jag ett WSET-diplom i drycker. Läs mer om mig.

Julgodis i klassiska och nya varianter

Julgodis för maximal julstämning. Här hittar du recept på julgodis som ischoklad, knäck, rischoklad, mandelbräck, jultryffel och mozartkulor; julstubbe, chokladdoppade marshmallows, chokladbräck och mintkyssar.

Läs mer

Pepparkladdkaka

En riktigt lyckad smak-kombo av kladdkaka med choklad och pepparkakskryddor. Gott med en klick grädde eller kula glass till fika, advent, lucia, julbord eller dessert.

Läs mer

Recept

Pepparbiscottis

En variant på pepparkakor med lite Italiensk inspiration från mandelskorpor kryddade med pepparkakskryddor.

Läs mer

Recept

Smaksätt din egen snaps

Sätt smak på din egen snaps. Här hittar du tips, fakta och recept på olika snapsar - från snabba smaksättningar som citronsnaps till de som tar lite längre tid som flädersnaps (ovan) och hemgjord besk med malört.

Läs mer