Indisk currygryta med kycklingdelar

Indisk currygryta lagad med kycklingdelar av styckad hel kyckling eller kycklingklubbor. Att koka kyckling med ben ger god smak åt grytan tillsammans med indiska kryddor, ghee och kokosmjölk.

Gott som på bilden med indiskt ris toppat med rostad lök, mango chutney och tomat- eller gurkraita till.

Andra varianter är att laga en enkel currygryta med kycklingfilé eller mer avancerad gryta med hemgjord currypasta.

Välj gärna en god svensk hel kyckling. Majskyckling har också fin smak. Fryst tinad hel kyckling eller kyckingklubbor går utmärkt att laga på.

Fler tillbehör:

4-6 portioner indisk kycklinggryta

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 40 min
  • Klart på: 50 min

Ingredienser

  • 1 hel kyckling ca 1 - 1,5 kg, eller ca 1 - 1,5 kg kyckling i bitar
  • 4 msk ghee (klarerat smör) eller vanligt smör
  • 2 gula lökar
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1,5 tsk malen ingefära eller 1 msk finriven färsk
  • 1,5 msk malen koriander
  • 2 tsk malen spiskummin
  • 2 tsk gurkmeja
  • 0,5 tsk cayennepeppar
  • 5 st hela kryddnejlikor
  • 2 st kanelstänger
  • 2 msk vanlig curry
  • 2 tsk salt
  • 2 krm nymalen vitpeppar
  • 1 burk kokosmjölk 400 ml
  • 3 msk mango chutney
  • 2 dl naturell yoghurt

Tillagning

  1. Skala och hacka lök och vitlök. Lägg på en tallrik vid sidan. Mät också upp kryddorna på tallriken. Öppna kokosmjölken.
  2. Stycka kycklingen i bitar. Låren skär du i två bitar liksom brösten.
  3. Mät upp och blanda kryddor i en skål.
  4. Sätt på en stor stekgryta eller panna på hög värme.
  5. Bryn kycklingbitarna i olja eller ghee några minuter i stekgrytan. Eller i en stekpanna och lägg över i en stor kastrull. Tillsätt löken och kryddorna. Rör runt och fräs någon minut till.
  6. Tillsätt 1 dl vatten och kokosmjölken.
  7. Låt koka på svag värme under lock i ca 30-40 minuter. Rör då och då.
  8. Koka under tiden ris och förbered övriga tillbehör.
  9. Innan servering smakar du på grytan och kryddar ev. med curry, salt, socker, peppar, cayennepeppar samt tillsätter någon msk mango chutney samt rör i yoghurten.
  10. Nu är kyckling curryn klar att servera. Du kan också låta den svalna och ha i kylen till nästa dag.
E-mail
Medel: 3.3 (7 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-10-21

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är matskribent samt kock sedan 25 år. 2003 skapade jag Receptfavoriter. Sedan dess har jag lagat, skrivet, fotograferat och lagt upp tusentals recept. Jag är utbildad kock i Marinen samt har en Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan. Vidare har jag ett WSET-diplom i drycker. Läs mer om mig och sidan. 

Napoleonbakelsens dag 17 november

Oklart varför denna dag finns men en så god bakelse tackar inte jag nej till. Frasiga lager med smördeg, grädde smaksatt med äppelmos och så fin rosa hallonglasyr på toppen - MUMSA!

Läs mer

Recept

Mexikansk streetfood

Mexikansk gatumat gillar jag skarpt - gott, nyttigt och så starkt man vill ha det. Tacomys och Texmex-buffé har sin charm - när du vill prova lite mer Mexikansk mat och laga från grunden med långstekt kött, salsor, guacamole, tostadas, chilisåser och annat gott så hittar du recept och tips här.

Läs mer